Medya ve İletişim - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Hakkımızda

Medya ve İletişim Programı, ön lisans düzeyinde örgün öğretim veren bir programdır. Medya ve İletişim programı güncel, kapsamlı, hem teorik hem uygulamalı eğitim müfredatıyla medyanın her alanında donanımlı iletişim profesyonelleri yetiştirmektedir. Medya günümüzde gerek kamusal gerek özel sektörde aktif kullanılmakta hatta kullanılmak zorundadır. Teknolojik gelişmelerle beraber medyanın gündelik hayatımızın her anında ve her geçen gün artarak daha fazla yer kaplıyor olması medya sektörünün bu alanda eğitim almış nitelikli insan gücüne olan ihtiyacını da arttırmaktadır.

İstanbul Gedik Üniversitesi Medya ve İletişim Programı sektörün her geçen gün artan insan kaynağı ihtiyacına cevap verecek nitelikte eğitim veren bir ön lisans programıdır. Bu program geleneksel ve yeni medyanın değişen konu ve alanlarına göre düzenlenen müfredatıyla 3+1 eğitim modeli ile sektörde uygulama fırsatı sağlayan staj imkanları, güçlü akademik kadrosu, teorik ve uygulamalı eğitime imkân veren fiziksel donanımı ile öğrencilerimizi iş hayatına hazırlayacak her türlü yeterliliğe sahiptir.

Neden Medya ve İletişim İstanbul Gedik Üniversitesi’nde okunmalıdır?

İçinde yaşadığımız çağ, “Enformasyon Çağı” olarak adlandırılmaktadır. Küreselleşmeyle birlikte yeni iletişim teknolojileri dünya üzerinde yaygınlaşmış; enformasyon akışı hızlanmış; mekan ve zaman sınırları aşılmıştır. 21. yüzyılda medya ve iletişim alanı küreselleşmenin yükselen sektörleri arasında yerini almıştır. Gün geçtikçe uzmanlaşan medya ve iletişim alanında dünyada ve ülkemizde nitelikli işgücü ihtiyacı doğmuştur. Özel sektörden devlet kurumlarına, eğitim sektöründen sivil toplum kuruluşlarına uzanan pek çok alanda iletişim süreçlerini uygulayan, yöneten ve değerlendiren medya liderlerine – yetkin iletişim uzmanlarına duyulan gereksinim giderek artmaktadır. 

Gedik Meslek Yüksek Okulu Medya ve İletişim Programı, uyguladığı eğitim programıyla öğrencilerine, iletişim süreçlerine hakim, medya araç ve ortamlarını tanıyarak içerikleri anlama, yorumlama,  ve örgütsel iletişimin gerçekleştirilmesine yardımcı olan bir perspektif sunmaktadır. Bu programın temel amacı; medya ve iletişim sektörünün ve işletmelerin ihtiyaç duyduğu; örgüt içi ve örgüt dışı iletişimi yönetebilecek nitelikli ve donanımlı insan kaynağı yetiştirmektir. Ayrıca İstanbul'da tek örgün eğitim veren ön lisans programıdır.

Kimler Bu Programa Başvurabilir?

  • Medya araç ve ortamlarına ilgi duyan ve bu alanda başarılı ya da başarılı olmak isteyen
  • Güncel olaylara karşı meraklı, araştırmayı ve bulduklarını paylaşmayı seven
  • Teknolojiyle ilgili gelişmeleri yakından takip eden
  • Girişken ve insanlarla etkileşimde bulunmaktan hoşlanan
  • Yaratıcı ruhu olan
  • Aktif ve dinamik olan
  • İletişimin başlatıcısı olan
Mezuniyet Sonrası
Medya ve İletişim programından mezun olan öğrencilerimiz radyo ve televizyon kanallarında, gazetede, medya prodüksiyon merkezlerinde, haber ajanslarında, reklam ajanslarında, dijital yayın platformlarında, faaliyette bulunan hizmet ve sanayi işletmeleri, oteller, uluslararası ticaret yapan işletmeler ve ulusal ve küresel alanda faaliyette bulunan işletmelerin pazarlama, kurumsal iletişim ve halkla ilişkiler departmanlarında çalışacak yetkinlikte donanımla mezun olarak bu alanlarda istihdam edilmektedir. Ayrıca mezunlar kamu kuruluşlarının ilgili alanlarında çalışma imkânı bulabilmektedir.
Program Başkanı
Öğr.Gör. Elif ÜNALDI
Tarihçe
Medya ve İletişim Bölümü (Türkçe) Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesine göre 32-Gazetecilik ve Enformasyon temel alanının altında bir önlisans programı olarak tasarlanmıştır. Program 2023-2024 Eğitim -Öğretim döneminden itibaren öğrenci alımına başlamıştır.
Kazanılan Derece
2 yıllık eğitim planında yer alan bütün dersleri başarıyla tamamlayan, en az 120 AKTS’ye sahip öğrencilere Medya ve İletişim alanında önlisans derecesi verilmektedir.
Kabul Koşulları
Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, bu programa öğrenci kabulü YKS olarak adlandırılan merkezi sınav sistemi ile yapılmaktadır. Öğrenciler, öğrenim görmek istedikleri program tercihlerini bildirdikten sonra bu sınavdan aldıkları puana göre Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından ilgili programlara yerleştirilmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Programı başarıyla tamamlayıp mezun olan öğrencilerimiz, dikey geçiş sınavına girerek ve bu sınavdan ilgili lisans programının gerektirdiği puanı alarak geçiş yapabilir.
Mezuniyet Koşulları
Bu programdan mezun olabilmek için öğrencilerin;

