Tahribatsız Muayene - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 20
Ek Kontenjanı 4
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Tahribatsız muayene, kontrol edilecek malzemenin ya da parçanın bütünlüğüne zarar vermeden yapılan muayene türüdür. Tahribatsız Muayene programı, malzemelerin iç yapısının gerekli materyal ve metotlar kullanılarak incelenmesi, yorumlanması, ürünlerin çeşitli endüstriyel alanlarda kullanımı öncesinde kalite açısından uygunluğunun değerlendirilmesini amaçlayan bir bilim ve teknoloji alanıdır. Tahribatsız Muayene teknikeri olmak isteyenlerin; kimya ve fiziğe ilgili, analitik düşünme yeteneğine sahip, el becerileri iyi olan kişiler olmaları gerekmektedir. Tahribatsız Muayene programının iş alanları arasında havacılık ve uzay sanayi, savunma sanayi, makine imalat sanayi, kalite kontrol firmaları bulunmaktadır. Ayrıca; güç santralleri, çelik konstrüksiyon, kimya-petrokimya, rafineriler, çimento, gübre sektörlerini de kapsayan geniş bir alanda Tahribatsız Muayene programının mezunlarına ihtiyaç duyulmaktadır.

Tahribatsız muayene inceleme yapılacak olan malzeme ya da parçanın bütünlüğüne zarar vermeden yapılan muayene türüdür. Tahribatsız Muayene programı, malzemelerin iç yapısının gerekli materyal ve metotlar kullanılarak incelenmesi , yorumlanması, ürünlerin çeşitli endüstriyel alanlarda kullanımı öncesinde kalite açısından uygunluğunun değerlendirilmesini amaçlayan bir bilim ve teknoloji alanıdır.

Tahribatsız muayene yöntemleri malzemelerin içerisinde görünmeyen süreksizliklerin veya malzeme yüzeyine açık süreksizliklerin tespitinde kullanılır. Hata ve kusur tespiti dışında kapalı bir malzemenin içinde bulunan bir diğer malzemenin miktarını ölçmede, metal yüzeylerdeki boya kalınlığı ölçmede,monteli parçaların durum tespitlerinde, radar sistemlerinde kullanılmaktadır. Ultrasonik Muayenede ve endüstriyel radyografide genel olarak incelenecek olan bölgeye ultrasonik ses dalgaları, X veya gamma ışınları gibi çok küçük dalga boyuna sahip yüksek enerjili ışınlar gönderilerek testler yapılır.

Bölüm Başkanı
Öğr.Gör. Kadir KOÇAK
Tarihçe
Kazanılan Derece
Mezun olan öğrencileri önlisan derecesine sahip olmaktadır.
Kabul Koşulları
En az lise mezunu olmak ve ÖSYM'nin yaptığı merkezi sınavda minimum taban puanı almış olması gerekmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
İki yıllık önlisans programını tamamlayan öğrenciler, Dikey Geçiş Sınavı ile mühendislik fakültelerinin Metalurji ve Malzeme Mühendisliği ve Malzeme Bilimi Mühendisliği bölümlerine geçiş yapabilmektedirler.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencinin programda mevcut olan derslerin ve mesleki staj çalışmalarının tümünü İstanbul Gedik Üniversite Önlisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine göre başarıyla tamamlaması, 120 AKTS kredisini sağlaması ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olması gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Ölçme ve Değerlendirme



https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=42&lang=tr