Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
4BES230Beslenme Eğitimi ve Danışmanlığı2+0+022

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Beslenme ve Diyetetik
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı Beslenme eğitimi konusunda temel bilgi ve becerileri kazandırmak
Dersin İçeriği Eğitim tanımı ve prensipleri, eğitim yöntem ve araçları, eğitim yaparken iletişim teknikleri, yetişkin ve çocuk eğitiminin temel özellikleri, davranış değiştirme tedavisi temel ilke ve uygulamaları, eğitim materyalleri hazırlama, anlatım, eğitim modeli örnekleri demonstrasyonu, öğrencilerin eğitim araçları ve modülü hazırlamaları ve sunmaları, önerilen bir kitabın okunması ve sınıfta tartışılması.
Dersin Yöntem ve Teknikleri
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Sabiha Gonca Güzel ÜNAL gonca.unal@gedik.edu.tr
Dersi Verenler Dr. Öğretim Üyesi SABİHA GONCA GÜZEL ÜNAL
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar 1. Contento, I. (2011). Nutrition education, Jones and Bartlett Publishers, Studbury, Massachusetts
2. Navaro, L. (2011). Beni duyuyor musun?, İstanbul, Remzi kitabevi.
3. Kutluay-Merdol T (2012). Okul öncesi dönem eğitimi veren kişi ve kurumlar için beslenme eğitimi rehberi, Hatipoğlu, Ankara.
4. Kutluay-Merdol T (2008). Beslenme eğitimi ve danışmanlığı, Ankara. Klasmat Matbaacılık.
5. Demirel Ö (2008). Öğretim ilke ve yöntemleri. Pegem yayınları, Ankara.
Ders notları haftalık olarak verilecektir.
Ders notları
Vize/Final

Ders Yapısı
Eğitim Bilimleri %50
Alan Bilgisi %50

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 2 28
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 2 28
Ara Sınavlar 1 2 2
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 2 2
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 2 60

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Eğitimin tanımını, prensiplerini, eğitim yollarını öğrenir.
2 Eğitim yöntemlerini ve araç-gereçlerini öğrenir.
3 İletişim tekniklerini ve iletişim engellerini öğrenir, yetişkin ve çocuk eğitiminde iletişimin önemini öğrenir.
4 Toplum, çocuklar, beslenme servisi personeli, hastalar, yetişkinler vb. kişi ve gruplara verilen eğitimle ilgili özellikleri öğrenir
5 Eğitim ana planı hazırlama ve sunum tekniklerini öğrenir.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Eğitimle ilgili temel kavramlar
2 Eğitimle ilgili temel kavramlar
3 Beslenme eğitiminin amacı, öğretim ilkeleri ve yöntemleri
4 Motivasyon ve iletişim teknikleri Eğitim planlama ve değerlendirme Olumlu eğitim ortamı oluşturma Yetişkin eğitimi/ iyi bir dinleyici olmanın koşulları
5 Eğitim yöntemleri ve araçları Sunum tekniği Eğitim araçları hazırlama ve kullanma
6 Farklı eğitim programları planlama, hazırlama ve uygulama
7 Grup eğitimi, birey eğitimi ve toplum eğitimi
8 Vize Sınav Haftası
9 Gebelik ve emziklilik dönemi eğitimi
10 Çocuklarda beslenme eğitimi
11 Yetişkin beslenme eğitimi
12 Yaşlılarda beslenme eğitimi
13 Sağlıklı beslenme eğitimi Besin güvenliği eğitimi
14 Eğitim uygulamaları ve genel değerlendirme
15 Genel tekrar
16 Final Haftası


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10
Tüm 3 4 3 2 3 2 1 3 2 5
Ö1 1 2 3 2 2 3 2 1 2 5
Ö2 3 4 3 2 3 2 1 3 2 5
Ö3 2 3 3 2 3 2 1 3 2 5
Ö4 4 4 3 3 4 2 1 3 2 5
Ö5 3 5 3 2 3 1 1 3 2 5

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=118726&curProgID=5610&lang=tr