Beslenme ve Diyetetik - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği



Amaç/Hedef

 

Tüm evrensel, etik değerler ve ülke gerçeklerine uygun olarak değişen ihtiyaçlar karşısında tüm bireylerin sağlığının sürdürülebilmesi, korunması ve geliştirilmesi için gereken, üretim süreçlerinden tüketim süreçlerine uzanan besinsel ihtiyaçların karşılanmasına yönelik, eğitim, araştırma, planlama, politika geliştirme ve organizasyonların sağlanmasıdır. Sağlıkla ilgili özel gereksinimlere ihtiyaç duyulması halinde ise tıbbı beslenme tedavisi uygulama becerisine sahip, yaşam boyu öğrenme ilkelerini özümsemiş, ulusal ve uluslar arası uygulama ve araştırma yapabilecek mesleki ve akademik yeterliliğe sahip diyetisyenler yetiştirmektir.

 

Kuruluş

 

Beslenme ve Diyetetik Bölümü 2018 yılında kurulmuştur.

 

Kazanılan Derece

 

Mezuniyet şartlarını yerine getiren öğrenciler ‘Beslenme ve Diyetetik’ alanında lisans diploması derecesi alırlar

 

Derece Seviyesi

 

Lisans

 

Kayıt ve Kabul Koşulları

 

Beslenme ve Diyetetik Bölümü Yüksek Öğretim Kurulu’nun belirlemiş olduğu şartlara ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (OSYM) tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı sonucu elde edilen (MF-3) puan türüne göre öğrenci almaktadır.

 

Önceki Eğitimin Tanımlanması

 

Beslenme ve Diyetetik Bölümü’ne önceki öğrenmenin tanınması, dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler Yüksek Öğretim Kurulu’nun belirlemiş olduğu kapsamında değerlendirilmektedir.

 

Yeterlilik Koşulları

 

Beslenme ve Diyetetik alanında 240 AKTS kredilik birinci aşama derece sistemine tabidir. Dereceyi alabilmek / programı tamamlamak için mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarı ile tamamlamak (GM, DZ, K, FD, FF)  ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.

 

 

Program Profili

 

Program dili Türkçe olup, 1 Profesör, 4 Doktor Öğretim Üyesi ve 1 Araştırma görevlisi tarafından eğitim öğretim ve araştırma faaliyetleri yürütülmektedir. Yıllık kontenjanı  50 olan programımız Beslenme ve Diyetetik alanı ile ilgili zorunlu ve seçmeli dersleri kapsamaktadır.  Altıncı yarıyıl sonrası öğrenciler beslenme ve diyetetik alanında staj uygulamalarına katılmaktadır.

 

Program Çıktıları/Yeterlilikleri

 

BİLGİ 

 

Kuramsal/Olgusal 

 

1.      Beslenme ve Diyetetik alanında ve problem çözme ve karar alma için gereken temel kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahiptir.

2.      Mesleki bilgi ve becerisi ile bireylerin, grupları ve toplumların beslenme durumlarını değerlendiriri, sorunları belirler, çözüm üretir, eğitim verir, uygular, izler ve belgelendirir.

 

BECERİLER

 

Bilişsel/Uygulamalı 

 

3.      Beslenme ve Diyetetik alanı ile ilişkili çalışmaları bağımsız olarak yürütür, alanında yürütülen çalışmalarda lider rol üstlenir, diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde etkin rol alır.

4.      Gelişen bilim, teknoloji, sağlık politikaları doğrultusunda mesleğini bilimsel standartlarda yürütür.

5.      Mesleğin uygulama alanlarında davranışları ile rol model olur, evrensel etik ilkeleri doğrultusunda hizmet verir.

6.      Beslenme ve Diyetetik alanı ve sağlık alanında bilimsel gelişmeleri takip eder, verilerin güvenilirlik ve geçerliliğini değerlendirir, beslenme tedavilerinin yürütülmesinde kanıta dayalı kararlar alır.

 

YETKİNLİKLER

 

Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği 

 

7.      Beslenme ve diyetetik hizmetlerinde yazma becerilerini kullanarak eğitim materyallerini hazırlar, yazılı ve sözlü olarak paylaşır, davranış değişikliklerin destekleyen danışmanlık becerisine sahiptir.

8.      Beslenme ve Diyetetik uygulamalarında her bireyin, yaş cinsiyet, hastalık, özel durum, kültür, çevre ve yaşam tarzı gibi beslenme durumuna etki eden faktörleri dikkate alır.

9.      Beslenme ve diyetetik alanı ile ilişkili sorunların çözümüne yönelik, Sağlığı, çevreyi ve kültürel değerleri koruycu, geliştirici eğitim aktiviteleri düzenler.

10.   Beslenme ve diyetetik hizmetlerinde eleştirel düşünme, sorun çözme, hasta/danışan odaklı olma, risk ve sorumluluk alma bilinç ve becerisine sahiptir.

