Görsel İletişim Tasarımı - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi SÖZ
Program İçeriği

MİSYON:



Görsel İletişim Tasarımı Bölümü; Disiplinler arası ve kültürlerarası niteliğiyle, tasarım ilkelerini, dijital ve etkileşimli ortam tasarımının temel esaslarını özümsemiş, deneyim kazanmış,  eleştirel ve analitik düşünebilen, yaratıcı, özgün, yerel ve evrensel kültürel kazanımlara sahip, mesleki etik değerlerin bilincinde, sevgi ve eğilim ile yeteneği doğrultusunda uzmanlaşmaya yönelmiş öğrenciler yetiştirme misyonunu benimsemiştir. Yeni teknolojinin olanakları ile eğitim almak teknolojik yeterlilik ile yaratıcılığı buluşturmaya yönelmektir.



VİZYON:



Görsel iletişim  Tasarımı ve alanlarında sadece uygulayıcı değil, tasarımına  kişilik katabilecek özgünlükte, yaratıcı, çağdaş, sanatsal, bilimsel,  teknoloji ile insan etkileşimini ürüne dönüştürebilen, yerel, folklorik ve halk kültürünü evrensel tasarım ilkeleriyle bütünleştirebilen öğrenciler yetiştirerek nitelikli, emek ve bilgi sentezi tasarımlar ortaya çıkartabilmelerini  sağlamaktır. Deneyimli akademisyenler ve sektörde kendisini kanıtlamış profesyonel tasarımcı-sanatçı eğitim kadrosu ile yapıcı-yaratıcı ve çağdaş bir eğitim anlayışı uygulanmaktadır. Bölümümüz, öğrencilerini dünyaya aktif bir şekilde öğrenci değişim programları ile katılmalarını sağlamak ve eğitim-uygulama-tasarı ve proje ile geliştirmelerini teşvik etmektedir.



AMAÇ:



Görsel İletişim Tasarımı Bölümü, klasik yöntemlerle çağdaş eğitim yöntemlerini, yazılım ile tasarımı, bilgi teknolojileri ile yaratıcılığı bütünleştiren bir bölüm olma amacı taşımaktadır. Bölüm, çağdaş tasarım eğitiminin yanı sıra mesleki etik- ahlak anlayışı ile donanımını tamamlamış yetkin tasarımcılar yetiştirmeyi hedeflemektedir. Vermekte olduğumuz eğitim ile evrensel olduğu kadar yerel, otantik ve folklorik geleneksel Anadolu kültürel varlıklarının da tasarım bilincinde yer almasını amaçlamaktayız. Tasarım, tasarımı oluşturan kültürel dinamiklerin birikimi sonucunda ortaya çıkan bir sentezdir. Tasarım özgün olduğu ve tasarımcının kişiliğinden izler taşıdığı sürece kimlik kazanmakta ve anlam içermektedir.



Öğrencilerimizin, çok yönlü ve sektör ile iş dünyasının beklentilerine yanıt verebilecek özgün işler üreten tasarımcılar olmasını amaçlıyoruz. Öğrencilerimiz; Ulusal ve uluslararası kamu kuruluşlarında, sektörde; Medya ve TV, Reklamcılık-grafik tasarım, dijital tasarım, animasyon ve karakter tasarımı, illüstrasyon ve Karakter tasarımı, web tasarımı, Masaüstü Yayıncılık ve Tipografi, Oyun ortamı ve tasarımı, Jeneratif Sanat, Çoklu Ortam tasarımında, sanal gerçeklik, algoritmalar ve yapay zeka, etkileşimli ortam tasarımı vb. iş alanı olan kuruluşlarda, yerel yönetim ve sivil toplum kuruluşlarında da, görsel iletişim ve dijital tasarım ile ilgili sorumluluklar üstlenebilecek sanat yöneticisi ve profesyonel tasarımcı adaylar olarak çalışabileceklerdir.



