Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
-1ASC235Soğuk Mutfak2+2+035

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Bölümü / Programı Aşçılık
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Öğrencilere soğuk olarak servis edilen yiyecekleri hazırlama ve sunma becerisi kazandırmaktır
Dersin İçeriği Soğuk olarak servis edilen yiyeceklerin (ordövrler, kanapeler, salatalar, soğuk soslar, zeytinyağlılar, şarküteri ürünleri, peynir tabağı, mezeler vb) hazırlanması, süslenmesi ve sunumu
Dersin Yöntem ve Teknikleri
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Öğr.Gör. Huriye ZAFERA huriye.zafera@gedik.edu.tr
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar AÖF Ders Kıtapları
Telli, F. (1997). Soğuk Mutfak / Açık Büfe Ve Süsleme Sanatı Servis Tekniği Ve Yönetimi, İstanbul: Dönence Yayınevi.
Meze. Gülhan Kaya. Hayykitap


Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 3 42
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 4 56
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 20 20
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 5 128

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Soğuk mutfak uygulamalarının ve sunumunun öğretilmesi
2 Soğuk mutfak üretim tekniklerini, soğuk tabak ve dekor hazırlayabilir
3 Salata ve salata soslarını hazırlayabilir
4 Ordövr meze, sandviç ve zeytinyağlı yemekler hazırlayabilir


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Soğuk Mutfağa giriş Yeğen, E.M. (2010). Sebze Yemekleri, İstanbul: İnkılap Kitapevi.
2 Zeytinyağlı yemekler hazırlama ve sunum Telli, F. (1997). Soğuk Mutfak / Açık Büfe Ve Süsleme Sanatı Servis Tekniği Ve Yönetimi, İstanbul: Dönence Yayınevi. Meze. Gülhan Kaya. Hayykitap
3 Meze hazırlama ve sunum Telli, F. (1997). Soğuk Mutfak / Açık Büfe Ve Süsleme Sanatı Servis Tekniği Ve Yönetimi, İstanbul: Dönence Yayınevi. Meze. Gülhan Kaya. Hayykitap
4 Salatalar hazırlama ve sunum Salatalar. Anne Willan.Remzi Kitabevi Soslar, Salatalar, Çorbalar Cilt:1. Ekrem Muhittin Yeğen.İnkılap Kitabevi
5 Ördövr tabağı hazırlama ve sunum Meze. RenaSalaman. Ryland, Peters& Small Ltd Meze. Gülhan Kaya. Hayykitap
6 Soğuk sandviçler hazırlama ve sunum Salatalar. Anne Willan.Remzi Kitabevi Soslar, Salatalar, Çorbalar Cilt:1. Ekrem Muhittin Yeğen.İnkılap Kitabevi
7 Soğuk soslar hazırlama ve sunum Yeğen, E.M. (2010). Sebze Yemekleri, İstanbul: İnkılap Kitapevi.
8 Ara Sınav
9 Soğuk etler hazırlama ve sunum Soslar, Salatalar, Çorbalar Cilt:1. Ekrem Muhittin Yeğen.İnkılap Kitabevi
10 Pate ve Terinler Telli, F. (1997). Soğuk Mutfak / Açık Büfe Ve Süsleme Sanatı Servis Tekniği Ve Yönetimi, İstanbul: Dönence Yayınevi. Meze. Gülhan Kaya. Hayykitap
11 Şarküteri ürünlerin hazırlama ve sunum Meze. RenaSalaman. Ryland, Peters& Small Ltd Meze. Gülhan Kaya. Hayykitap
12 Kanepe hazırlama ve sunum Meze. RenaSalaman. Ryland, Peters& Small Ltd Meze. Gülhan Kaya. Hayykitap
13 Soğuk büfe süsleme sanatı Telli, F. (1997). Soğuk Mutfak / Açık Büfe Ve Süsleme Sanatı Servis Tekniği Ve Yönetimi, İstanbul: Dönence Yayınevi. Meze. Gülhan Kaya. Hayykitap
14 Proje-Final sınav


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12
Tüm 4 4 4 2 4 5 3 2 2 2 3 2
Ö1 4 2 2 2 5 5 4 3 3 3 5 2
Ö2 4 3 3 2 5 5 3 3 2 2 3 3
Ö3 3 2 3 2 4 4 4 2 2 2 4 2
Ö4 4 3 2 2 4 5 2 2 2 2 2 2

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=113132&lang=tr&curProgID=5609