 

Öğrenme Yetkinliği

 

11.   Beslenme ve Diyetetik alanında yetkili ve deneyimli kişiler denetiminde hasta/sağlıklı bireyler üzerinde gerçekleştirilen uygulamalı eğitim süreçlerini tamamlamış ve yeteli uyguluma deneyimi kazanmıştır.

12.   Beslenme ve Diyetetik süreçlerinde, kalite yönetimi, çevre ve kültürel değerler, iş sağlığı ve güvenliği, sosyal hak ve adaletin evrenselliği bilinci ile hareket eder.

 

İletişim ve Sosyal Yetkinlik 

 

13.   Beslenme ve Diyetetik ve Sağlık alanında Güncel bilgiye ulaşmak, bilgiyi paylaşmak için güncel ve bilgi ve iletişim uygulama ve yazılımlarını etkin biçimde kullanır. En az bir yabancı dil ile güncel literatür bilgisini ulaşır, takip eder ve alanında kullanır.

 

 

 

Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilik Çevresi

Mesleki

Akademik

Program Çıktıları

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

1

Bilgi (Kuramsal-Olgusal)

Bilgi 1

Beceriler 1

X

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilgi 2

Beceriler 2

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

Beceriler 3

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

2

Beceriler (Bilişsel-Uygulamalı)

Beceriler1

Beceriler1

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beceriler2

Beceriler2

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beceriler3

Beceriler3

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beceriler4

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

3

Yetkinlik (Bağımsız çalışabilme ve Sorumluluk alabilme)

Yetkinlik1

Yetkinlik1

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yetkinlik2

Yetkinlik2

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

Yetkinlik3

Yetkinlik3

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

Yetkinlik4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

4

Yetkinlik (Öğrenme)

Yetkinlik1

Yetkinlik1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

Yetkinlik2

Yetkinlik2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

Yetkinlik3

Yetkinlik3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

Yetkinlik4

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

Yetkinlik5

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

Yetkinlik (Sosyal ve iletişim)

Yetkinlik1

Yetkinlik1

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yetkinlik2

Yetkinlik2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

Yetkinlik3

Yetkinlik3

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

Yetkinlik4

Yetkinlik4

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yetkinlik5

Yetkinlik5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

Yetkinlik6

Yetkinlik6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yetkinlik7

Yetkinlik7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yetkinlik8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yetkinlik9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X

6

Yetkinlik(Alana Özgü)

Yetkinlik1

Yetkinlik1

X

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yetkinlik2

Yetkinlik2

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yetkinlik3

Yetkinlik3

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

Yetkinlik4

Yetkinlik4

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

Yetkinlik5

Yetkinlik5

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

Yetkinlik6

Yetkinlik6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X

Yetkinlik7

Yetkinlik7

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yetkinlik8

Yetkinlik8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

Yetkinlik9

Yetkinlik9

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kariyer Olanakları

 

Diyetisyen, Beslenme ve Diyetetik dalında en az dört yıl yüksek öğrenim görerek Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması ile Diyetisyen ünvanı alarak diyetisyenlik mesleğini yapmaya ve uygulamaya hak kazanan kişidir. Lisans eğitiminin ardından diyetisyenler yüksek lisans ve doktora programlarını tamamlayarak Uzman Diyetisyen ünvanlarını alabilirler.

 

Kamu / Özel Yataklı ve Yataksız Tedavi Kurumları, Okul ve Kreşler, Ana-Çocuk Sağlığı Merkezleri,, Danışmanlık Merkezleri, Estetik ve Güzellik Merkezleri., Huzurevleri, Yaşlı Bakım Merkezleri, Onkoloji Üniteleri, Renal Bakim ve Transplantasyon Üniteleri, Obezite ve Diyabet Üniteleri, Rehabilitasyon Üniteleri, Yemek Fabrikaları,  Spor Kulüpleri, Oteller, Deniz Ulaşım Hizmetleri,  Hava Ulaşım Hizmetleri Alanlarında diyetisyen (beslenme uzmanı) istihdam edilmektedir.

 

Yatay Geçiş

 

Sağlık Bilimleri Bölümleri arasında gerekli şartları sağladıkları takdirde kurum içi ve kurum dışı geçiş yapılabilir.

 

Üst Derece Programlara Geçiş

 

Beslenme ve diyet uzmanı;  diyetisyen ünvanını diploma ile aldıktan sonra besin,  beslenme ve diyetetik alanında bilim uzmanlığı ve/veya doktora derecesi almış diyetisyendir.

Mezunlar; beslenme bilimleri, diyetetik programı, toplu beslenme sistemleri ve toplum beslenmesi ya da klinik diyetisyenlik,  halk sağlığı diyetisyenliği,  yönetici diyetisyenliği ve eğitim ve araştırma diyetisyenliği anabilim / bilim dallarında bilim uzmanlığı ve doktora programlarına başvurabilirler.

