Kimya Teknolojisi - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 30
Ek Kontenjanı 9
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Hakkımızda



Kimya Teknolojisi programı, İstanbul Gedik Üniversitesi, Gedik Meslek Yüksekokulunda 2011-2012 yılında Eğitim-Öğretime başlamıştır. Programımız, çeşitli sanayi dallarında sektörün ihtiyacını karşılayabilecek, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterliğe sahip, kimya endüstrisinde, kimya mühendisleri ve kimyagerler arasında köprü görevi yapacak kimya teknikerleri yetiştirmektedir.



Programımızda, Analitik Kimya (I-II), Genel Kimya (I-II) ve Organik Kimya derslerinde laboratuvar uygulaması gerçekleştirilmektedir. Bu dersler kapsamında kimyasal çözelti ve karışımların hazırlanması, polimer sentezi, aromatik yağların (bitki ve meyvelerden) elde edilmesi, sabun - dezenfektan - yüzey temizleyicisi - kozmetik ürün (ruj vb.) ve ilaç preparatlarının hazırlanması başlıklarında ilgi çekici görsellik ve günlük hayatta kolaylık sağlayan güncel deneysel uygulamalar yapılmaktadır.



Programımız, ders uygulamalarının gerçekleştirilmesine olanak sağlayan 2 adet laboratuvara sahiptir. Bunların yanı sıra, kimyevi maddeler sektörünün kalbi olarak tanımlanan Marmara Bölgesi’nde yer alan Gebze OSB, Tuzla Deri OSB ve petrokimya sektörünün merkezi olan Körfez mevkiine (Kocaeli, İzmit – Yarımca) çok yakın mesafede bulunmaktadır. Bu durum, programımızın sektörde daha çok tanınmasını ve mezunların iş alanı açısından birçok alternatife sahip olmasını sağlamaktadır.



2021-2022 Akademik Yılı itibariyle uygulamaya geçirdiğimiz 3+1 Mesleki Eğitim Modeli kapsamında müfredatın 4. yarıyılında öğrencilerimiz, tercih etmiş olduğu alanlarda daha eğitim sürecindeyken işletmede mesleki eğitim ile saha tecrübesi kazanacaklardır. Ayrıca programda eğitim vermekte olan akademik personelin üniversite-sanayi işbirliği kapsamında kurmuş olduğu iletişim sayesinde sektörel teknik geziler gerçekleştirilmektedir.



Vizyonumuz



Ülkemizin bilimsel ve teknolojik gelişmelerine paralel olarak sürekli gelişen kimya sanayi ve ilgili sektörlerin ihtiyaç duyduğu yetkinlikte, temel kimya ve kimya teknolojisi alanında bilgili, bilgi ve deneyimlerini pratik uygulamalara dönüştürebilen, toplumsal ve teknolojik yeniliklere açık, girişimci, üretken, insan ve çevreye saygılı, nitelikli meslek elemanlarını yetiştirmektir.



Misyonumuz



Programımızın sahip olduğu genç, dinamik ve nitelikli akademik kadrosuyla, kimya sektörlerindeki son gelişmelere paralel ve endüstride çalışabilecek yetkinlikte, kendini yenilikçi fikirlerle güncelleyebilen, teorik bilgileri pratik çalışmalara dökebilen meslek elemanları yetiştirebilecek eğitimi vermektir.



Kimler Bu Programa Başvurabilir?



Bu programı tercih eden öğrenciler; meraklı, araştırmayı seven, araştırdıklarını uygulamaya sokabilen, el beceresi olan ve gözlem yapabilme yeteneğine sahip olan kişiler olmalıdır. Öğrendiklerini nitel ve nicel analizlerle laboratuvarda uygulamaya sokarak neden-sonuç ilişkisi kurabilmelidir.



Mezuniyet Sonrası



Kimya Teknolojisi Programı mezunları, endüstride işletme, kalite-kontrol ve kimyasal analiz laboratuvarlarında, sağlık kuruluşlarının ilgili laboratuvarlarında çalışabilmektedirler.



