Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
-1ASC241İçecekler ve Özellikleri3+0+035

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Bölümü / Programı Aşçılık
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Aşçılık Programı öğrencilerine alkollü ve alkolsüz içecekler hakkında hem pratik hem de teorik anlamda gerekli bilgileri aktarmak; içeceklerin tarihi, yapım aşamaları, yiyeceklerle uyumluluğu ve servis şekilleri ile ilgili gerekli tüm bilgileri aktarmaktır.
Dersin İçeriği Alkollü ve Alkolsüz İçecekler, Kahve, Çay, Önoloji, Soft içecekler, Bira, Spiritler, Kokteyller, yiyecek-içecek eşleştirmesi, İçeceklerin sunum teknikleri aktarılmaktadır.
Dersin Yöntem ve Teknikleri
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Öğr.Gör. Merve OKTAY merve.eregiz@gedik.edu.tr
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar ALTINEL, Hüseyin (2012) Yiyecek İçecek Servisi ve Sofrada Görgü (Gaziantep, Ders Notları). Eskişehir: T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 3352. Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 2207. GİRGİNOL, Cenk (2016) Kahve- Topraktan Fincana (İstanbul, Cinius Yayınları). SAPAZ, Ahmet (1997) Bütün Yönleriyle İçki ve Kokteyl Rehberi (İstanbul, İnkılâp Kitabevi) STANDAGE, Tom (2016) Altı Bardakta Dünya Tarihi (İstanbul, Kırmızı Kedi).
ALTINEL, Hüseyin (2012) Yiyecek İçecek Servisi ve Sofrada Görgü (Gaziantep, Ders Notları).
Eskişehir: T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 3352. Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 2207.
GİRGİNOL, Cenk (2016) Kahve- Topraktan Fincana (İstanbul, Cinius Yayınları).
SAPAZ, Ahmet (1997) Bütün Yönleriyle İçki ve Kokteyl Rehberi (İstanbul, İnkılâp Kitabevi)
STANDAGE, Tom (2016) Altı Bardakta Dünya Tarihi (İstanbul, Kırmızı Kedi).
ALTINEL, Hüseyin (2012) Yiyecek İçecek Servisi ve Sofrada Görgü (Gaziantep, Ders Notları). Eskişehir: T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 3352. Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 2207. GİRGİNOL, Cenk (2016) Kahve- Topraktan Fincana (İstanbul, Cinius Yayınları). SAPAZ, Ahmet (1997) Bütün Yönleriyle İçki ve Kokteyl Rehberi (İstanbul, İnkılâp Kitabevi) STANDAGE, Tom (2016) Altı Bardakta Dünya Tarihi (İstanbul, Kırmızı Kedi).

Ders Yapısı
Sağlık Bilimleri %10
Alan Bilgisi %90

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Devam 14 % 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
16
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 3 42
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 4 56
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 20 20
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 5 128

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 İçeceklerin sınıflandırılması ve tarihi hakkında bilgi sahibi olur
2 İçeceklerin üretimi hakkında bilgi sahibi olur
3 İçeceklerin servisi hakkında bilgi sahibi olur
4 Bar terimlerini öğrenir
5 Barda bulunan ekipmanları ve kullanım şekillerini öğrenir


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Alkollü ve Alkolsüz içeceklerin sınıflandırılması ve kültürel altyapısı
2 Çay kültürü, çeşitleri, özellikleri, hazırlanması ve sunumu. Standage T.,2016: 171-204. https://ets.anadolu.edu.tr/storage/nfs/ASC210U_2021/ebook/ASC210U_2021-16V1S1-8-0-0-SV1-ebook.pdf
3 Kahve kültürü, çeşitleri, özellikleri, hazırlanması ve sunumu. Girginol C., 2016:13-78.
4 Meşrubatlar (Gazlı İçecekler, Meyve Suları, Enerji İçecekleri ve Maden Suları) https://ets.anadolu.edu.tr/storage/nfs/ASC210U_2021/ebook/ASC210U_2021-16V1S1-8-0-0-SV1-ebook.pdf
5 Geleneksel Türk İçecekleri https://ets.anadolu.edu.tr/storage/nfs/ASC210U_2021/ebook/ASC210U_2021-16V1S1-8-0-0-SV1-ebook.pdf
6 Şarabın Tarihçesi, Türkiye’de ve Dünya’da Üzümün Yapısı Ve Farklı Şaraplık Üzüm Çeşitleri Standage T.,2016: 51- 92. https://ets.anadolu.edu.tr/storage/nfs/ASC210U_2021/ebook/ASC210U_2021-16V1S1-8-0-0-SV1-ebook.pdf
7 Şarapların Sınıflandırılması, Şarap Üretimi https://ets.anadolu.edu.tr/storage/nfs/ASC210U_2021/ebook/ASC210U_2021-16V1S1-8-0-0-SV1-ebook.pdf
8 ARA SINAV
9 Biranın Tarihçesi, Malt ve Bira Üretimi Standage T.,2016: 19- 47. https://ets.anadolu.edu.tr/storage/nfs/ASC210U_2021/ebook/ASC210U_2021-16V1S1-8-0-0-SV1-ebook.pdf
10 Biraların Sınıflandırılması Ve Bira Tadımı https://ets.anadolu.edu.tr/storage/nfs/ASC210U_2021/ebook/ASC210U_2021-16V1S1-8-0-0-SV1-ebook.pdf
11 Distile Alkollü İçkiler https://ets.anadolu.edu.tr/storage/nfs/ASC210U_2021/ebook/ASC210U_2021-16V1S1-8-0-0-SV1-ebook.pdf
12 Dünyada Üretilen Önemli Damıtık Alkollü İçkiler Ve Özellikleri https://ets.anadolu.edu.tr/storage/nfs/ASC210U_2021/ebook/ASC210U_2021-16V1S1-8-0-0-SV1-ebook.pdf
13 Yiyecekler ve İçeceklerin Uyumu Altınel H., 2012: 11-14.
14 Kokteyler ve Servis Şekilleri Sapaz A., 1997.


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12
Tüm 4 1 2 1 2 1 2 2 2 2 2 1
Ö1 5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Ö2 4 1 1 1 3 1 3 5 1 3 1 1
Ö3 3 2 3 1 4 2 1 3 4 1 2 1
Ö4 4 1 1 1 1 1 2 1 1 1 2 1
Ö5 3 1 1 1 1 1 2 3 1 4 1 1

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=113059&lang=tr&curProgID=5609