 

Ölçme ve Değerlendirme

 

Eğitim öğretimin değerlendirilmesi için quiz, pratik, uygulama, proje, rapor, ara sınav ve final gibi çeşitli ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanılmaktadır. Aşağıdaki tabloda gösterildiği şekilde puanlanır ve harflendirilmektedir.

Ders Notu

Puan Aralığı

Katsayı

AA

88-100

4.0

BA

81-87

3.5

BB

76-80

3.0

CB

65-75

2.5

CC

55-64

2.0

DC

45-54

1.5

DD

40-44

1.0

FD

30-39

0.5

FF

0-29

0

GM- Girmedi, TK- Tekrar, DZ-Devamsız, TR-Transfer Dersler, G-geçti, K-Kaldı, ERA –Erasmus Sırasında Alınan Dersler, ÖD- Öğrenci Değişimi Programı Sırasında Dersler

 

Mezuniyet Şartları

 

Beslenme ve Diyetetik alanında 240 AKTS kredilik birinci aşama derece sistemine tabidir. Dereceyi alabilmek / programı tamamlamak için mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarı ile tamamlamak (GM, DZ, K, FD, FF)  ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.

 

Çalışma Şekli

 

Tam zamanlı, Yarı zamanlı

 


Bölüm Başkanı
Dr. Öğretim Üyesi Hasan Uğur ÖNCEL
Tarihçe
Beslenme ve Diyetetik Bölümü 2018 yılında kurulmuştur.
Kazanılan Derece
Öğrenciler mezuniyet şartlarını yerine getirerek, ‘Beslenme ve Diyetetik’ alanında lisans diploması derecesi alırlar
Kabul Koşulları
Beslenme ve Diyetetik Bölümü Yüksek Öğretim Kurulu’nun belirlemiş olduğu şartlara ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (OSYM) tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı sonucu elde edilen (MF-3) puan türüne göre öğrenci almaktadır.
Üst Kademeye Geçiş
Beslenme ve diyet uzmanı; diyetisyen ünvanını diploma ile aldıktan sonra besin, beslenme ve diyetetik alanında bilim uzmanlığı ve/veya doktora derecesi almış diyetisyendir.
Mezunlar; beslenme bilimleri, diyetetik programı, toplu beslenme sistemleri ve toplum beslenmesi ya da klinik diyetisyenlik, halk sağlığı diyetisyenliği, yönetici diyetisyenliği ve eğitim ve araştırma diyetisyenliği anabilim / bilim dallarında bilim uzmanlığı ve doktora programlarına başvurabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Beslenme ve Diyetetik alanında 240 AKTS kredilik birinci aşama derece sistemine tabidir. Dereceyi alabilmek / programı tamamlamak için mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarı ile tamamlamak (GM, DZ, K, FD, FF) ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.

Mezun İstihdam Olanakları
Diyetisyen, Beslenme ve Diyetetik dalında en az dört yıl yüksek öğrenim görerek Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması ile Diyetisyen ünvanı alarak diyetisyenlik mesleğini yapmaya ve uygulamaya hak kazanan kişidir. Lisans eğitiminin ardından diyetisyenler yüksek lisans ve doktora programlarını tamamlayarak Uzman Diyetisyen ünvanlarını alabilirler.

Kamu / Özel Yataklı ve Yataksız Tedavi Kurumları, Okul ve Kreşler, Ana-Çocuk Sağlığı Merkezleri,, Danışmanlık Merkezleri, Estetik ve Güzellik Merkezleri., Huzurevleri, Yaşlı Bakım Merkezleri, Onkoloji Üniteleri, Renal Bakim ve Transplantasyon Üniteleri, Obezite ve Diyabet Üniteleri, Rehabilitasyon Üniteleri, Yemek Fabrikaları, Spor Kulüpleri, Oteller, Deniz Ulaşım Hizmetleri, Hava Ulaşım Hizmetleri Alanlarında diyetisyen (beslenme uzmanı) istihdam edilmektedir.

Ölçme ve Değerlendirme
Eğitim öğretimin değerlendirilmesi için quiz, pratik, uygulama, proje, rapor, ara sınav ve final gibi çeşitli ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanılmaktadır. Aşağıdaki tabloda gösterildiği şekilde puanlanır ve harflendirilmektedir.
Ders Notu Puan Aralığı Katsayı
AA 88-100 4.0
BA 81-87 3.5
BB 76-80 3.0
CB 65-75 2.5
CC 55-64 2.0
DC 45-54 1.5
DD 40-44 1.0
FD 30-39 0.5
FF 0-29 0
GM- Girmedi, TK- Tekrar, DZ-Devamsız, TR-Transfer Dersler, G-geçti, K-Kaldı, ERA –Erasmus Sırasında Alınan Dersler, ÖD- Öğrenci Değişimi Programı Sırasında Dersler



https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=5610