Öğretim programlarında belirlenen tüm derslerden en az DD notu alarak minimum 120 AKTS kredisinden başarılı olmaları
4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları
Zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Bu programdan mezun olan öğrenciler, medya sektörünün gazetecilik, fotoğrafçılık, video tasarımı, radyo, televizyon, sinema gibi alanlarında, prodüksiyon şirketlerinde, reklam ajanslarında, sosyal medya ajanslarında çalışabilmektedirler. Mezunlara istihdam sağlayan bir diğer alan işletmelerin pazarlama, halkla ilişkiler ve kurumsal iletişim birimleridir. Ülkemizde faaliyette bulunan hizmet ve sanayi işletmeleri, oteller, uluslararası ticaret yapan işletmeler ve ulusal ve küresel alanda faaliyette bulunan işletmelerin pazarlama, halkla ilişkiler ve kurumsal iletişim birimlerinde ara eleman ve uzman olarak çalışmak üzere istihdam sağlanmaktadır. Ayrıca mezunlar kamu kuruluşlarında ilgili alanlarda çalışma imkanı bulabilmektedir.
Ölçme ve Değerlendirme
(1) Bir öğrencinin bir dersten başarı notu; o derse ait yarıyıl içindeki tüm çalışmalarında gösterdiği
başarı düzeyi, ara sınavların not ortalaması ve yarıyıl sonunda aldığı notla birlikte değerlendirilerek belirlenir.
(2) Bir öğrenciye verilecek başarı notu, yarıyıl başında belirlenen en az bir ara sınavdan ve/veya sınav yerine
geçebilecek proje, ödev gibi çalışmalardan alınan notların ortalamasının % 40’ı, yarıyıl sonu sınavının % 60’ı alınarak
hesaplanır. Öğrencinin başarılı sayılabilmesi için, yarıyıl sonu (final/bütünleme) sınavından en az 40 alması gerekir.
(3) Dersin not ortalaması tam sayıya yuvarlanarak gösterilir.
Başarı notunun hesaplanması
(1) Öğrencinin başarı notunun hesaplanmasında mutlak değerlendirme sistemi uygulanır.
(2) Her ders için, dersin sorumlu öğretim elemanı tarafından yarıyıl içi çalışmalar, ara sınav ve yarıyıl sonu sınavı için
100 puan üzerinden not verilir, başarı notu 100 puan üzerinden hesaplanır. Başarı notunun harf karşılığı tespit edilerek
ilan edilir.
(3) Harf notu şeklinde verilen başarı notlarının katsayı karşılıkları aşağıda gösterilmiştir:
Not Aralığı Harfli Başarı Notu Katsayı
88-100 AA 4,0
81-87 BA 3,5
76-80 BB 3,0
65-75 CB 2,5
55-64 CC 2.0
45-54 DC 1,5
40-44 DD 1,0
30-39 FD 0,5
29 ve aşağısı FF 0
(4) Bu harf notlarının dışında; GM (Girmedi), TK (Tekrar), DZ (Devamsız), TR (Transfer), ERA (Erasmus), ÖD (Öğrenci
Değişim), G (Geçti), K (Kaldı) harf sembolleri kullanılır. Bunlardan;
a) GM (Girmedi) notu: Dersin sınavına girilmediği takdirde GM notu verilir.
b) TK (Tekrar): Tekrar edilen dersi gösterir.
c) DZ (Devamsız): Öğrencinin ilgili derse devamsızlığını gösterir, bir dersten DZ alan öğrenci yarıyıl sonu sınavına
giremez.
ç) TR (Transfer): Transfer derslerini gösterir ve ortalamaya katılır.
d) ERA (Erasmus): Erasmus programı sırasında alınan dersleri gösterir ve ortalamaya katılır.
e) ÖD (Öğrenci Değişim): Öğrenci değişim programı sırasında alınan dersleri gösterir ve ortalamaya katılır.
f) G (Geçti): Dersten başarılı olduğunu gösterir.
g) K (Kaldı): Dersten başarısız olduğunu gösterir.
(5) Bir dersten başarı notu olarak AA, BA, BB, CB ve CC alan öğrenci o dersi başarmış sayılır.
(6) Bir dersten DC veya DD notu alan öğrenci o dersi şartlı başarmış sayılır. Öğrencinin bu dersten başarılı sayılabilmesi için mezuniyet anında GANO’sunun en az 2,00 olması gerekir.



https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=5729&lang=tr