Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
-1ASC237Beslenmenin Temel İlkeleri3+0+035

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Bölümü / Programı Aşçılık
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Beslenme ve besin öğesi tanımları, tarihsel gelişimi, günlük enerji gereksinimi hesaplamaları, Beslenme piramidi, Besin öğeleri; karbonhidratlar, lipitler, proteinler, su ve mineraller, vitaminler, Enerji metabolizması, Sindirim, emilim ve taşıma, Besin grupları, Besinlerin hazırlanması, saklanması ve işlenmesi, Özel durumlarda beslenme.

Dersin İçeriği Beslenme ve sağlık, besin öğeleri; karbonhidratlar, lipitler, proteinler, su ve mineraller, vitaminler , nükleik asitler, enzimler, enerji metabolizması, hormonlar ve metabolizma, antioksidanlar, besin grupları, besinlerin hazırlanması ,saklanması,işlenmesi,yemek planlama,özel durumlarda beslenme (şişmanlık ve zayıflık, gebe ve emzikli kadınların beslenmesi, bebek ve çocukların beslenmesi )

Dersin Yöntem ve Teknikleri
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör. Elif YILDIZ TOHUMCU
Dersi Verenler Öğr.Gör. Elif YILDIZ TOHUMCU elif.tohumcu@gedik.edu.tr
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Prof. Dr. Ayşe Baysal- Beslenme
Prof. Dr. Sıdıka Bulduk- Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama
T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ YAYINI NO: 3212 AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ YAYINI NO: 2083
Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama

Ders Yapısı
Matematik ve Temel Bilimler %0
Mühendislik Bilimleri %0
Mühendislik Tasarımı %0
Sosyal Bilimler %0
Eğitim Bilimleri %0
Fen Bilimleri %20
Sağlık Bilimleri %50
Alan Bilgisi %30

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Devam 14 % 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
16
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 3 42
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 4 56
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 20 20
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 5 128

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Temel mutfak bilgisine sahip olmak
2 Menü planlama ile ilgili temel kavramları ve ilkeleri bilir.
3 Beslenme ilkeleri ve menü planlama ilkeleri doğrultusunda menü planlar.
4 Menü tasarımının işletmenin pazarlanmasındaki önemini kavrar.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Beslenme ve sağlık-toplum ilişkisi, dengeli beslenme ilkeleri, yetersiz ve dengesiz beslenme sorunları
2 Karbonhidratlar, Proteinler
3 Lipidler, Enzimler
4 Vitaminler ve Mineraller, Su
5 Besin grupları
6 Besin grupları
7 Besinlerin hazırlanması sırasında oluşan kayıpların önlenmesi
8 Katkı öğeleri, besinlerin işlenerek saklanması
9 Katkı öğeleri, Besinlerin işlenerek saklanması, İçecekler
10 Menü tanımı ve temel kavramlar Menü planı nedir, planlamaya etki eden faktörler nelerdir
11 Menü planlama ve hazırlama ilkeleri, Yemek kalorisi hesaplama
12 Menü kartı hazırlama
13 Menü çeşitleri
14 Toplu beslenme yapan kuruluşların tanımı ve özellikleri


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12
Tüm 5 5 3 4 3 4 2 3 2 3 2 4
Ö1 5 5 4 5 5 5 2 2 2 1 4 5
Ö2 5 5 3 3 4 5 3 2 2 1 2 5
Ö3 5 4 2 2 1 3 2 4 2 4 2 2
Ö4 5 5 5 5 3 3 3 5 4 5 1 5

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=113064&curProgID=5609&lang=tr