Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
-1ASC243Endüstriyel Mutfak ve Toplu Yemek Üretimi3+0+035

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Bölümü / Programı Aşçılık
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Bu dersin amacı öğrencileri toplu tüketim amaçlı yemek üretimi ve bu konunun prensipleri hakkında bilgilendirmektir.
Dersin İçeriği Endüstriyel yemek üretimini tanımlar ve kavramlar, dünyada ve Türkiye’ de yemek üretiminin endüstrileşme süreci; endüstriyel yemek üretim sistemleri; yemek dağıtım sistemleri; endüstriyel yemek hizmet sistemleri, yerinde üretim ve dağıtım; endüstriyel yemek üretim sürecinin yönetimi.
Dersin Yöntem ve Teknikleri Anlatım, gösteri, soru-cevap
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Öğr.Gör. Günay HASDEMİR
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Gökdemir, A. (2019) Mutfak Hizmetleri Yönetimi. (Ed.: Sökmen, A.) Ankara: Detay Yayıncılık.
Maviş, F. (2003). Endüstriyel Yiyecek Üretimi. Ankara: Detay Yayıncılık.
İlban, M.O. ve Karadut, G. (2018). Toplu Yiyecek İşletmeleri İçin Yiyecek İçecek Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık.

Ders Yapısı
Sağlık Bilimleri %10
Alan Bilgisi %90

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 3 42
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 4 56
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 20 20
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 5 128

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Endüstriyel mutfak ve bununla ilgili kavramları öğrenebilecek
2 Endüstriyel mutfaklardaki uygulamaların nasıl yapıldığını kavrayabilecek
3 Endüstriyel mutfak tiplerine göre farklılıklarını kavrayabilecek
4 Endüstriyel mutfakların işleyişinde yenilikçi fikirler geliştirebilecek
5 Toplu yemek üretimi ve servisi yapan alanlar ile bunların işleyişini öğrenecek


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Tarihte Mutfak, Yönetim ve Organizasyonu
2 Temel Mutfak Üretim Bilgisi
3 Yiyecek Hazırlama Teknikleri
4 Standart Pişirme Yöntemleri
5 Standart Yemek Kalitesine Uygun Yiyecek Hazırlama
6 Yiyecek Süsleme ve Sunum
7 Toplu Yemek Sektörü
8 Toplu Yemek Sektörüne İhtiyaç Duyulan Alanlar
9 Toplu Yemek Sektöründe Satış
10 Toplu Yemek Sektöründe Menü Planlama
11 Toplu Yemek Sektöründe Maliyet Analizi
12 Toplu Yemek Sektöründe Kalite Yönetim Sistemi
13 Toplu Yemek Sektöründe Tedarik Zinciri Yönetimi
14 Toplu Yemek Üretimine Uygun Mutfak Planlama ve Ekipman Belirleme


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12
Tüm 5 4 4 4 4 4 3 4 3 4 4 4
Ö1 5 4 3 4 4 4 3 4 3 4 3 4
Ö2 5 4 3 3 3 3 3 5 3 4 3 4
Ö3 5 5 3 3 3 3 3 3 3 4 4 4
Ö4 5 4 5 5 4 4 3 4 4 4 5 4
Ö5 5 5 4 5 4 4 4 4 3 5 4 5

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=113048&lang=tr&curProgID=5609