Fizyoterapi ve Rehabilitasyon - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

İstanbul Gedik Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde 07.03.2018 tarihinde kurulmuş olup, 2018-2019 akademik yılında eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamıştır.



Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, doğum öncesinde veya doğum sırasında açığa çıkmış ya da daha sonra oluşmuş birçok hastalık, engel ve yetersizliğin yol açtığı hareket bozukluklarının tedavisinde, vücuda yeni fonksiyonların kazandırılmasında ve kaybedilen fonksiyonun geri kazanılmasında, günlük yaşamda bağımsızlık düzeyinin geliştirilmesinde, kas-iskelet sisteminde oluşan ağrıların giderilmesinde ve yaşam kalitesinin artırılmasında etkin olan bir bilim dalıdır.



Fizyoterapist; hem sağlığın korunması ve geliştirilmesi kapsamında sağlıklı bireyler için koruyucu fizyoterapi ve rehabilitasyon programları planlayan ve uygulayan, hem de mesleğe özgü ölçme ve değerlendirme yöntemlerini kullanarak hekim tarafından tanısı konmuş hastaların fizyoterapi ve rehabilitasyon ihtiyaçlarını belirleyen ve bu doğrultuda hastanın fizyoterapi ve rehabilitasyon programını planlayan ve uygulayan sağlık profesyonelidir. Fizyoterapist olabilmek için, bu mesleğin eğitimini veren 4 yıllık bir lisans programının başarı ile bitirilmiş olması gerekmektedir. Sağlık profesyonelleri olarak Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümünden mezun olan fizyoterapistler diğer sağlık profesyonelleri ile açık ve eşit profesyonel ilişkiler içerisinde interdisipliner bir anlayışla özerk olarak çalışır.



Öğrencilerimiz 8. yarıyılın sonunda toplam 240 AKTS’lik derslerini tamamladıktan sonra kamu ve özel sektör hastanelerinde, polikliniklerde, sağlık ocaklarında, spor kuruluşları ve kulüplerinde, sağlık, spor ve fitness merkezlerinde, sağlıklı yaşam merkezlerinde, halk sağlığı merkezlerinde, okullar ve engelli çocuklara yönelik okullarda, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde, özel tıp merkezlerinde, özel dal merkezlerinde, çocuklar ve yaşlılara yönelik bakım ve eğitim merkezlerinde, zihinsel, görsel ve işitsel engellilere yönelik rehabilitasyon merkezlerinde, belediyelerde, bakanlıklarda, evde bakım merkezlerinde, hasta veya engeli olan kişilere yönelik merkezlerde yürütülen fizyoterapi ve rehabilitasyon uygulamalarına karar verecek ve bu uygulamaları gerçekleştirebilecek yetkinliği kazanmış olarak mezun olur ve “fizyoterapist” unvanını alırlar. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümünden mezun olan öğrenciler klinik çalışmanın yanı sıra mezuniyet sonrası yüksek lisans ve doktora eğitimlerine devam edip çalışmalar yaparak akademik olarak ilerleyebilirler.



Fizyoterapi ve Rehabilitasyon; vücut sistemlerinin fiziksel fonksiyonlarını ölçen ve değerlendiren teknikleri, yaşam kalitesini arttıran, fonksiyonel kapasiteyi geliştiren fizyoterapi ve rehabilitasyon yaklaşımlarını ve müdahalelerini içeren bir bilim dalı olarak tanımlanır. Bu nedenle Fizyoterapi ve Rehabilitasyon ders programı kapsamlı değerlendirme ve ölçme yöntemlerini uygulama, bu yöntemlerden elde edilen sonuçları organize etme, fizyoterapi ve rehabilitasyon programlarını uygulama, rehabilitasyonda kanıt temelli uygulamalar ve toplum temelli rehabilitasyon bilgi, beceri ve yeterlilikleri çerçevesinde, multidisipliner çalışmanın ve bilgili, etik, hümanist ve profesyonel yaklaşımların önemi dikkate alınarak hazırlanmıştır.



İstanbul Gedik Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü olarak amacımız, evrensel seviyede fizyoterapi ve rehabilitasyon eğitimi almış, fizyoterapistlik mesleğinin etik değerlerini benimsemiş, hareket ve fonksiyon bozukluklarını belirlemek, önlemek, tedavi etmek ve sağlıkla ilgili yaşam kalitesini artırmak için gerekli fizyoterapi ve rehabilitasyon bilgi, beceri ve yeterlilikleri ile donanmış, toplum yararını gözeten, sağlığın geliştirilmesi kavramını ilke edinmiş, araştırmanın değerini kavramış, yaşam boyu öğrenme ve kanıta dayalı uygulama becerisine sahip, interdisipliner ve koopere çalışabilen ve bilgilerini paylaşabilen, alanında yetkin ve donanımlı profesyonel fizyoterapistler yetiştirmektir.



İstanbul Gedik Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü olarak hedefimiz, hem birey hem toplum bazında fiziksel yetersizliklerin tedavisine, engellilik durumlarının azaltılmasına, fonksiyonel limitasyonların önlenmesine, sağlık düzeyinin ve yaşam kalitesinin geliştirilmesine öncülük edecek fizyoterapistler yetiştiren bir kurum olmaktır.


Bölüm Başkanı
Dr. Öğretim Üyesi Amine ATAÇ
Tarihçe
İstanbul Gedik Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde 07.03.2018 tarihinde kurulmuş olup, 2018-2019 akademik yılında eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamıştır.
Kazanılan Derece
Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Fizyoterapi ve Rehabilitasyon alanında Lisans derecesine sahip olunur ve "fizyoterapist" unvanı alınır.
Kabul Koşulları
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümü lisans programına giriş için Türk ortaöğretim eğitimini tamamlamış veya yurtdışında eşdeğer bir eğitim almış olmak gerekmektedir.

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Yüksek Öğretim Kurulu’nun belirlemiş olduğu şartlara ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Merkezi Yerleştirme Sınavı sonucu elde edilen Sayısal (SAY) puan türüne göre öğrenci almaktadır.
Üst Kademeye Geçiş
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü mezunları lisansüstü eğitim kapsamında yüksek lisans ve doktora yapabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Toplam 240 AKTS karşılığında, mevcut olan derslerin ve klinik uygulamaların tümünü başarı ile tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak programı tamamlamak, dereceyi alabilmek ve mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlarımız genellikle Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı merkezlerde, üniversite hastanelerinde, fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinde, spor kulüplerinde, sosyal hizmetler gibi kurumlarda fizyoterapist olarak olarak çalışırlar.
Ölçme ve Değerlendirme
Eğitim öğretimin değerlendirilmesinde quiz, pratik, uygulama, proje, rapor, ara sınav ve final gibi çeşitli ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanılmaktadır.

Aşağıdaki tabloda gösterildiği şekilde puanlanır ve harflendirilir:

Ders Notu Puan Aralığı Katsayı
AA 88-100 4.0
BA 81-87 3.5
BB 76-80 3.0
CB 65-75 2.5
CC 55-64 2.0
DC 45-54 1.5
DD 40-44 1.0
FD 30-39 0.5
FF 0-29 0


GM-Girmedi, TK-Tekrar, DZ-Devamsız, TR-Transfer Dersler, G-geçti, K-Kaldı, ERA–Erasmus Sırasında Alınan Dersler, ÖD-Öğrenci Değişimi Programı Sırasında Dersler



https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=5611&lang=tr