Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
-1ASC245Gıda Teknolojisi3+0+035

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Bölümü / Programı Aşçılık
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Üretim Teknolojisi ve hammaddesi farklı olan özel olarak ifade edilen gıdaların üretim teknolojilerini öğrenmek.
Dersin İçeriği Beslenme ile ilgili temel kavramları açıklayabilme, Türk Gıda Mevzuatına uygun satın alma, üretim, depolama, satış ve servis yapabilme, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazandırma.
Dersin Yöntem ve Teknikleri
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Öğr.Gör. Huriye ZAFERA huriye.zafera@gedik.edu.tr
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar - Prof.Dr.Sıdıka BULDUK, Gıda Teknolojisi, Detay Yayıncılık,
- Dr.Saime ERDOĞAN , Beslenme ve Besin Teknolojisi, İdefiks Yayınları,
- Prof. Dr. Necati Akbulut ,Doç. Dr. Cem Karagözlü, Gıda bilimi ve teknolojisi ,Sidas Yayıncılık
- Prof.Dr.Sıdıka BULDUK, Gıda Teknolojisi, Detay Yayıncılık,
- Dr.Saime ERDOĞAN , Beslenme ve Besin Teknolojisi, İdefiks Yayınları,
- Prof. Dr. Necati Akbulut ,Doç. Dr. Cem Karagözlü, Gıda bilimi ve teknolojisi ,Sidas Yayıncılık
- Prof. Dr. Arsan BİLİŞLİ, Gıda Teknolojisi, Sidas Yayıncılık
- Nevzat Aypek, Şeref Kavak, Şerife Ünüvar, Ahmet Çalışkan, Gıda/Besin Teknolojisi, Nobel Akademik Yayıncılık


Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 3 42
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 4 56
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 20 20
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 5 128

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Gıda bilimi ve teknolojisi, beslenme ile İlgili temel kavramlarını besinlerin üretim teknolojileri hakkında bilgi sahibi olur.
2 Yiyeceklerin besin ögelerini kaybetmemeleri için yapılması gerekenleri bilir.
3 Besinleri işleme ve saklama yöntemlerini ve besinleri işleme ve saklama yöntemlerini bilir.
4 Gıda katkı maddelerinin hangi ürünlerde, hangi amaçla, nasıl kullanıldığını, yararlarını ve zararlarını bilir, kullanımda buna dikkat eder.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Gıda Bilimi ve Teknolojisine Giriş, Beslenme ile İlgili Temel Kavramlar
2 Besinlerin Bozulma Nedenleri ve Gıdaların Muhafazası
3 Karbonhidratlar
4 Lipidler
5 Yağlar
6 Et Teknolojisi
7 Tahil Teknolojisi
8 Ara Sınav
9 Su Teknolojisi
10 Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi
11 Fermantasyon Teknolojisi
12 Vitaminler ve özellikleri
13 Özel Gidalar Teknolojisi
14 Gida katkı maddeleri
15 Yılsonu sınav


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12
Tüm 5 2 2 2 4 4 3 2 2 2 2 2
Ö1 5 4 3 4 4 5 4 2 3 2 2 2
Ö2 5 1 2 2 4 3 3 2 2 2 2 2
Ö3 5 2 3 2 5 5 2 2 3 2 2 3
Ö4 5 2 2 2 3 5 2 2 2 2 2 2

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=113049&lang=tr&curProgID=5609