Makine - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 35
Ek Kontenjanı 7
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Misyon



Teknikerlik seviyesinde, İmalat yöntemleri, teknik resim, malzeme bilgisi, hidrolik ve pnömatik, mühendislik, vb meslek derslerinin birikimleriyle bilgisayar destekli tasarım yapabilmek; konvansiyonel ve modern takım tezgâhlarıyla, talaşlı ve talaşsız imalat yöntemleriyle makine parçaları imalatını ve montajının yapabilmek.



Vizyon



Makine Teknikeri, makine ile ilgili tüm çalışma alanlarında; görevi itibariyle üst düzey yönetici ve/veya mühendis ile usta/kalifiye işçi ve teknisyen arasında bulunan teknisyenden daha fazla teorik bilgiye mühendis den daha fazla uygulama becerisine sahip bir ara teknik elemandır. Bu vasıflardaki bir eleman bazı küçük veya orta büyüklükteki işletmelerde liderlik ve yöneticilik rolünü üstlenebilir.


Program Başkanı
Öğr.Gör. Burak BEKİRCAN
Tarihçe
Makine Programı, 2011-2012 Eğitim-Öğretim yılında Gedik Meslek Yüksekokulu bünyesinde eğitim vermeye başlamıştır. 2013 yılından itibaren verdiğimiz mezunlarımız makine ve imalat sektörünün birçok alanında çeşitli konumlarda çalışmaktadırlar.
Kazanılan Derece
Bir makine teknikeri olarak bir sistemi tasarlayıp projelendirebilir, bilgisayar ortamında çizim yapabilir.
Bir parçanın kalıbını tasarlayabilir.
Parça için en uygun malzeme ve takımı seçebilir, işlemi planlar ve uygun bir işleme metodu ile bir takım tezgâhında en ekonomik şartlarda parçaları işleyebilir.
CNC tezgâhları için parça programlarını hazırlar ve işler.
Boyutsal ve açısal ölçümleri yapabilir, tolerans tayini ve mastar boyutlandırma yapabilir.
Malzemeler üzerinde tahribatlı ve tahribatsız mekanik testleri yapabilir.
Mekanik sistemleri hidrolik ve pnömatik sistemlerle kontrol edebilir.
Takım halinde çalışma ve sorumluluk üstlenebilir.
İşletmedeki farklı seviyedeki personelle iletişim kurabilir, yazılı ve sözlü iletişim tekniklerini kullanabilir.
Bir Makine Teknikeri her türlü talaşlı/talaşsız üretim ve teknik hizmet faaliyetinin yürütüldüğü her kamu/özel sektörde istihdam edilebilir.
Kabul Koşulları
Makine teknikeri olmak isteyenlerin;

Üst düzeyde şekil ve uzay ilişkilerini görebilme gücüne,
Mekanik yeteneğe,
Göz ve elleri eşgüdümle kullanabilme gücüne sahip,
Alet ve makinelerle uğraşmaktan hoşlanan,
Elleri ve gözleri sağlam, bedence güçlü,
Dikkatli ve tedbirli kimseler olmaları gerekmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Dikey Geçiş Sınavı İle Geçiş Yapılabilen Lisans Bölümleri

Endüstri Mühendisliği
Enerji Sistemleri Mühendisliği
Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği
Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği
Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği
İmalat Mühendisliği
Makine Mühendisliği
Makine ve İmalat Mühendisliği
Malzeme Bilimi ve Mühendisliği
Malzeme Mühendisliği
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği
Otomotiv Mühendisliği
Tarım Makineleri
Mezuniyet Koşulları
Mezuniyet için programda öğrencinin 120 AKTS kredisinin başarı ile tamamlanması, Genel Ağırlıklı Not Ortalaması (GANO)’nun 4,00 üzerinden 2,00 olması, öğrencinin Staj ya da İşletmede Mesleki Eğitimi başarı ile tamamlamış olması ve en az 4 adet Ders Dışı Etkinliğe katılmış olması gerekir. Programa özgü ders, uygulama, staj gibi tüm gereklerini bu Yönetmelik hükümlerine göre başarıyla tamamlayan öğrenciler diploma almaya hak kazanırlar.
Mezun İstihdam Olanakları
Birçok ülkede olduğu gibi, Türkiye’de de makine imalatçılarının büyük çoğunluğu küçük ve orta ölçekli işletme (KOBİ) niteliğinde olup, bu yapı değişen ekonomik koşullara ve teknolojik gelişmelere karşı daha esnek ve hızlı cevap verme imkânı sağlamaktadır.

Sektörde faaliyet gösteren KOBİ’lerin sahip olduğu ucuz işgücü avantajı ve gelişmiş mühendislik becerileri, makina imalatçılarının uluslararası pazarlarda rekabet şansını arttıran unsurlardır. Türk Makina İmalat Sanayinde, her türlü parça ve aksamın yüksek kalitede ve rekabet edebilir fiyatlarda üretimi yapılmaktadır. Üretim sürecinde yerli girdi oranı % 80–85 civarındadır. Bir Makine Teknikeri her türlü talaşlı/talaşsız üretim ve teknik hizmet faaliyetinin yürütüldüğü her kamu/özel sektörde istihdam edilebilir.
Ölçme ve Değerlendirme
Eğitim öğretimin değerlendirilmesi için quiz, pratik, uygulama, proje, rapor, ara sınav ve final gibi çeşitli ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanılmaktadır. Aşağıdaki tabloda gösterildiği şekilde puanlanmakta ve harflendirilmektedir.
Ders Notu Puan Aralığı Katsayı
AA 88-100 4.0
BA 81-87 3.5
BB 76-80 3.0
CB 65-75 2.5
CC 55-64 2.0
DC 45-54 1.5
DD 40-44 1.0
FD 30-39 0.5
FF 0-29 0

GM- Girmedi, TK- Tekrar, DZ-Devamsız, TR-Transfer Dersler, G-geçti, K-Kaldı, ERA –Erasmus Sırasında Alınan Dersler, ÖD- Öğrenci Değişimi Programı Sırasında Dersler



https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=48&lang=tr