Dili
|
Türkçe
|
Süresi (Yıl)
|
2
|
Azami Süresi (Yıl)
|
4
|
Kontenjanı
|
|
Staj Durumu
|
Var
|
ÖSYM Tipi
|
TYT
|
Program İçeriği
Aşçılık Programı turizm endüstrisinin her alanında özellikle yiyecek içecek ve ağırlama alanlarında istihdam edilebilecek, bu alanlardan faaliyet gösteren işletmelerin satın alma süreçlerinden başlayarak depolama, üretim ve servise kadar tüm süreçler hakkında detaylı ve yeterli bilgiye sahip olan, müşteri hizmetleri ve konuk iletişimi hakkında gerekli özen ve hassasiyeti gösterebilen, hijyen ve sanitasyonu ilke edinen nitelikli elemanlar yetiştirir.
İstanbul Gedik Üniversitesi, Gedik Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı 2018-2019 akademik Yılında Eğitim-Öğretime başlamıştır. Dört yarıyıldan oluşan bir programımızda ilk yarıyıl itibariyle uygulama dersleri ve alana yönelik teorik dersler ile eğitimine başlamaktadır. Mutfak ortamına adaptasyonun sağlanabilmesi adına öncelikle oryantasyon eğitimleri, ekipmanların ve araç gereçlerin tanıtımı ile eğitim sürecine adım atılmaktadır. Doğrama teknikleri, uluslararası pişirme teknikleri, Türk mutfağı uygulamaları, yöresel ve coğrafi işaretli ürünlerin bilinmesi ve uygulanması, farklı mutfak kültürlerinin tanınması, bir gıdaların hijyeni ve güvenli üretime yönelik detaylar, yiyecek içecek işletmesinin kuruluş aşamasından işletme aşamasına kadarki tüm süreçlere hakimiyet, servis organizasyonunun yapısı ve işleyişi, menü planlaması ve maliyet analizlerinin yapılabilmesi, farklı konuk tiplerinin tanınması ve iletişim becerilerinin kuvvetlenmesi, görgü ve protokol kurallarının bilinmesi ve uygulanması verilen temel eğitim içerikleridir.
Aşçılık Programı uygulama derslerinin gerçekleşmesine olanak sağlayan 3 farklı mutfak altyapısına sahip olmakla birlikte teorik derslerin gerçekleştiği dersliklere ve profesyonel mutfaklar için gerekli olan ekipman ve donanıma sahiptir.
2021-2022 Akademik Yılı itibariyle uygulamaya geçirdiğimiz 3+1 Mesleki Eğitim Modeli kapsamında, eğitimlerinin 4. yarıyılında öğrencilerimiz, tercih etmiş olduğu alanlarda, henüz eğitim sürecindeyken İşletmede Mesleki Eğitim ile saha tecrübesi kazanmaktadırlar.
Misyonumuz:
Alanında gerekli mesleki bilgi ve becerileri kazanmış, köklü bir geleneğe sahip yeme içme kültürümüz ile günümüzün yenilikçi mutfak eğilimlerini birleştirebilen, üretken, dinamik, gelişmelere açık, en temelden en ileri seviyeye kadar yiyecek-içecek kültürüne ilişkin işletme bilgisi olan ve pişirme tekniklerinin tüm inceliklerinin yansıra mesleki terminolojiye hâkim yönetici şefler yetiştirmektir.
Vizyonumuz:
Yiyecek içecek işletmelerinin ihtiyaçlarını önceden öngören ve bu doğrultuda yetiştirdiği öğrencileri ile gastronomi alanının geleceğine yön verecek, uluslararası düzeyde tanınmış bir eğitim kurumu olma hedefi doğrultusunda faaliyet göstermektir.
Program Eğitim Amaçları:
- Yiyecek içecek sektörü bünyesinde yer alan kamu ve özel kuruluşlarda etkili ve çözüm odaklı bir yönetici ve uyumlu bir takım üyesi olarak meslek hayatını devam ettiren,
- Sosyal sorumluluk bilinci ile toplumsal değerlere saygılı, meslek etiğine hakim, yaşam boyu öğrenmeye açık, günceli takip edip alanın gelişimine destek olan,
- Edinmiş olduğu teorik ve pratik bilgiyi sahaya aktarabilen, sektör taleplerini bilgi ve becerisi ile karşılayabilen ve yorumlayabilen nitelikli profesyoneller yetiştirmektir.
Aşçılık Programına Kimler Başvurabilir?
