Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
-1KIM229Enstrümental Analiz3+0+035

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Bölümü / Programı Kimya Teknolojisi
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Bu dersin amacı, öğrencilere modern analitik kimya laboratuvarlarında yaygın olarak kullanılan enstrümantal teknikleri ve bu tekniklerin teorik temellerini tanıtmaktır.
Dersin İçeriği Bu derste öğrencilere kimya laboratuvarlarında kullanılan temel enstrümantal cihazlar hakkında bilgiler aktarılmaktadır. Bu bağlamda spektroskopik, termal analiz ve kalorimetrik analiz cihazları ayrıntılı bir şekilde işlenmektedir.
Dersin Yöntem ve Teknikleri
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Dr. Öğretim Üyesi Meltem Kasapoğlu Çalık
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Skoog, D. A., Holler, F. J., Nieman, T. A., Kılıç, E., Köseoğlu, F., & Yılmaz, H. (2000). Enstrümantal analiz ilkeleri. (Bilim Yayıncılık.)
Beşergil, B. (2015). Enstrümantal Analiz Temel İlkeler (Gazi Yayınevi)
Demirci Ayla, Özcimder Mustafa (2009) KROMATOGRAFİK YÖNTEMLER, Kromatografi Serisi
vize %40, final %60

Ders Yapısı
Matematik ve Temel Bilimler %10
Mühendislik Bilimleri %20
Fen Bilimleri %20
Alan Bilgisi %50

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 15 3 45
Sınıf Dışı Ç. Süresi 15 3 45
Ara Sınavlar 1 15 15
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 20 20
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 5 125

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Modern analiz yöntemlerinin klasik analiz yöntemlerinden farkını tanımlar.
2 Enstrümantal analizin temel teorisini ve prensiplerini kavrayabilir.
3 Madde ile enerji arasındaki etkileşimlerin boyutlarını ve birbirleri ile olan ilişkilerini irdeler.
4 Analiz cihazlarından nasıl faydalanacağını bilir ve uygular.
5 Spektroskopik, termal ve kromatografik analiz cihazları ile analiz yapar.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Analiz çeşitleri ve temel kavramlar
2 Geçmişten bugüne enstrümanlar, enstrümantal metotlar
3 Kalibrasyon eğrisi
4 Kalibrasyon eğrisinden konsantrasyon hesaplama
5 Absorpsiyon Spektroskopisi, Beer kanunu
6 Ultraviyole (UV) ve Görünür Bölge (Vis) Spektroskopisi
7 Kızılötesi Spektroskopisi (FT-IR, FT-NIR)
8 Nükleer Manyetik Rezonans Spektroskopisi (NMR)
9 Kütle Spektrometrisi (MS)
10 Termogravimetrik Analiz (TGA)
11 Diferansiyel Termal Analiz (DTA)
12 Diferansiyel Taramalı Kalorimetri (DSC)
13 Gaz Kromatografisi (GC)
14 Sıvı Kromatografisi (LC, HPLC)


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10
Tüm 5 4 5 3 2 4 5
Ö1 5 4 5 3 2 4 5
Ö2 5 4 5 3 2 4 4
Ö3 5 4 5 3 2 4 4
Ö4 5 4 5 3 2 4 4
Ö5 5 4 5 3 2 4 4

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=114251&curProgID=50&lang=tr