Mekatronik Mühendisliği (İngilizce) - Programı Bilgileri   
Dili İngilizce
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı MEKATRONİK MÜHENDİSİ
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

İstanbul Gedik Üniversitesi, Mekatronik Mühendisliği Programı

İstanbul Gedik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü ilk öğrencilerini 2011-2012 eğitim öğretim yılında almaya başlamıştır. 2015-2016 eğitim öğretim yılında bölümümüz ilk mezunlarını vermiştir.

İçerisinde bulunduğumuz 21. yüzyılda, mühendislik ve akademik araştırmalarda alternatif çözümler üretebilmenin temel şartı; disiplinler arası bilgi ve tecrübeye sahip olabilmektir. Özellikle endüstriyel alanlardaki problemlerin çözümünde; mekanik, elektronik, kontrol ve yazılım alanlarının herbirinde bilgiye ihtiyaç duyulmaktadır. Mekatronik mühendisliği bölümünün amacı, öğrencilerin temel ve mesleki teorik bilgiyi almalarını ve aldıkları bilgileri uygulamalı olarak farklı mekatronik tasarım ve sistemlerde kullanabilmelerini sağlamaktır.

Mekatronik Mühendisliği Bölümü, modern derslikleri, bilgisayar laboratuvarları, Aydınlı Yerleşkesinde yer alan Mekatronik Laboratuvarı ile öğrencilerine teorik ve uygulamalı en iyi eğitimi verme çabası içerisindedir. Bölümümüz öğrencileri Robot Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Gedik Holding Robot Bölümünde endüstriyel robot ve alt istemleri alanlarında uygulamalı olarak mekatronik sistemleri öğrenme imkanı bulabilmektedir.

Ayrıca Mekatronik Mühendisliği Bölümü altında 2017-2018 eğitim öğretim yılında ilk defa %100 İngilizce Mekatronik Mühendisliği Programı eğitime başlamıştır.


Bölüm Başkanı
Doç.Dr. Savaş Dilibal
Tarihçe
İstanbul Gedik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü ilk öğrencilerini 2011-2012 eğitim öğretim yılında almaya başlamıştır. 2015-2016 eğitim öğretim yılında bölümümüz ilk mezunlarını vermiştir.
Ayrıca Mekatronik Mühendisliği Bölümü altında 2017-2018 eğitim öğretim yılında ilk defa %100 İngilizce Mekatronik Mühendisliği Programı eğitime başlamıştır.

https://www.gedik.edu.tr/akademik-birimler/fakulteler/muhendislik-fakultesi/mekatronik-muhendisligi/bolum-hakkinda
Kazanılan Derece
Mekatronik Mühendisliği Programının türü örgün öğretim şeklindedir ve mezunları lisans diploması almaya hak kazanırlar.
Kabul Koşulları
Fakültemiz lisans programlarına YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı), DGS (Dikey Geçiş Sınavı), YÖS (Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı) ve Yatay Geçiş (Ek Madde-1, Başarıya göre) ile öğrenci alımı yapılmaktadır. İstanbul Gedik Üniversitesi’nde kayıt kabul işlemleri Öğrenci İşleri Daire Bakanlığı tarafından yürütülmekte olup, yönetmelik ve yönergelere ilişkin bilgiler https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Kurum/71457743 adresinden edinilebilmektedir. Mekatronik Mühendisliği Programı, 2011-2012 eğitim-öğretim yılından itibaren öğrenci kabullerine başlamış ve ÖSYM tarafından düzenlenen merkezi sınavlarla “Sayısal” puan türüne göre yerleştirme yapılmaktadır.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans derecesi ile mezun olan öğrenciler başvuru kriterleri üniversitelerce belirlenen ve ilan edilen, yüksek lisans programlarına veya lisansa dayalı doktora programları gibi yüksek öğretim programlarına başvuru hakkı kazanırlar.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencinin kayıtlı olduğu lisans eğitim-öğretim programlarının tüm gereklerini yerine getiren, GNO’su 2.00 veya daha yüksek olmak koşulu lisans için en az 240 AKTS kredisine sahip olan öğrenciler diploma almaya hak kazanırlar. Dereceye girecek öğrenciler, normal öğretim süresi sonunda, yarıyıl sonu sınavı ardından mezun durumuna gelmiş öğrenciler arasından belirlenir. Dikey geçiş sınavı ile Üniversiteye yerleşmiş olan öğrenci dört yarıyıl sonunda mezun durumuna geldiği takdirde derecelendirmeye dahil edilir. Çift anadal program öğrencileri, çift anadal izledikleri programın anadal öğrencileri ile birlikte sınıf ve mezun öğrenci başarı sıralamasına dahil edilmez. Uyarma ve kınama cezası hariç, disiplin cezası alanlar derecelendirmeye alınmaz. Bitirme tezini tamamlayamamış veya başarısız olmuş öğrenci mezun olamaz. Diploma; öğrencinin bizzat kendisine teslim edilir. Ancak bizzat gelememesi durumunda, öğrencinin noter onaylı vekâletname ile belirlediği kişiye verilir. Diplomalar, Senatonun diplomalar hakkında belirlediği esaslara göre düzenlenir. Öğrenciler, hazırlık hariç ilgili programın ilk dört yarıyılının tüm derslerini ve diğer yükümlülüklerini başarı ile tamamlamış olması ve GANO’sunun en az 2.00 olması ve talep etmesi durumunda ilgili yönetim kurulu kararı ile YÖK tarafından belirlenen esaslara göre, ön lisans diploması alır.
Mezun İstihdam Olanakları
Mekatronik bölümü mezunları, otomotiv sektöründen savunma sanayiine, robotik sistemlerden yapay zeka ve otomasyona kadar birçok alanda çalışma fırsatı bulabilirler. Endüstriyel otomasyon, akıllı sistemlerin tasarımı ve üretimi, otomasyon mühendisliği gibi alanlarda kariyer yapabilirler. Ayrıca, enerji sektöründe yenilenebilir enerji sistemlerinin geliştirilmesi ve sürdürülebilir çözümlerin araştırılması gibi önemli projelerde de yer alabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için öğrenciler, ara sınav ve yarıyıl sonu sınavlarına tabi tutulurlar. Öğrencilerinin nihai başarılarının değerlendirilmesi İstanbul Gedik Üniversitesi Eğitim Öğretim Yönetmeliği çerçevesinde belirtildiği şekilde uygulanmaktadır. Ayrıntılı bilgi için, https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/58336 adresine gidebilirsiniz.



https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=5596&lang=tr