Metalurji ve Malzeme Mühendisliği - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 20
Ek Kontenjanı 18
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSİ
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

Programın Genel İçeriği

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, günümüzde makine, inşaat, kimya, elektrik-elektronik, çevre, otomotiv, gemi ve deniz teknolojileri, uçak ve uzay teknolojileri, biyomekanik ve tıp alanlarına yayılmış çok disiplinli bir bilim ve teknoloji dalı olarak gelişimini sürdürmektedir. Metal ve alaşımları, seramik, plastik, lastik ve kompozit malzemelerin üretimlerinden son kullanımlarına kadar geçen tüm evreler, metalürji ve malzeme mühendisliğinin çalışma alanını oluşturmaktadır.

Güçlü bir eğitim altyapısına sahip, eğitimini tasarım, uygulama ve iletişim alanında etkili kullanabilen, metalurjik üretim-yöntem parametreleri arasındaki ilişkilerle tanımlı/tanımsız malzemelerin yapı-özellik-işleme-performans ilişkilerini standart veya tasarlayacağı deneysel yöntemlerle karakterize etme ve sonuçları yorumlama yeteneğine sahip mezunlar yetiştirmek hedeflenmektedir.

Programın Amacı

Gedik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü olarak amacımız ulusal ve uluslararası nitelikte çağdaş bir eğitim ve öğretim sürdürmek ve gelişmiş ülkelerde kullanılan en son eğitim araç ve gereçlerini kullanarak evrensel bilim ve teknolojiye katkı sağlamaktır.

Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Haslet EKŞİ KOÇAK
Tarihçe
Metalurji ve malzeme mühendisliği bölümü 2012-2013 akademik yılında eğitim hayatına başlamıştır. 2016-2017 akademik yılında ilk mezunlarını vermiştir.
Kazanılan Derece
Dört yıllık lisans eğitimini başarı ile tamamlayanlar Metalurji ve Malzeme Mühendisi unvanı ile mezun olurlar.
Kabul Koşulları
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümüne, lise diplomasına sahip ve Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan TYT ve AYT sınavları neticesinde gerekli sayısal türünde puan alan öğrenciler kabul edilmektedir. Ayrıca, Metalurji ve Malzeme Mühendisliğine dikey geçiş (ön lisans mezunları için) ve yatay geçiş (diğer üniversitelerin Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümlerinden) öğrenciler de, önceden ilan edilen sayı ve geçiş şartları çerçevesinde kayıt yaptırabilmektedirler.Yabancı uyruklu öğrencilerin kabulleri ise, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan YÖS sınav sonucuna göre gerçekleştirilir.
Üst Kademeye Geçiş
Dört yıllık lisans programını başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenciler, Üniversitelerin Fen Bilimleri Enstitülerinin belirlediği Yüksek Lisans başvuru koşulları çerçevesinde kabul edilirler.
Mezuniyet Koşulları
Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4,00 üzerinden en az 2,00 ağırlıklı not ortalaması elde eden ve 60 iş günü olmak üzere stajını tamamlayan öğrencilere lisans diploması verilir.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlarımız, yurtiçi ve yurt dışında, çeşitli kuruluşlar ve araştırma merkezlerinde çalışma imkanına sahiptir. Metalurji ve Malzeme Mühendisliği’nin ayırdedici bir özelliği, bu alan mezunlarının geniş iş olanaklarına sahip olmasıdır. Bu durum, var olan tüm sektörlerin yaklaşık %70’inin malzeme veya malzeme ile ilintili olmasından kaynaklanmaktadır.

Bölümümüz mezunlarının çalışabileceği bazı endüstri kolları:

Demir Çelik ve Döküm
Demir Dışı Metal Üretim
Otomotiv
Kamu Araştırma Kurumları
Savunma Sanayii
Seramik ve Cam
Enerji
Madeni Eşya ve Makine Üretimi
Polimer
Elektronik
Kaynak ve Tahribatsız Muayene
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için öğrenciler, ara sınav ve yarıyıl sonu sınavlarına tabi tutulurlar. Öğrencilerinin nihai başarılarının değerlendirilmesi İstanbul Gedik Üniversitesi eğitim öğretim yönetmeliği çerçevesinde belirtildiği şekilde uygulanmaktadır.



https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=63&lang=tr