Amaç/Hedef
Tüm
evrensel, etik değerler ve ülke gerçeklerine uygun olarak değişen ihtiyaçlar
karşısında tüm bireylerin sağlığının sürdürülebilmesi, korunması ve
geliştirilmesi için gereken, üretim süreçlerinden tüketim süreçlerine uzanan
besinsel ihtiyaçların karşılanmasına yönelik, eğitim, araştırma, planlama,
politika geliştirme ve organizasyonların sağlanmasıdır. Sağlıkla ilgili özel
gereksinimlere ihtiyaç duyulması halinde ise tıbbı beslenme tedavisi uygulama
becerisine sahip, yaşam boyu öğrenme ilkelerini özümsemiş, ulusal ve uluslar
arası uygulama ve araştırma yapabilecek mesleki ve akademik yeterliliğe sahip
diyetisyenler yetiştirmektir.
Kuruluş
Beslenme ve Diyetetik Bölümü 2018 yılında kurulmuştur.
Kazanılan
Derece
Mezuniyet şartlarını yerine getiren öğrenciler ‘Beslenme ve Diyetetik’
alanında lisans diploması derecesi alırlar
Derece
Seviyesi
Lisans
Kayıt
ve Kabul Koşulları
Beslenme ve Diyetetik Bölümü Yüksek Öğretim Kurulu’nun belirlemiş olduğu şartlara
ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (OSYM) tarafından yapılan
Yükseköğretime Geçiş Sınavı sonucu elde edilen (MF-3) puan türüne göre öğrenci
almaktadır.
Önceki
Eğitimin Tanımlanması
Beslenme ve Diyetetik Bölümü’ne önceki
öğrenmenin tanınması, dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler Yüksek
Öğretim Kurulu’nun belirlemiş olduğu kapsamında değerlendirilmektedir.
Yeterlilik
Koşulları
Beslenme ve
Diyetetik alanında 240 AKTS kredilik birinci aşama derece sistemine tabidir.
Dereceyi alabilmek / programı tamamlamak için mevcut olan (toplam 240 AKTS
karşılığı) derslerin tümünü başarı ile tamamlamak (GM, DZ, K, FD, FF) ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not
ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.
Program
Profili
Program dili Türkçe olup, 1 Profesör, 4 Doktor Öğretim Üyesi ve 1
Araştırma görevlisi tarafından eğitim öğretim ve araştırma faaliyetleri
yürütülmektedir. Yıllık kontenjanı 50
olan programımız Beslenme ve Diyetetik alanı ile ilgili zorunlu ve seçmeli dersleri
kapsamaktadır. Altıncı yarıyıl sonrası
öğrenciler beslenme ve diyetetik alanında staj uygulamalarına katılmaktadır.
Program
Çıktıları/Yeterlilikleri
BİLGİ
Kuramsal/Olgusal
1.
Beslenme ve Diyetetik alanında ve
problem çözme ve karar alma için gereken temel kuramsal ve uygulamalı bilgiye
sahiptir.
2.
Mesleki bilgi ve becerisi ile bireylerin,
grupları ve toplumların beslenme durumlarını değerlendiriri, sorunları
belirler, çözüm üretir, eğitim verir, uygular, izler ve belgelendirir.
BECERİLER
Bilişsel/Uygulamalı
3.
Beslenme ve Diyetetik alanı ile
ilişkili çalışmaları bağımsız olarak yürütür, alanında yürütülen çalışmalarda lider
rol üstlenir, diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve
etkinliklerde etkin rol alır.
4.
Gelişen bilim, teknoloji, sağlık
politikaları doğrultusunda mesleğini bilimsel standartlarda yürütür.
5.
Mesleğin uygulama alanlarında
davranışları ile rol model olur, evrensel etik ilkeleri doğrultusunda hizmet
verir.
6.
Beslenme ve Diyetetik alanı ve
sağlık alanında bilimsel gelişmeleri takip eder, verilerin güvenilirlik ve
geçerliliğini değerlendirir, beslenme tedavilerinin yürütülmesinde kanıta
dayalı kararlar alır.
YETKİNLİKLER
Bağımsız
Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
7.
