Bankacılık ve Sigortacılık - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 50
Ek Kontenjanı 19
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Hakkımızda



Bankacılık ve Sigortacılık Programı, İstanbul Gedik Üniversitesi Gedik Meslek Yüksekokulu'nda 2011-2012 yılında eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Öğrenim dili Türkçe olan programımız, finans sektörünün önemli aktörleri olan bankaların, sigorta şirketlerinin, faktoring, leasing şirketlerinin ve aracı kuruluşların ihtiyaç duyduğu işgücünü yetiştirmek üzere yükseköğretim hizmeti sunmaktadır. Bankacılık ve Sigortacılık Programı, finans sektöründe yaşanan değişim ve yenilikleri takip edebilecek düzeyde ekonomi bilgisine sahip, aracı kuruluşlarda ve bankalarda çalışabilecek yeterliliğe haiz, ofis ve bilgi araçlarını etkin şekilde kullanarak zamanla yarışabilen mezunlar yetiştirmeyi amaçlamaktadır.



2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılı itibariyle uygulamaya geçirdiğimiz 3+1 Mesleki Eğitim Modeli kapsamında müfredatın dördüncü yarıyılında öğrencilerimiz, finans sektöründe tercih ettikleri alanlarda henüz yükseköğrenim süreçleri devam ederken "İşletmede Mesleki Eğitim" ile sektör tecrübesi edinme imkanına sahip olacaklardır. Ayrıca programın akademik kadrosunda yer alan öğretim elemanlarının üniversite-sektör işbirliği kapsamında kurmuş oldukları iletişim ağı sayesinde yapabilecekleri teknik gezilerle finans sektörünü yakından tanıyabileceklerdir. 



Neden Bankacılık ve Sigortacılık Programı?



Finans sektörü canlılığı ve istihdam imkanları ile 21. yüzyılın en cazip sektörleri arasındadır. 2020 verilerine göre 400 binden fazla kişiye istihdam sağlayan sektör, büyümeye devam etmektedir. İstanbul Finans Merkezi’nin 2022 yılında faaliyete geçmesi ile 50 bin kişilik bir istihdam yaratması beklenmektedir. Pandemi sürecinde görüldüğü üzere finansal kurumların farklı koşullara adaptasyon becerileri yüksektir ve teknolojiyi iyi şekilde kullanarak uzaktan çalışma gibi esnek uygulamalarla faaliyetlerini devam ettirebilirler.



Neden İstanbul Gedik Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Programı?



Programın dersleri ve ders içerikleri, program hedefine ek olarak Sigortacılık Eğitim Merkezi (SEGEM), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Lisanslama gibi alan sınavları dikkate alınarak hazırlanmıştır. Ayrıca Bankacılık ve Sigortacılık Programı'na yerleşen öğrenciler, programın öğretim elemanları tarafından alana özgü sınavlar hakkında bilgilendirilir. Öğrenciler yalnızca finans sektörüne özgü akademik bilgileri edinmekle kalmaz; aynı zamanda İş Yaşamına Hazırlık, Kariyer Planlama, Mesleki Sorumluluk ve Etik gibi derslerle çalışma hayatına hazırlanır ve sektörün beklentilerini karşılayabilecek donanıma sahip bireyler olarak mezun olurlar. Ayrıca başarılı öğrenciler, Gedik Holding bünyesinde staj yapma imkanından da yararlanabilirler.



Kimler Bu Programa Başvurabilir?



Bankacılık ve Sigortacılık Programı'nda eğitim almak isteyen kişiler, öncelikle sayısal ve sözel düşünme kabiliyetlerine temel seviyede hakim olmalıdır. İnsan ilişkilerini geliştirmek, müşteri ile ilişkilerin nasıl yürütülmesi gerektiğini öğrenmek isteyen, hesaplama araçlarını kullanmayı öğrenmeye hevesli kişiler bu programa başvurabilirler. Adayların hangi liseden mezun oldukları bu noktada çok büyük önem arz etmemektedir. Programda ders veren öğretim elemanları, programa yerleşecek öğrencilerin ayrıntılarla uğraşmayı seven, temel sistematik çalışma prensiplerine hakim kişiler olmasını arzulamaktadırlar.