HEDEF:



Dünyanın nüfus açısından 13.’cü büyük kenti olan İSTANBUL’ da, eğitim kurumlarının, sektörün, iş alanlarının, kurum ve kuruluşların da aynı oranda yoğunlaştığını biliyoruz. Eğitim kurumları arasındaki nitelik rekabetine karşın; Görsel İletişim Tasarımı Bölümü olarak eğitimde öncü, çağdaş ve uluslararası planda iddialı olmayı hedefliyoruz. Erasmus ve Uluslararası Öğrenci değişimi programlarından da gelen öğrencilerimizle birlikte eğitim programlarımızı güncelliyoruz. Geçmişini hatırlamayan geleceğe bakamaz ilkesinden hareketle; Evrensel, çağdaş, tarihi, otantik ve folklorik olduğu kadar geleneksel Anadolu kültürümüzü, çokkültürlü, çokdisiplinli eğitim anlayışımız ile ders programlarımıza yansıtıyoruz. Kıtaları birleştiren, insanlık tarihine ait kültürel mirasın temsilcisi olan ülkemizin; kültürel, tarihi, sosyal, arkeolojik, mimari, sanatsal yer altı-yer üstü zenginliklerini kültürel kazanımlarını, kurum felsefemizle birleştirerek eğitim anlayışımızla öğrencilerimize sunmayı hedefliyoruz.



MEZUNLAR:



Bölüm mezunlarımız; Reklam şirketleri, web tasarımı, bilgisayar oyunu tasarımı ve animasyon-karakter tasarımı yapan şirketlerde, Yerli Dizi Sektöründe ve Sinema-Televizyon Kanallarında görev alabilir, kurumsal kimlik tasarımı, Basın yayın ve halkla ilişkiler, Ses teknolojileri ile ses prodüksiyonu yapan kuruluşlarda çalışabilirler. Medya, Kitap, Dergi ve Yayıncılık ile matbaacılık sektöründe, Matbaa basılı iş tasarımcısı, Art direktör, görsel sanat yönetmeni, reklam ve ürün fotoğrafçısı, illüstratör, Dijital ve grafik tasarımcı, Kurumsal iletişim ve marka yöneticisi, iletişim uzmanı ve yöneticisi, kurumsal kimlik tasarımcısı, 3 Boyutlu Animasyon, Karakter Tasarımcısı, Video-kısa film yönetmeni, dijital iletişim uzmanı ve yöneticisi olabilirler. Yanı sıra Kamu kuruluşlarının görsel tasarım birimlerinde, Yerel Yönetimlerin tasarım bölümlerinde profesyonel tasarımcı olarak çalışabilirler.



KİMLER BAŞVURABİLİR:



Bölümümüz her yıl,  Sözel Puan türüyle kabul etmektedir.



ÇİFT ANADAL YAPMA  İMKANLARI:



Görsel İletişim Tasarımı Bölümü’nün İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü ile “Çift Anadal “ da eğitim sürdürme protokolu vardır. Öğrenciler, gerekli şartları yerine getirerek çift diploma alma hakkı kazanabilirler. (https://www.gedik.edu.tr/ogrenciler/kayitli-ogrenciler/cift-anadal-programi )



GÖRSEL İLETİŞİM TASARIMI (TEZLİ-TEZSİZ) YÜKSEK LİSANS PROGRAMI:



https://www.gedik.edu.tr/akademik-birimler/sosyal-bilimler-enstitusu/gorsel-iletisim-tasarimi