Kimya Teknolojisi alanı sağlık, gıda gibi sektörlerin yanı sıra endüstriyel üretim yapılan tüm sektörlerle yakından ilişkilidir. Rafineri, petrokimya, lastik, çimento, boya, deterjan, kozmetik, tekstil ve ilaç alanlarının tümünde Kimya Teknolojisiyle ilgili birimler bulunur. Kimya Teknolojisi seramik, cam, otomotiv, metal, madencilik, enerji, tarım sektörlerinde geniş yer tutar. Endüstriyel işletmelerin neredeyse tamamında üretim ve kalite kontrol bölümleri Kimya Teknolojisiyle ilişkilidir.



Ayrıca öğrencilerimiz, programı başarı ile tamamladıktan sonra ÖSYM tarafından yapılan dikey geçiş sınavına (DGS) girerek, ilgili fakültelerin Kimya, Biyokimya, Kimya Mühendisliği, Kimya Mühendisliği ve Uygulamalı Kimya, Kimya ve Süreç Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Lif ve Polimer Mühendisliği, Malzeme Mühendisliği, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği, Nanobilim ve Nanoteknoloji ve Polimer Mühendisliği bölümlerine geçiş yapabilirler.



 


Bölüm Başkanı
Dr. Öğretim Üyesi Meltem KASAPOĞLU ÇALIK
Tarihçe
İstanbul Gedik Üniversitesi, Gedik Meslek Yüksekokulu Kimya Teknolojisi Programı 2011-2012 Eğitim-Öğretim Yılı'nda eğitime başlamış olup, kuruluşundan günümüze değin faaliyetlerine devam etmektedir.
Kazanılan Derece
Programdan mezun olan öğrenciler "Kimya Teknikeri" ön lisans derecesine sahip olur.
Kabul Koşulları
Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, bu programa öğrenci kabulü; Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan sınav sistemi ile sağlanmaktadır. Programımız, merkezi yerleştirme sınavı puan türünden Temel Yeterlilik Testine (TYT) göre öğrenci kabul etmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Ayrıca öğrencilerimiz, programı başarı ile tamamladıktan sonra ÖSYM tarafından yapılan dikey geçiş sınavına (DGS) girerek, ilgili fakültelerin Kimya, Biyokimya, Kimya Mühendisliği, Kimya Mühendisliği ve Uygulamalı Kimya, Kimya ve Süreç Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Lif ve Polimer Mühendisliği, Malzeme Mühendisliği, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği, Nanobilim ve Nanoteknoloji ve Polimer Mühendisliği bölümlerine geçiş yapabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Mezuniyet koşullarına ilişkin bilgiler için "İstanbul Gedik Üniversitesi Ön Lisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği"ne başvurulabilir.
Mezun İstihdam Olanakları
Kimya Teknolojisi Önlisans Programı mezunları, endüstride işletme, kalite-kontrol ve kimyasal analiz laboratuvarlarında, sağlık kuruluşlarının ilgili laboratuvarlarında çalışabilmektedirler.
Kimya Teknoloji Alanı sağlık, gıda gibi sektörlerin yanı sıra endüstriyel üretim yapılan tüm sektörlerle yakından ilişkilidir. Rafineri, petrokimya, lastik, çimento, boya, deterjan, kozmetik, tekstil ve ilaç alanlarının tümünde Kimya Teknolojisiyle ilgili birimler bulunur. Kimya Teknolojisi seramik, cam, otomotiv, metal, madencilik, enerji, tarım sektörlerinde geniş yer tutar. Endüstriyel işletmelerin neredeyse tamamında üretim ve kalite kontrol bölümleri Kimya Teknolojisiyle ilişkilidir.
Ölçme ve Değerlendirme
Sınav yönetmeliği ile ölçme ve değerlendirme süreçlerine ilişkin genel bilgiler için "İstanbul Gedik Üniversitesi Ön Lisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği"ne başvurulabilir.



https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=50&lang=tr