- Yalnızca yemek yapmayı sevmenin iyi bir “Aşçı” olmak için yeterli olmadığını bilenler,
- Takım çalışmasına uygun hareket edenler ve iletişim becerileri kuvvetli olanlar,
- Aşçı olmanın hem el becerisi hem de planlama ve organizasyon bilgisi gerektirdiğini kavrayanlar,
- Çalışma saatlerine bakmaksızın en özel günlerde dahi işinin başında olabilecek, sabır seviyesi yüksek olan en önemlisi de işini severek yapabilecek olanlar programı tercih edebilirler.
Dikey Geçiş Yapılabilecek Bölümler:
- Aile ve Tüketici Bilimleri
- Beslenme ve Diyetetik
- Gastronomi ve Mutfak Sanatları
- Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği
Kulüpler:
İGÜN Gastronomi Kulübü
|
Tarihçe
2011-2012 Öğretim yılına beş programla başlayan Okulumuzda, 2018-2019 yılında Aşçılık programına öğrenci almaya başlamıştır. Bugün itibari ile birinci ve ikinci öğretimde toplam 32 program bulunmaktadır.
|
Kazanılan Derece
Programı tüm gereksinimlerini yerine getirerek basarı ile tamamlayan mezunlar "Aşçılık alanında Önlisans Diplomasi" derecesi alırlar.
|
Kabul Koşulları
Gedik Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programına; ÖSYM tarafından yapılan sınav sonucunda TYT puan türünde yeterli puanı almış ve özel şartları taşıyan öğrenciler alınmaktadır. Programlara ayrıca, yatay geçiş yoluyla da öğrenci kabul edilmektedir. Bu geçişler bir yönerge ile düzenlenmiştir ve öğrenciler farklı yükseköğretim kurumlarının diploma programları veya aynı yükseköğretim kurumu içindeki diploma programları arasında ancak önceden ilan edilen sayı ve geçiş şartları çerçevesinde geçiş yapabilirler.
|
Üst Kademeye Geçiş
Türkiye uyruklu olup, DGS Sınavında başarılı olan adaylar, ÖSYM tarafından alanlarındaki bir lisans programına kayıt yaptırabilirler. Bu programdan mezun olan öğrencilerin geçebilecekleri bölümler şunlardır; -Aile ve Tüketici Bilimleri. -Beslenme ve Diyetetik. -Gastronomi. -Gastronomi ve Mutfak Sanatları -Mutfak Sanatları ve Yönetimi. -Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği. -Yabancı uyruklu adaylar ilgili alanda lisans programlarına başvurabilirler.
|
Mezuniyet Koşulları
Dört yarıyılda toplam 120 AKTS kredisini başarıyla tamamlayan, dörtlük not sistemine göre en az 2,00 genel ağırlıklı not ortalamasını (GANO) sağlayan, öğrenim süresi boyunca en az dört ders dışı etkinliğe katılmış olan, 3+1 eğitim modeline göre işletmede mesleki eğitimini veya akademik yarıyılı tercih ederek 20 işgünü yaz stajını tamamlayan öğrenciler programdan mezun olmaya hak kazanır. Mezuniyet koşullarına ilişkin ayrıntılı bilgi için İstanbul Gedik Üniversitesi Ön Lisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'ne bakılabilir.
|
Mezun İstihdam Olanakları
Aşçılık programından mezun olan öğrenciler uluslararası beş yıldızlı otellerin mutfak ekiplerinde, turizmde hizmet veren konaklama, yiyecek içecek, banket ve endüstriyel yemek, özel ve devlet kurumlarının yiyecek ve içecek ile ilgili birimlerimde çalışabilmektedir.
|
Ölçme ve Değerlendirme
İki yıllık Program süresince öğrencilere teorik ve mutfak becerisi edinmeye yönelik uygulama dersleri ağırlıklı bir eğitim şeklinde verilmektedir. Aşçılık öğrencileri, farklı mutfak kültürlerini, pişirme tekniklerini, mutfak araç ve gereçlerini tanımayı, bölümleri ile ilgili yenilikleri yakından takip etmeyi, görgülü ve zarif olmayı, insan ilişkilerini güçlendirip, sektöre donanımlı yetişmeleri sağlanmaktadır. Bölüm öğrencilerinin mezun olabilmesi için 20 iş günü sektörde uygulamalı eğitim (yaz stajı) yapması gerekmektedir.
|
https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=5609&lang=tr
|