Course Information
SemesterCourse Unit CodeCourse Unit TitleT+P+LCreditNumber of ECTS Credits
2ASC124Service And Etiquette2+0+025

Course Details
Language of Instruction Turkish
Level of Course Unit Associate Degree
Department / Program Cooking
Mode of Delivery Face to Face
Type of Course Unit Compulsory
Objectives of the Course The aim of this course is to provide students with the knowledge and skills of the basic service techniques applied in food and beverage businesses within the framework of etiquette and protocol rules.
Course Content For the purpose of the course, it is to welcome the guests from the preliminary preparation stage of the service, to know the service equipment, to have a good command of different service techniques and to act in accordance with the courtesy and etiquette rules in all service stages.
Course Methods and Techniques
Prerequisites and co-requisities None
Course Coordinator Instructor Tuğçe CEBECİ
Name of Lecturers Instructor TUĞÇE CEBECİ tugce.cebeci@gedik.edu.tr
Assistants None
Work Placement(s) No

Recommended or Required Reading
Resources Sökmen, Alptekin (2011) Food and Beverage Service (Detail Publishing). Şengül, Serkan (2020) FOOD AND BEVERAGE SERVICE Classic and Modern Approach (Detail Publishing). Yılmaz, Yaşar (2013) ETHICS AND PROTOCOL RULES in Public and Social Life (Detail Publishing).
Sökmen, Alptekin (2011) Food and Beverage Service (Detail Publishing).
Şengül, Serkan (2020) FOOD AND BEVERAGE SERVICE Classic and Modern Approach (Detail Publishing).
Yılmaz, Yaşar (2013) ETHICS AND PROTOCOL RULES in Public and Social Life (Detail Publishing).
Sökmen, Alptekin (2011) Yiyecek İçecek Servisi (Detay Yayıncılık). Şengül, Serkan (2020) YİYECEK VE İÇECEK SERVİSİ Klasik ve Modern Yaklaşım (Detay Yayıncılık). Yılmaz, Yaşar (2013) Kamusal ve Toplumsal Yaşamda GÖRGÜ VE PROTOKOL KURALLARI (Detay Yayıncılık).

Course Category
Social Sciences %50
Field %50

Planned Learning Activities and Teaching Methods
Activities are given in detail in the section of "Assessment Methods and Criteria" and "Workload Calculation"

Assessment Methods and Criteria
In-Term Studies Quantity Percentage
Mid-terms 1 % 40
Attendance 14 % 0
Final examination 1 % 60
Total
16
% 100

 
ECTS Allocated Based on Student Workload
Activities Quantity Duration Total Work Load
Course Duration 14 2 28
Hours for off-the-c.r.stud 14 3 42
Mid-terms 1 15 15
Practice 3 6 18
Final examination 1 20 20
Total Work Load   Number of ECTS Credits 5 123

Course Learning Outcomes: Upon the successful completion of this course, students will be able to:
NoLearning Outcomes
1 It reveals the functioning of service procedures and the differences in service types.
2 Comprehends the procedures of use of service equipment.
3 Have information about the details of the service preparation stages.
4 Learns the rules of social behavior, etiquette and table manners that must be followed in society.


Weekly Detailed Course Contents
WeekTopicsStudy MaterialsMaterials
1 Service Process in Food and Beverage Businesses
2 Covering I Sökmen, Alptekin (2011) Yiyecek İçecek Servisi (Detay Yayıncılık). Şengül, Serkan (2020) YİYECEK VE İÇECEK SERVİSİ Klasik ve Modern Yaklaşım (Detay Yayıncılık). Eskişehir: T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 3288, Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 2151.
3 Covering II Sökmen, Alptekin (2011) Yiyecek İçecek Servisi (Detay Yayıncılık). Şengül, Serkan (2020) YİYECEK VE İÇECEK SERVİSİ Klasik ve Modern Yaklaşım (Detay Yayıncılık). Eskişehir: T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 3288, Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 2151.
4 Service Types Sökmen, Alptekin (2011) Yiyecek İçecek Servisi (Detay Yayıncılık). Şengül, Serkan (2020) YİYECEK VE İÇECEK SERVİSİ Klasik ve Modern Yaklaşım (Detay Yayıncılık). Eskişehir: T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 3288, Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 2151.
5 Breakfast Service Types Sökmen, Alptekin (2011) Yiyecek İçecek Servisi (Detay Yayıncılık). Şengül, Serkan (2020) YİYECEK VE İÇECEK SERVİSİ Klasik ve Modern Yaklaşım (Detay Yayıncılık). Eskişehir: T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 3288, Açıköğretim Fakültesi.
6 Serving Stages and Folding Napkins MEB- Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı Servis Hazırlıkları Çavuş, Şenol, Karamustafa, Kurtuluş ve Sarıışık, Mehmet (2010) Profesyonel Restoran Yönetimi (Detay Yayıncılık).
7 Social Code of Conduct Yılmaz, Yaşar (2013) Kamusal ve Toplumsal Yaşamda GÖRGÜ VE PROTOKOL KURALLARI (Detay Yayıncılık). Eskişehir: T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2871, Açıköğretim Fakültesi.
8 MIDTERM EXAM
9 Respect, Etiquette and Courtesy in Social Life Yılmaz, Yaşar (2013) Kamusal ve Toplumsal Yaşamda GÖRGÜ VE PROTOKOL KURALLARI (Detay Yayıncılık). Eskişehir: T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2871, Açıköğretim Fakültesi.
10 Respect, Etiquette and Courtesy in Social Life Yılmaz, Yaşar (2013) Kamusal ve Toplumsal Yaşamda GÖRGÜ VE PROTOKOL KURALLARI (Detay Yayıncılık). Eskişehir: T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2871, Açıköğretim Fakültesi.
11 Social Ceremonies and Celebrations Yılmaz, Yaşar (2013) Kamusal ve Toplumsal Yaşamda GÖRGÜ VE PROTOKOL KURALLARI (Detay Yayıncılık). Eskişehir: T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2871, Açıköğretim Fakültesi.
12 Visits and Gifts in Social and Corporate Life Yılmaz, Yaşar (2013) Kamusal ve Toplumsal Yaşamda GÖRGÜ VE PROTOKOL KURALLARI (Detay Yayıncılık). Eskişehir: T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2871, Açıköğretim Fakültesi.
13 Invitations and Banquets Yılmaz, Yaşar (2013) Kamusal ve Toplumsal Yaşamda GÖRGÜ VE PROTOKOL KURALLARI (Detay Yayıncılık). Eskişehir: T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2871, Açıköğretim Fakültesi.
14 Protocol in Public and Institutional Life Yılmaz, Yaşar (2013) Kamusal ve Toplumsal Yaşamda GÖRGÜ VE PROTOKOL KURALLARI (Detay Yayıncılık). Eskişehir: T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2871, Açıköğretim Fakültesi.
15 table manners Yılmaz, Yaşar (2013) Kamusal ve Toplumsal Yaşamda GÖRGÜ VE PROTOKOL KURALLARI (Detay Yayıncılık). Eskişehir: T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2871, Açıköğretim Fakültesi.


Contribution of Learning Outcomes to Programme Outcomes
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12
All 5 4 4 3 5 3 3 4 3 4 4 1
C1 5 5 4 3 5 3 3 3 2 2 3 1
C2 5 2 4 3 5 3 3 4 2 5 3 1
C3 5 4 4 3 5 3 4 4 3 5 4 2
C4 5 4 5 5 4 2 4 4 5 3 5 1

bbb


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=113058&curProgID=5609&lang=en