Beslenme ve diyetetik hizmetlerinde
yazma becerilerini kullanarak eğitim materyallerini hazırlar, yazılı ve sözlü
olarak paylaşır, davranış değişikliklerin destekleyen danışmanlık becerisine
sahiptir.
8.
Beslenme ve Diyetetik
uygulamalarında her bireyin, yaş cinsiyet, hastalık, özel durum, kültür, çevre
ve yaşam tarzı gibi beslenme durumuna etki eden faktörleri dikkate alır.
9.
Beslenme ve diyetetik alanı ile ilişkili
sorunların çözümüne yönelik, Sağlığı, çevreyi ve kültürel değerleri koruycu,
geliştirici eğitim aktiviteleri düzenler.
10.
Beslenme ve diyetetik hizmetlerinde
eleştirel düşünme, sorun çözme, hasta/danışan odaklı olma, risk ve sorumluluk
alma bilinç ve becerisine sahiptir.
Öğrenme
Yetkinliği
11. Beslenme ve Diyetetik alanında yetkili ve deneyimli
kişiler denetiminde hasta/sağlıklı bireyler üzerinde gerçekleştirilen
uygulamalı eğitim süreçlerini tamamlamış ve yeteli uyguluma deneyimi
kazanmıştır.
12.
Beslenme
ve Diyetetik süreçlerinde, kalite yönetimi, çevre ve kültürel değerler, iş
sağlığı ve güvenliği, sosyal hak ve adaletin evrenselliği bilinci ile hareket
eder.
İletişim
ve Sosyal Yetkinlik
13.
Beslenme ve Diyetetik ve Sağlık
alanında Güncel bilgiye ulaşmak, bilgiyi paylaşmak için güncel ve bilgi ve
iletişim uygulama ve yazılımlarını etkin biçimde kullanır. En az bir yabancı
dil ile güncel literatür bilgisini ulaşır, takip eder ve alanında kullanır.
|
Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilik Çevresi
|
Mesleki
|
Akademik
|
Program Çıktıları
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
|
7
|
8
|
9
|
10
|
11
|
12
|
13
|
1
|
Bilgi (Kuramsal-Olgusal)
|
Bilgi 1
|
Beceriler 1
|
X
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bilgi 2
|
Beceriler 2
|
|
|
|
|
|
X
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Beceriler 3
|
|
|
|
|
|
|
X
|
|
|
|
|
|
|
2
|
Beceriler (Bilişsel-Uygulamalı)
|
Beceriler1
|
Beceriler1
|
|
X
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Beceriler2
|
Beceriler2
|
|
|
X
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Beceriler3
|
Beceriler3
|
|
|
|
X
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Beceriler4
|
|
|
|
|
X
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3
|
Yetkinlik (Bağımsız çalışabilme ve Sorumluluk alabilme)
|
Yetkinlik1
|
Yetkinlik1
|
|
|
X
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yetkinlik2
|
Yetkinlik2
|
|
|
|
|
|
|
|
X
|
|
|
|
|
|
Yetkinlik3
|
Yetkinlik3
|
|
|
|
|
|
|
X
|
|
|
|
|
|
|
|
Yetkinlik4
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
X
|
|
|
|
4
|
Yetkinlik (Öğrenme)
|
Yetkinlik1
|
Yetkinlik1
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
X
|
|
|
Yetkinlik2
|
Yetkinlik2
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
X
|
|
Yetkinlik3
|
Yetkinlik3
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
X
|
|
|
Yetkinlik4
|
|
|
|
|
|
X
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yetkinlik5
|
|
|
|
X
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5
|
Yetkinlik (Sosyal ve iletişim)
|
Yetkinlik1
|
Yetkinlik1
|
|
X
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yetkinlik2
|
Yetkinlik2
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
X
|
|
|
Yetkinlik3
|
Yetkinlik3
|
|
|
|
|
|
|
|
|
X
|
|
|
|
|
Yetkinlik4
|
Yetkinlik4
|
|
|
|
X
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yetkinlik5
|
Yetkinlik5
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
X
|
|
Yetkinlik6
|
Yetkinlik6
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yetkinlik7
|
Yetkinlik7
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yetkinlik8
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yetkinlik9
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
X
|
6
|
Yetkinlik(Alana Özgü)
|
Yetkinlik1
|
Yetkinlik1
|
X
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yetkinlik2
|
Yetkinlik2
|
|
X
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yetkinlik3
|
Yetkinlik3
|
|
|
|
|
|
X
|
|
|
|
|
|
|
|
Yetkinlik4
|
Yetkinlik4
|
|
|
|
|
|
|
|
X
|
|
|
|
|
|
Yetkinlik5
|
Yetkinlik5
|
|
|
|
|
|
|
|
|
X
|
|
|
|
|
Yetkinlik6
|
Yetkinlik6
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
X
|
Yetkinlik7
|
Yetkinlik7
|
|
|
|
X
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yetkinlik8
|
Yetkinlik8
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
X
|
|
Yetkinlik9
|
Yetkinlik9
|
|
|
X
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kariyer
Olanakları
Diyetisyen,
Beslenme ve Diyetetik dalında en az dört yıl yüksek öğrenim görerek Beslenme ve
Diyetetik Lisans Diploması ile Diyetisyen ünvanı alarak diyetisyenlik mesleğini
yapmaya ve uygulamaya hak kazanan kişidir. Lisans eğitiminin ardından
diyetisyenler yüksek lisans ve doktora programlarını tamamlayarak Uzman
Diyetisyen ünvanlarını alabilirler.
