Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
1ASC123Türk Mutfağı-I2+2+036

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Bölümü / Programı Aşçılık
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı Türk mutfak kültürünü aktarmak ve öğrencilerin bu bilgileri kullanarak Türk mutfak kültürünü gelecekte daha iyi yerlere getirmelerini sağlamak.
Dersin İçeriği Tarih boyunca farklı kültür ve coğrafyalardan etkilenen Türk mutfağının teorik ve uygulamalı olarak çalışılması. Geleneksel Türk mutfağı reçetelerinin günümüzün modern şartlarında uygulanması
Dersin Yöntem ve Teknikleri
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Öğr.Gör. Huriye Zafera huriye.zafera@gedik.edu.tr
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar AÖF TÜRK MUTFAĞI
Türk Mutfağı; Özge Samancı, Arif Bilgin, Kültür Bakanlığı yayını 2008
15. Yüzyıl Osmanlı Mutfağı; Mahmud Şirvani, Gökkubbe Y. 2005
Türk Mutfağı; Nevin Halıcı, Oğlak Yayınları, 2009
Tarih Süzgecinde Mutfak Kültürümüz; Deniz Gürsoy, 2013
Yemek Kitabı; Sabri Koz, Kitabevi,2002
Türk Mutfağı; Özge Samancı, Arif Bilgin, Kültür Bakanlığı yayını 2008-Türk Mutfağı; Nevin Halıcı, Oğlak Yayınları, 2009-Yemek Kitabı; Sabri Koz, Kitabevi,2002

Ders Yapısı
Alan Bilgisi %100

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Devam 14 % 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
16
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 4 56
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 4 56
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 20 20
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 6 142

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Türk mutfağının tarihsel gelişimini açıklayabilecektir.
2 Çeşitli dönemlere göre Türk mutfağında tüketilen ürünleri açıklayabilecektir.
3 Türk mutfağına özgü geleneksel mekanları ve gıda esnafını açıklayabilecektir.
4 Meyhane, meze ve içecek kültürünü öğrenir.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Türk mutfağına giriş Türk Mutfağı; Özge Samancı, Arif Bilgin, Kültür Bakanlığı yayını 2008
2 Orta Asya Dönemi 15. Yüzyıl Osmanlı Mutfağı; Mahmud Şirvani, Gökkubbe Y. 2005
3 Batıya göç ve Selçuklular 500 Yıllık Osmanlı Mutfağı; Marianna Yerasimos, Boyut 2008
4 Osmanlı dönemi (Kuruluş ve Beylikler Dönemi) Türk Mutfağı; Nevin Halıcı, Oğlak Yayınları, 2009
5 Osmanlı dönemi (Klasik Dönem 15-17.yüzyıllar) Tarih Süzgecinde Mutfak Kültürümüz; Deniz Gürsoy, 2013
6 Osmanlı dönemi (19. yüzyıl ) Yemek Kitabı; Sabri Koz, Kitabevi,2002
7 Osmanlı dönemi (alafranga etkiler) Yemek Kitabı; Sabri Koz, Kitabevi,2002
8 Ara Sınav
9 Dini etkiler ve cemaat mutfakları Halıcı, Nevin. Siniden Tepsiye Klasik Türk Mutfağı, Numune Matbaacılık Ltd. Şti. İstanbul.
10 Halk mutfağı Oğuz, Burhan.Türkiye Halkının Kültür Kökenleri 1, Beslenme Teknikleri, İstanbul Matbaası, İstanbul.
11 Meyhane ve meze kültürü Ögel, Bahattin. Türk Kültür Tarihine Giriş IV. “Türklerde Yemek ve Beslenme Kültürü”, Kültür Bakanlı Yayınları, Ankara.
12 İçecek kültürü ve kahve Belge, Murat. Tarih Boyunca Yemek Kültürü. İletişim Yayınları, İstanbul
13 Genel Tekrar
14 Fınal sınavı


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12
Tüm 5 3 3 3 3 3 2 2 2 2 2 1
Ö1 5 3 2 2 1 1 1 1 2 2 1 1
Ö2 5 3 2 2 5 5 2 2 3 2 2 2
Ö3 5 4 4 4 3 3 3 2 3 3 3 2
Ö4 5 4 4 3 5 4 3 3 2 1 2 1

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=113054&curProgID=5609&lang=tr