Mekatronik - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 50
Ek Kontenjanı 14
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Programın Amacı

Bu programın temel amacı; ülke kalkınmasında başta sanayi olmak üzere, kamu ve özel kuruluşlarda çalışabilecek iyi derecede mesleki bilgiye sahip ve bilgisini pratikte uygulayabilen, uluslararası alanda çalışabilecek nitelikli teknik eleman ve yönetici adayları yetiştirmektir.

İş hayatında, makine, elektrik, elektronik ve kontrol sistemleri teknolojisi ile bilgisayar yazılımlarını bir bütünlük içinde uygulayan; sanayi ve ticari iş alanlarında kullanılan mekanik, hidrolik-pnömatik, elektrik veya elektronik tabanlı veya bilgisayar kontrollü tüm araç, gereç, ekipman, donanım ve donatım sistemlerinin ve teknolojik yapılarının tanıtımı, dizaynı, kurulumu, kullanımı, bakımı, tamiri ve geliştirilmesi konularında yetenekli, bilgili ve belli mesleki becerilere sahip nitelikli teknik eleman yetiştirmek planlanmıştır. Programdan mezun olan örgencilerin kazandıkları unvan "Mekatronik Teknikeri" unvanıdır.


Programın Genel İçeriği

Mekatronik programı; makine, elektrik, elektronik, kontrol sistemleri teknolojisi programları ile bilgisayar yazılım bilim dallarının bir bütünlük içinde algılanmasına dayanan yeni bir bilim dalı olması nedeni ile günümüzde tüm sektörlerde çalışma imkânına sahip bir programdır. Teknolojinin gelişmesiyle birçok mekanik sistem; elektrik, elektronik ve bilgisayar destekli hale gelmektedir. Bunun sonucu olarak mekanik, elektrik, elektronik, hidrolik, pnömatik ve bilgisayar teknolojilerinin birlikte kullanılması bir zorunluluk halini almıştır. Birbirinden bağımsız gibi görünen ancak hızla gelişen teknoloji ile birlikte pek çok ortamda birbirleriyle etkileşim halinde olan bu farklı teknoloji alanları Mekatronik çatısı altında birleştirilmiştir. Mekatronik; ev teknolojilerinden ileri tıbbi cihazlara, bilgisayar kontrollü tezgâhlardan robotlara kadar oldukça geniş bir alanı kapsamaktadır. Mekatronik, endüstriyel otomasyon amacıyla kontrol sistemleri teknolojisini araştıran yeni ve çağdaş bir bilim olup, algılayabilen, ölçen ve karar veren ve bu karar yönünde hareket eden otomatik makineler; tıpta, tarımda, bankacılıkta, madencilikte, makine sanayinde ve birçok alanda çağdaş otomasyon teknolojilerini tanımlayan örnekleri oluşturan mekatronik uygulamalardır.

Mekatronik ürün karakteristik olarak geleneksel elektromekanik ürünlerden farklıdır. Tasarımları için ek metot ve strateji belirlenmesi gerekir. Mekatronik bir tasarım gerçekleştirirken ne makine mühendisi, ne elektrik elektronik mühendisi, ne de salt yazılım sorunu çözümleyebilir. Bu sahadaki hızlı gelişmeye paralel olarak, yetişmiş elemana olan ihtiyaç ve istihdam açığı sürekli artmaktadır. Mekatronik Programı bu ihtiyacı karşılamak için mekatronik sistemlerin teorik ve uygulamalı olarak öğretilmesini amaçlamaktadır.

 

 



Bölüm Başkanı
Dr. Öğretim Üyesi Utku Canci Matur
Program Başkanı
Dr. Öğretim Üyesi Gözde KONUK EGE
Tarihçe
Mekatronik Programı Gedik Meslek Yüksekokulu bünyesinde 2010 yarıyılında eğitim-öğretim vermeye başlamıştır.
Kazanılan Derece
Programdan mezun olan örgencilerin kazandıkları unvan "Mekatronik Teknikeri" unvanıdır.
Kabul Koşulları
Öğrencilerin ÖSYM tarafından uygulanan üniversite sınavına girmeleri ve ÖSYM tarafından yerleştirilmeleri gerekmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Öğrenciler bu programı başarı ile tamamlamaları koşulu ile ÖSYM tarafından uygulanan dikey geçiş sınavı ile ilgili mühendislik fakültelerine geçiş yapabilirler.

Elektrik Mühendisliği
Elektrik-Elektronik Mühendisliği
Elektronik Mühendisliği
Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği
Havacılık Elektrik ve Elektroniği
Endüstri Mühendisliği
İmalat Mühendisliği
Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği
Makine Mühendisliği
Mekatronik Mühendisliği
Otomotiv Mühendisliği
Uçak Bakım ve Onarım
Uçak Gövde ve Motor Bakımı
Uzay Mühendisliği
Mezuniyet Koşulları
Mekatronik Programında mevcut olan (toplam 120 AKTS kredisi karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde eden, 20 iş günü yaz stajını tamamlayan veya iş yeri eğitimini başarıyla tamamlayan ve 4 adet kültürel etkinliğe katılan öğrenciler, Mekatronik Programından ön lisans diploması alarak mezun olmaya hak kazanırlar.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezun öğrencilerimiz, uçak, otomobil, beyaz eşya, savunma sanayi, biyomekatronik gibi insansız sistemlerin ve kontrol sistemlerinin bulunduğu her alanda AR-GE, ÜR-GE, bakım-onarım, kalite-kontrol, imalat alanlarında mekatronik teknikerleri olarak çalışabilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Yazılı sınavlar, uygulama performansları ve sınavları, sunum yapma becerileri dikkate alınır





https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=38