| Yarıyıl | Kodu | Adı | T+U+L | Kredi | AKTS | Son Güncelleme Tarihi |
| -1 | ASC231 | Dünya Mutfağı | 2+2+0 | 3 | 5 | 14.10.2025 |
|
Dersin Dili
|
Türkçe
|
|
Dersin Düzeyi
|
Ön Lisans
|
|
Bölümü / Programı
|
Aşçılık
|
|
Öğrenim Türü
|
Örgün Öğretim
|
|
Dersin Türü
|
Seçmeli
|
|
Dersin Öğretim Şekli
|
Yüz Yüze
|
|
Dersin Amacı
|
Avrupa ve Amerika kıtalarında mutfak kültürünü araştırarak bu mutfaklardan yemekler hazırlanması, yeni yemek reçetelerinin tasarlanması ve mesleki gelişime ilişkin faaliyetlerin yürütülmesi yeterliklerinin kazandırmak.
|
|
Dersin İçeriği
|
Dünya mutfak kültürü Coğrafi, tarihsel, ekonomik ve kültürel özelliklerini Avrupa ve Amerika kıtalarındaki ülkelerin mutfak kültürlerini nasıl meydana getirdiği anlamak ve bu mutfakları uygulamalar yaparak Öğrenmek.
|
|
Dersin Yöntem ve Teknikleri
|
|
|
Ön Koşulları
|
Yok
|
|
Dersin Koordinatörü
|
Yok
|
|
Dersi Verenler
|
Öğr.Gör. Huriye Zafera huriye.zafera@gedik.edu.tr
|
|
Dersin Yardımcıları
|
Yok
|
|
Dersin Staj Durumu
|
Yok
|
Ders Kaynakları
|
Kaynaklar
|
The Professional Chef-The Culinary Instıtude of America On Cooking Culinary Fundamentals. ISBN: 978-0-470-42 135-2 AÖF Dünya Mutfakları-1
|
|
Ders Notları
|
Ken Albala. 2011.Food Culture of the World Encyclopedia. ISBN: 978-0-313-37626-9 R. J. Kaufmann H. Cracknell. 1999. Practical Professional Cookery. ISBN: 9781861528735
|
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Değerlendirme Ölçütleri
|
Yarıyıl Çalışmaları
|
|
Ara Sınav
|
1
|
%
40
|
|
Yarıyıl Sonu Sınavı
|
1
|
%
60
|
|
Toplam :
|
2
|
%
100
|
AKTS Hesaplama İçeriği
|
İş Yükü
|
Toplam İş Yükü (Saat)
|
|
Ders Süresi
|
14
|
3
|
42
|
|
Sınıf Dışı Ç. Süresi
|
14
|
4
|
56
|
|
Ara Sınavlar
|
1
|
10
|
10
|
|
Yarıyıl Sonu Sınavı
|
1
|
20
|
20
|
|
Toplam İş Yükü
| |
|
AKTS Kredisi : 5
128
|
Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
| Sıra No | Açıklama |
|
1
| Avrupa kıtasının mutfak kültürlerini, beslenme, yiyecek hazırlama ve tüketim alışkanlıklarını öğrenir. |
|
2
| Amerika kıtasının mutfak kültürlerini, beslenme, yiyecek hazırlama ve tüketim alışkanlıklarını öğrenir. |
|
3
| Avrupa ve Amerika mutfaklarına özgü yiyecek hazırlama tekniklerini öğrenir. |
Ders Konuları
| Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Dökümanlar |
| 1 |
Fransız Mutfağı
|
|
|
| 2 |
Fransız Mutfağı
|
|
|
| 3 |
İtalyan Mutfağı
|
|
|
| 4 |
İtalyan Mutfağı
|
|
|
| 5 |
İspanyol Mutfağı
|
|
|
| 6 |
İspanyol Mutfağı
|
|
|
| 7 |
İngiliz ve Balkan Mutfağı
|
|
|
| 8 |
Ara Sınav
|
|
|
| 9 |
İskandinav ve Rus Mutfağı
|
|
|
| 10 |
Kuzey Amerika Ülkeleri Mutfağı
|
|
|
| 11 |
Orta Amerika Ülkeleri Mutfağı
|
|
|
| 12 |
Meksika Mutfağı
|
|
|
| 13 |
Güney Amerika Ülkeleri Mutfağı
|
|
|
| 14 |
Güney Amerika Ülkeleri Mutfağı
|
|
|
| 15 |
Yarı Yıl sonu Sınavı
|
|
|
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek
https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=113047&curProgID=5609&lang=tr