Mezuniyet Sonrası



Bankacılık ve Sigortacılık programı mezunları yurt içindeki sigorta şirketleri, sigorta şirketlerinin acenteleri, bankalar, faktoring ve leasing şirketleri ve aracı kuruluşların yanı sıra iyi derecede yabancı dil bilgisine sahip olmaları halinde yurt dışındaki finans kuruluşlarında da çalışabilirler. Ayrıca ulusal ve uluslararası şirketlerin finans departmanlarında görev alabilirler. Eğitimine devam etmek isteyen mezunlar ise Dikey Geçiş Sınavı'na (DGS) girerek üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) bünyesindeki birçok bölüme geçiş yapabilir ve lisans mezunu olabilirler.



 


Bölüm Başkanı
Dr. Öğretim Üyesi Esra İŞBİLEN DURU
Tarihçe
İstanbul Gedik Üniversitesi Gedik Meslek Yüksekokulu Bankacılık ve Sigortacılık Programı 2011-2012 Eğitim-Öğretim yılında eğitime başlamış olup kuruluşundan günümüze değin faaliyetlerine devam etmektedir.
Kazanılan Derece
Programdan mezun olan öğrenciler, Bankacılık ve Sigortacılık ön lisans derecesine sahip olurlar.
Kabul Koşulları
Programa kabul edilebilmek için lise mezunu olmak gerekir. Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen mevzuat çerçevesinde bu programa öğrenci kabulü, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınav sistemi ile sağlanmaktadır. Programımız merkezi yerleştirme sınavı puan türünden Temel Yeterlilik Testine (TYT) göre öğrenci kabul etmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Bankacılık ve Sigortacılık Programı'nı başarı ile tamamlayan mezunlar, ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Dikey Geçiş Sınavı'na (DGS) girerek üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) bünyesindeki birçok bölümüne geçiş yapabilirler. Bu bölümler aşağıda sıralanmıştır.

Aktüerya
Sermaye Piyasası Denetim ve Derecelendirme
Aktüerya Bilimleri
Sermaye Piyasaları ve Portföy Yönetimi
Aktüerya ve Risk Yönetimi
Sigortacılık
Bankacılık
Sigortacılık ve Risk Yönetimi
Bankacılık ve Finans
Sigortacılık ve Sosyal Güvenlik
Bankacılık ve Finansman
Uluslararası Finans
Bankacılık ve Sigortacılık
Uluslararası Finans ve Bankacılık
Ekonometri
Uluslararası İşletme
Ekonomi
Uluslararası İşletmecilik
Ekonomi ve Finans
Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret
Finansla Ekonometri
Uluslararası Ticaret, Lojistik ve İşletmecilik
İktisat
Uluslararası Ticaret
İşletme
Uluslararası Ticaret ve Finans
İşletme Enformatiği
Uluslararası Ticaret ve Finansman
İşletme-Ekonomi
Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik
Lojistik Yönetimi
Uluslararası Ticaret ve Lojistik
Sermaye Piyasası
Mezuniyet Koşulları
Dört yarıyılda toplam 120 AKTS kredisini (72 ulusal kredi) başarıyla tamamlayan, dörtlük not sistemine göre en az 2,00 genel ağırlıklı not ortalamasını (GANO) sağlayan ve öğrenim süresi boyunca en az dört ders dışı etkinliğe katılmış olan öğrenciler programdan mezun olabilirler. YÖK tarafından başlatılan "Yükseköğretimden Endüstriye Nitelikli İnsan Gücü Projesi" kapsamında uygulanan 3+1 modeline göre akademik yarıyılı tercih eden öğrencilerin, 20 işgünü yaz stajını yaparak mezun olmaları gerekmektedir. Mezuniyet koşullarına ilişkin ayrıntılı bilgi için İstanbul Gedik Üniversitesi Ön Lisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'ne bakılabilir.
Mezun İstihdam Olanakları
Bankacılık ve Sigortacılık Programı mezunları yurt içindeki sigorta şirketleri, sigorta şirketlerinin acenteleri, bankalar, faktoring ve leasing şirketleri ve aracı kuruluşların yanı sıra iyi derecede yabancı dil bilgisine sahip olmaları halinde yurt dışındaki finans kuruluşlarında da çalışabilirler. Ayrıca ulusal ve uluslararası şirketlerin finans departmanlarında görev alabilirler. Eğitimine devam etmek isteyen öğrencilerimiz ise Dikey Geçiş Sınavı'ndan (DGS) yeterli puanı alarak üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) bünyesindeki birçok bölüme geçiş yapabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri, ilgili öğretim elemanı tarafından hazırlanan ve ders bilgi paketinde yer alan “Değerlendirme Sistemi"nde tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak İstanbul Gedik Üniversitesi Ön Lisans, Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'nin ilgili maddeleri uygulanır.



https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=59&lang=tr