Gastronomi ve Mutfak Sanatları - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi SÖZ
Program İçeriği

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, hem dünya genelinde hem de Türkiye’de günden güne profesyonelleşen alanlar arasındadır. Gastronomi en iyi beslenme ile insan sağlığını korumayı, hayattan ve yemek yemekten zevk alınmasının sağlanmasını amaçlarken; yiyecek ve içeceklerin hijyenik koşullar altında hazırlanmasını, tüketicinin damak ve göz zevkine hitap eden servis ve sunumların hazırlanmasını da kapsayan bir alandır. Gastronomi; içerisinde sanat, antropoloji, beşeri bilimler ve sosyal bilimler gibi pek çok akademik perspektifler içeren çok disiplinli bir sanat ve bilim dalıdır.



 



Mezun olduktan sonra alanlarında uzmanlaşanlar yeni ürünler ve hizmetler ortaya çıkarabilecek ve kendi şirketlerini kurabilecektir. Ayrıca yiyecek – içecek servisi ve gastronomi alanında yenilik ve iletişim bakış açısı ile danışmanlık da yapabileceklerdir. Bu bağlamda, İstanbul Gedik Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi bünyesindeki “Gastronomi ve Mutfak Sanatları” Bölümü gastronomi alanında ihtiyaç duyulan ulusal ve uluslararası alanda faaliyet gösteren kalifiye, nitelikli, ihtiyaca göre kendini geliştirebilen ve dinamik yapıda profesyoneller yetiştirecektir.


Bölüm Başkanı
Dr. Öğretim Üyesi Barış Yalınkılıç
Bölüm Başkanı Vekili
Dr. Öğretim Üyesi Ela Nazlı KÖZ
Tarihçe

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 2018-2019 Eğitim Öğretim Yılında açılmış olup ilk kez aynı yıl öğrenci alımına başlanmıştır.
Kazanılan Derece
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Gastronomi ve Mutfak sanatları alanında lisans derecesi almaya hak kazanmaktadırlar.
Kabul Koşulları
Bu bölüm için herhangi bir özel kabul koşulu bulunmamaktadır.

Üst Kademeye Geçiş
Lisans diplomasına sahip olan öğrenciler ilgili alanın bağlı bulunduğu Enstitü tarafından belirlenen ALES ve İngilizce dil puanını sağlamak koşuluyla lisansüstü programlarda öğrenimine devam edebilmektedir.

Mezuniyet Koşulları
Programdaki (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tamamını başarı ile tamamlayan ve ağırlıklı not ortalaması 4.00 üzerinden en az 2.00 olan öğrenciler Gastronomi ve Mutfak Sanatları lisans diploması almaya hak kazanır. Ayrıca ilgili öğrencilerin mezuniyet hakkı kazanabilmesi için en az 8 adet ders dışı etkinliğe katılması gerekmektedir.

Mezun İstihdam Olanakları
Bu alandan mezun öğrenciler; turizm işletmelerinin yiyecek içecek departmanlarında, restoran, bar, vb. bağımsız yiyecek içecek işletmelerinde orta ve üst kademe mutfak yönetici adayı olmanın yanı sıra profesyonel restoran, kafe, bar vs. işletmeciliği adayıdır. Ayrıca İlgili alanda yüksek lisans yapma ve Akademik kariyer imkanına da sahiplerdir. Meslek Liseleri ile Turizm Eğitim Merkezlerinde; mutfak, servis ve bar, yemek pişirme, yiyecek içecek hizmetleri gibi alanları ile ilgili uygulamalı derslerde usta öğretici/eğitmen olarak çalışabilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme

Her öğrenci kayıtlı olduğu dersin vize ve final sınavına girebilmesi için derslerin en az %70`ine, uygulamalı derslerde ise en az %80`ine devam etmiş olması gerekmektedir. Her öğrencinin en az 1 ara sınav ve 1 yarıyıl sonu sınavına girmesi gerekmektedir. Başarı notuna, ara sınavın katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklinde hesaplanmaktadır.



https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=5713&lang=tr