Bölüm Başkanı
Dr. Öğretim Üyesi Ruhcan AKİL
Bölüm Başkanı Vekili
Dr. Öğretim Üyesi Emel BİROL
Tarihçe
İstanbul Gedik Üniversitesi’nin kurucu vakfı olan Gedik Eğitim ve Sosyal Yardım Vakfı (GEV) 07.09.1994 yılında Gedik Holding tarafından eğitime ve kaynak teknolojisine katkıda bulunmak amacıyla kurulmuştur https://www.gedik.edu.tr/hakkimizda/kurumsal/gedik-egitim-vakfi Vakıf bu doğrultuda Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye’deki çeşitli üniversiteler ve sektörel kuruluşlarla birlikte birçok çalışma gerçekleştirmiştir. GEV, okul, konukevi, mesleki eğitim merkezi, engellilere yönelik hizmet veren eğitim kurumları gibi pek çok projeyi başarıyla hayata geçirmiştir. Vakıf, amaçları doğrultusunda yaptığı çeşitli yardımlarla ilgili olarak çeşitli kurum ve kuruluşlardan Teşekkür, Takdir Belgeleri almıştır. Bunlar arasında T.C. Milli Eğitim Bakanlığı'ndan Takdir Belgeleri ile 23.12.1999 tarihinde Cumhurbaşkanlığınca verilen Şükran Plaketi ve Belgesi de bulunmaktadır. Gedik Eğitim Vakfı, 1994-2009 yılları arasında 32.500 kişiye ücretsiz eğitim sağlamıştır. Gedik Eğitim Vakfı, 2008 yılından bu yana merkezi Paris'te bulunan IIW (Uluslararası Kaynak Enstitüsü) Türkiye sorumlu üyesidir. 5 5 2. STRATEJİK PLAN HAZIRLIK SÜRECİ 3. DURUM ANALİZİ A-KURUMSAL TARİHÇE GEV bünyesinde Mart 2009'dan bu yana IIW'a bağlı, tüm dünyada geçerliliği olan uluslararası diploma ve sertifika programları da düzenlenmektedir. Kaynak Mühendisliği başta olmak üzere Tahribatsız Muayene ve Finans alanlarında akreditasyona sahip eğitimler veren Gedik Eğitim ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı, 2010 yılında Gedik Meslek Yüksekokulunu 2011 yılında ise İstanbul Gedik Üniversitesi’nin kuruluşunu gerçekleştirmiştir.
MİMARLIK VE TASARIM FAKÜLTESİ (Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi), Görsel İletişim Tasarımı Bölümü; Lisans eğitimi verecek olan bölüm 14.03.2012 tarihinde kurulmuştur. 01.03.2013 Tarihinde de; Görsel İletişim Tasarımı (YL) (Tezli) Programı, 11.05.2022 Tarihinde de Görsel İletişim Tasarımı (YL) (Tezsiz) Programı açılmıştır. 2024-2028 Stratejik planda https://www.gedik.edu.tr/wp-content/uploads/2024-2028-STRATEJIK-PLAN.pdf linkinde kurumun ve programın tarihçesi hakkında bilgiler yer almaktadır. Programın Eğitim dili Türkçe'dir.
Kazanılan Derece
Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere alanında Lisans Derecesi verilir.
Kabul Koşulları
Bölümümüz her yıl, Sözel Puan türüyle, öğrenci kabul etmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Bu programdan mezun olan öğrenciler, lisansüstü programlarda öğrenim görmek üzere başvuruda bulunabilirler.
Mezuniyet Koşulları
240 AKTS tamamlamış öğrenciler mezun olabilirler.
Mezun İstihdam Olanakları
Bölüm mezunları; Alanıyla ilgili akademik kadrolara başvurabilirler.
Bunun dışında;

Bilgisayar oyunu tasarımı ve animasyon şirketlerinde, reklam– web tasarımı, kurumsal kimlik tasarımı şirketlerinde, Basın yayın ve halkla ilişkiler şirketlerinde, Kamu kuruluşlarının görsel tasarım birimlerinde, Yerel Yönetimlerin tasarım bölümlerinde, Kitap, Dergi ve Yayıncılık ile Medya ve matbaacılık kuruluşlarında, Sinema-TV ve Yerli Dizi Sektöründe görev alabilir, profesyonel olarak çalışabilirler. Art direktör, görsel sanat yönetmeni, reklam ve ürün fotoğrafçısı, illüstratör, Dijital ve grafik tasarımcı, Matbaa basılı iş tasarımcısı, Kurumsal iletişim ve marka yöneticisi, iletişim uzmanı ve yöneticisi, kurumsal kimlik tasarımcısı, 2-3 Boyutlu animasyon tasarımcısı, Karakter Tasarımcısı, Video-kısa film yönetmeni, dijital iletişim uzmanı ve yöneticisi olabilirler. Ses teknolojileri ile ses tasarımı ve görüntüye eşlik eden sesin tasarımı yönünden ses prodüksiyonu yapan kuruluşlarda görev alabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Sınavlar Vize/Final ve Ödev/Proje teslimi olarak yapılmaktadır.



https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=5717&lang=tr