Kamu /
Özel Yataklı ve Yataksız Tedavi Kurumları, Okul ve Kreşler, Ana-Çocuk Sağlığı
Merkezleri,, Danışmanlık Merkezleri, Estetik ve Güzellik Merkezleri., Huzurevleri,
Yaşlı Bakım Merkezleri, Onkoloji Üniteleri, Renal Bakim ve Transplantasyon
Üniteleri, Obezite ve Diyabet Üniteleri, Rehabilitasyon Üniteleri, Yemek
Fabrikaları, Spor Kulüpleri, Oteller, Deniz
Ulaşım Hizmetleri, Hava Ulaşım
Hizmetleri Alanlarında diyetisyen (beslenme uzmanı) istihdam edilmektedir.
Yatay
Geçiş
Sağlık
Bilimleri Bölümleri arasında gerekli şartları sağladıkları takdirde kurum içi
ve kurum dışı geçiş yapılabilir.
Üst Derece Programlara Geçiş
Beslenme
ve diyet uzmanı; diyetisyen ünvanını
diploma ile aldıktan sonra besin,
beslenme ve diyetetik alanında bilim uzmanlığı ve/veya doktora derecesi
almış diyetisyendir.
Mezunlar;
beslenme bilimleri, diyetetik programı, toplu beslenme sistemleri ve toplum
beslenmesi ya da klinik diyetisyenlik,
halk sağlığı diyetisyenliği,
yönetici diyetisyenliği ve eğitim ve araştırma diyetisyenliği anabilim /
bilim dallarında bilim uzmanlığı ve doktora programlarına başvurabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Eğitim
öğretimin değerlendirilmesi için quiz, pratik, uygulama, proje, rapor, ara
sınav ve final gibi çeşitli ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanılmaktadır.
Aşağıdaki tabloda gösterildiği şekilde puanlanır ve harflendirilmektedir.
Ders Notu
|
Puan Aralığı
|
Katsayı
|
AA
|
88-100
|
4.0
|
BA
|
81-87
|
3.5
|
BB
|
76-80
|
3.0
|
CB
|
65-75
|
2.5
|
CC
|
55-64
|
2.0
|
DC
|
45-54
|
1.5
|
DD
|
40-44
|
1.0
|
FD
|
30-39
|
0.5
|
FF
|
0-29
|
0
|
GM-
Girmedi, TK- Tekrar, DZ-Devamsız, TR-Transfer Dersler, G-geçti, K-Kaldı, ERA
–Erasmus Sırasında Alınan Dersler, ÖD- Öğrenci Değişimi Programı Sırasında
Dersler
|
Mezuniyet Şartları
Beslenme ve
Diyetetik alanında 240 AKTS kredilik birinci aşama derece sistemine tabidir.
Dereceyi alabilmek / programı tamamlamak için mevcut olan (toplam 240 AKTS
karşılığı) derslerin tümünü başarı ile tamamlamak (GM, DZ, K, FD, FF) ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not
ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.
Çalışma Şekli
Tam zamanlı, Yarı zamanlı