Dış Ticaret (İngilizce) - Programı Bilgileri   
Dili İngilizce
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Eğitim dili İngilizce olan Dış Ticaret önlisans programımız, dört yarıyıl boyunca toplam 120 AKTS’lik zorunlu ve seçmeli dersleri içeren bir müfredata sahiptir. Söz konusu dersler ile 20 işgününden oluşan zorunlu yaz stajını başarıyla tamamlayan öğrencilerimiz dış ticaret meslek elemanı unvanıyla mezun olmaktadırlar.



Günümüzde dış ticaret sektörünün GSYİH içinde sahip olduğu paya paralel olarak mezunlarımız, özel ve kamuda çok çeşitli iş olanaklarına sahiptirler. Ayrıca dış ticaret mezunlarına, ilgili bir lisans programını tamamlamadan sınava girerek gümrük müşavir yardımcısı olma hakkı tanındığından müfredatımız içerdiği zorunlu ve seçmeli derslerle Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan gümrük müşavir yardımcılığı sınavına yönelik olarak hazırlanmıştır. Akademik yaşamına devam etmek isteyen mezunlarımız dilerlerse Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girerek ilgili lisans bölümlerine geçiş yapabilirler.



Amaç



Dış Ticaret programının amacı ithalat, ihracat, gümrük, kambiyo, lojistik gibi alanlarda bilgili, sektörün beklentilerini karşılayabilecek nitelikte mezunlar yetiştirmektir.



Hedef



İşletmelerin amaçlarını ve çevreyle olan ilişkilerini kavrayabilen, yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip, bilgi ve becerilerini kullanarak verileri yorumlayabilen ve değerlendirebilen, sorunları tanımlayabilen, çözüm önerileri geliştirebilen bireyler yetiştirmek. Alanı ile ilgili uygulamalar için gerekli araçları ve bilişim teknolojilerini belirleyerek etkin bir şekilde kullanabilen, uygulamalarda karşılaştığı öngörülmeyen problemlere çözüm üretebilen, çalışma guruplarında sorumluluk alabilen veya bireysel çalışabilme becerisine sahip, etkili iletişim kurabilen mezunlar yetiştirmek. Ayrıca tarihi ve toplumsal değerlere saygılı, sosyal sorumluluk sahibi, evrensel, toplumsal ve mesleki etik bilincine sahip, yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ile alanındaki gelişmeleri izleyen, kendini sürekli yenileyen ve bunları mesleğine yönelik olarak uygulama becerisine sahip bireyler yetiştirmektir.



Programın Amacı



Dış ticaret programın amacı, ithalat ve ihracata dayalı bankacılık, taşımacılık, gümrük ve kambiyo mevzuatı gibi dış ticaretle ilgili iş alanlarında pratik ve teorik bilgilerle donatılmış, kalifiye meslek elemanı yetiştirmektir. Bu programda, öğrencilerin dış ticaret işlemlerinde ihtiyaç duyulduğu gibi bilgisayar kullanabilen elemanlar şeklinde eğitilmesi amaçlanmaktadır. Ülkemizin dış ticaretinin önemli bir bölümünü Avrupa Birliği üyesi ülkelerle yapması ve AB’ye uyum sürecinde mevzuatların uyumlaştırılması süreci nedeniyle iki yıllık program süresince, öğrencilerimiz AB mevzuatı ve entegrasyonu, dış ticaret politikaları konularında da bilgilendirilmektedir. Programda sadece teorik bilgiler değil bunun yanında uygulamaya yönelik faaliyetlere de yer verilmektedir.



Kimler Bu Programa Başvurabilir?



Öğrencilerin dış ticaret programına girebilmeleri ve mezuniyet sonrası başarı şanslarını arttırabilmeleri için öncelikle sosyal bilimlere ilgili, ayrıntı ile uğraşmaktan hoşlanan, disiplinli, dikkatli, sorumluluk sahibi, girişimcilik ruhuna ve analitik düşünme kabiliyetine sahip olmaları gerekmektedir. Bununla birlikte başarılı bir dış ticaret meslek elemanı olabilmek için, dış ticaret ve gümrük mevzuatındaki değişikliklerin takip edilmesi ve yabancı dil seviyesinin geliştirilmesi gereği aşikârdır.



