Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
3BES217Toplumda Beslenme Sorunları ve Epidemiyolojisi3+0+033

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Beslenme ve Diyetetik
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı Toplumda özellikleri olan grupların beslenme sorunlarını, nedenlerini, çözüm yollarını öğrenmektir
Dersin İçeriği Türkiye'de ve dünyada görülen beslenme sorunları ve epidemiyolojisi, protein-enerji malnutrisyonu, şişmanlık, diyete bağlı kronik hastalıklar, demir yetersizliği anemisi, iyot yetersizliği hastalıkları, diş çürükleri, çinko yetersizliği, raşitizm, osteomalasi, osteoporoz, vitamin yetersizlikleri, folik asit yetersizliği vd. ve epidemiyolojisi, besin destekleri ve besin zenginleştirme, ulusal besin ve beslenme plan ve politikaları
Dersin Yöntem ve Teknikleri
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Dr. Öğretim Üyesi Tuğçe ATAK MERİÇ tugce.meric@gedik.edu.tr
Dersin Yardımcıları Arş.Gör. Merve Özvar merve.ozvar@gedik.edu.tr
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Willett, W., 2013. Nutritional Epidemiology. Oxford University Press. Oxford.
Willett, W., 2013. Nutritional Epidemiology. Oxford University Press. Oxford.
Güler, Ç., Akın, L. 2006. (Ed). Halk Sağlığı Temel Bilgiler.Hacettepe Üniversitesi Yayınları. Ankara.
WHO, FAO, UNICEF, Avrupa Birliği yayınları, Uluslararası dergiler.
Vize/Final

Ders Yapısı
Alan Bilgisi %100

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 3 42
Sınıf Dışı Ç. Süresi 16 2 32
Ara Sınavlar 1 2 2
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 2 2
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 3 78

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Toplumda görülen beslenme sorunlarını, sorunların nedenlerini öğrenir, önemini kavrar ve çözüm yolları konusunda bilgi edinir. Epidemiyolojik kavramları öğrenir.
2 Yapılan bir epidemiyolojik çalışmanın nasıl değerlendirilmesi gerektiğini öğrenir.
3 Türkiye’de ve dünyada protein-enerji malnutrisyonu epidemiyolojisi ile büyümenin izlenmesi konularını öğrenir.
4 Obezite ve diyetle ilişkili kronik hastalıkların epidemiyolojisini öğrenir ve beslenme politikalarını değerlendirip, yorumlayabilir.
5 Vitamin ve mineral yetersizlikleri ve epidemiyolojisini öğrenir, önemini kavrar ve çözüm yolları konusunda bilgi edinir.
6 Besin zenginleştirmesi ve besin destekleri uygulamaları hakkında bilgi sahibi olur.
7 Türkiye’deki ve dünyadaki besin ve beslenme politikalarının oluşturulması ve uygulanması hakkında bilgi sahibi olur.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Dersin Tanıtımı ve Giriş
2 Toplum Beslenmesine Giriş ve Beslenme Epidemiyolojisi
3 Besin ve Beslenme Politikaları ve Toplumda Beslenme Sorunları
4 Yaşam Sürecinde Beslenme: Gebelik, Çocukluk Dönemi ve Protein Enerji Malnütrisyonu (PEM)
5 Yaşam Sürecinde Beslenme: Yaşlılık Dönemi
6 Bulaşıcı Olmayan Hastalıklarda Beslenme Sorunları: Obezite, Diyabet,Bağırsak Hastalıkları
7 Bulaşıcı Olmayan Hastalıklarda Beslenme Sorunları: Kalp Damar Hastalıkları, KOAH, Kanser
8 Ara Sınav
9 İşçi, Okul, Huzurevi ve Kışlada Beslenme Sorunları ve Gıda Zehirlenmesi
10 İyot Yetersizliği ve Epidemiyolojisi
11 Demir Eksikliği Anemisi ve Epidemiyolojisi
12 Vitamin Yetersizliği
13 D Vitamini Yetersizliği ve Diş Sağlığı
14 Folat, Çinko ve Ca Yetersizliği
15 Afet Durumlarında Beslenme
16 Final Sınavı


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10
Tüm 5 5 4 3 4 4 5 5 2
Ö1 5 5 4 3 4 4 5 5 2
Ö2 5 5 4 3 4 4 5 5 2
Ö3 5 5 4 3 4 4 5 5 2
Ö4 5 5 4 3 4 4 5 5 2
Ö5 5 5 4 3 4 4 5 5 2
Ö6 5 5 4 3 4 4 5 5 2
Ö7 5 5 4 3 4 4 5 5 2

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=118729&curProgID=5610&lang=tr