Aşçılık - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği
Bölüm Başkanı
Öğr.Gör. Huriye ZAFERA
Program Başkanı
Öğr.Gör. Tuğçe CEBECİ
Tarihçe
2011-2012 Öğretim yılına beş programla başlayan Okulumuzda, 2018-2019 yılında Aşçılık programına öğrenci almaya başlamıştır. Bugün itibari ile birinci ve ikinci öğretimde toplam 32 program bulunmaktadır.
Kazanılan Derece
Programı tüm gereksinimlerini yerine getirerek basarı ile tamamlayan mezunlar "Aşçılık alanında Önlisans Diplomasi" derecesi alırlar.
Kabul Koşulları
Gedik Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programına; ÖSYM tarafından yapılan sınav sonucunda TYT puan türünde yeterli puanı almış ve özel şartları taşıyan öğrenciler alınmaktadır. Programlara ayrıca, yatay geçiş yoluyla da öğrenci kabul edilmektedir. Bu geçişler bir yönerge ile düzenlenmiştir ve öğrenciler farklı yükseköğretim kurumlarının diploma programları veya aynı yükseköğretim kurumu içindeki diploma programları arasında ancak önceden ilan edilen sayı ve geçiş şartları çerçevesinde geçiş yapabilirler.
Üst Kademeye Geçiş
Türkiye uyruklu olup, DGS Sınavında başarılı olan adaylar, ÖSYM tarafından alanlarındaki bir lisans programına kayıt yaptırabilirler. Bu programdan mezun olan öğrencilerin geçebilecekleri bölümler şunlardır;
-Aile ve Tüketici Bilimleri.
-Beslenme ve Diyetetik.
-Gastronomi.
-Gastronomi ve Mutfak Sanatları
-Mutfak Sanatları ve Yönetimi.
-Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği.
-Yabancı uyruklu adaylar ilgili alanda lisans programlarına başvurabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Aşçılık bölümün öğretim planındaki derslerini ve stajını başarı ile tamamlayan, GANO’su 4.00 üzerinden en az 2.00 olan ve AKTS kredisini tamamlayan öğrenci diploma almaya hak kazanır.
Mezun İstihdam Olanakları
Aşçılık programından mezun olan öğrenciler uluslararası beş yıldızlı otellerin mutfak ekiplerinde, turizmde hizmet veren konaklama, yiyecek içecek, banket ve endüstriyel yemek, özel ve devlet kurumlarının yiyecek ve içecek ile ilgili birimlerimde çalışabilmektedir.
Ölçme ve Değerlendirme
İki yıllık Program süresince öğrencilere teorik ve mutfak becerisi edinmeye yönelik uygulama dersleri ağırlıklı bir eğitim şeklinde verilmektedir. Aşçılık öğrencileri, farklı mutfak kültürlerini, pişirme tekniklerini, mutfak araç ve gereçlerini tanımayı, bölümleri ile ilgili yenilikleri yakından takip etmeyi, görgülü ve zarif olmayı, insan ilişkilerini güçlendirip, sektöre donanımlı yetişmeleri sağlanmaktadır. Bölüm öğrencilerinin mezun olabilmesi için 20 iş günü sektörde uygulamalı eğitim (yaz stajı) yapması gerekmektedir.



https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=5609