Mezuniyet Sonrası



Dış ticaret programı mezunları, ithalat ve/veya ihracatla uğraşan firmalarda, lojistik firmalarında, firmaların dış ticaretle ilgili departmanlarında, bankaların kambiyo ve dış işlemlerle ilgili bölümlerinde, gümrük müşavirliklerinde çalışabilirler. Bununla birlikte ilgili sınavlara girip başarılı oldukları takdirde gümrük müşavir yardımcısı olabilir, lisans bitirmek suretiyle gümrük müşaviri olarak kendi ofislerini açabilirler. KPSS’de başarılı olanlar ise başta Ticaret Bakanlığı’nın ilgili birimleri olmak üzere diğer kamu kuruluşlarında kamu personeli olarak istihdam edilebilirler. Mezunlarımız DGS’de başarılı olmak suretiyle ilgili lisans bölümlerine de geçiş yapabilirler.



Dış ticaret mezunlarının geçiş yapabileceği bölümler,



Avrupa Birliği İlişkileri - Bankacılık - Bankacılık ve Finans - Bankacılık ve Sigortacılık -  Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri  - Ekonomi - İşletme - İşletme Yönetimi - Ekonomi ve Finans - Lojistik -  Lojistik ve Taşımacılık - Lojistik Yönetimi  - Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler -  Uluslararası Finans ve  Uluslararası Finans ve Bankacılık gibi bölümlerden oluşmaktadır.


Bölüm Başkanı
Dr. Öğretim Üyesi Serkan SOYAK
Tarihçe
İstanbul Gedik Üniversitesi, Gedik Meslek Yüksekokulu Dış Ticaret Programı 2011-2012 Eğitim-Öğretim Yılı'nda eğitime başlamış olup, kuruluşundan günümüze değin faaliyetlerine devam etmektedir.
Kazanılan Derece
Ön Lisans Derecesi
Kabul Koşulları
Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, bu programa öğrenci kabulü; Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan sınav sistemi ile sağlanmaktadır. Programımız, merkezi yerleştirme sınavı puan türünden Temel Yeterlilik Testine (TYT) göre öğrenci kabul etmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Mezunlarımız DGS’de başarılı olmak suretiyle ilgili lisans bölümlerine de geçiş yapabilirler.
Dış ticaret mezunlarının geçiş yapabileceği bölümler,

Avrupa Birliği İlişkileri - Bankacılık - Bankacılık ve Finans - Bankacılık ve Sigortacılık -  Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri - Ekonomi - İşletme - İşletme Yönetimi - Ekonomi ve Finans - Lojistik -  Lojistik ve Taşımacılık - Lojistik Yönetimi - Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler -  Uluslararası Finans ve  Uluslararası Finans ve Bankacılık gibi bölümlerden oluşmaktadır.
Mezuniyet Koşulları
Mezuniyet koşullarına ilişkin bilgiler için İstanbul Gedik Üniversitesi Ön Lisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'ne başvurulabilir.
Mezun İstihdam Olanakları
Dış ticaret programı mezunları, ithalat ve/veya ihracatla uğraşan firmalarda, lojistik firmalarında, firmaların dış ticaretle ilgili departmanlarında, bankaların kambiyo ve dış işlemlerle ilgili bölümlerinde, gümrük müşavirliklerinde çalışabilirler. Bununla birlikte ilgili sınavlara girip başarılı oldukları takdirde gümrük müşavir yardımcısı olabilir, lisans bitirmek suretiyle gümrük müşaviri olarak kendi ofislerini açabilirler. KPSS’de başarılı olanlar ise başta Ticaret Bakanlığı’nın ilgili birimleri olmak üzere diğer kamu kuruluşlarında kamu personeli olarak istihdam edilebilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Sınav yönetmeliği ile ölçme ve değerlendirme süreçlerine ilişkin genel bilgiler için İstanbul Gedik Üniversitesi Ön Lisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'ne başvurulabilir.



https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=5636&lang=tr