Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
3BES219Genel Mikrobiyoloji3+0+033

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Beslenme ve Diyetetik
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı İnsanlarda enfeksiyona neden olan mikroorganizmaların özelliklerini öğrenme ve uygun testler ile tanımlayabilme
Dersin İçeriği İnsanlarda lokal veya sistemik enfeksiyonlara neden olan bakteri, mantar, virüs özellikleri
Besin mikrobiyolojisinin kapsamı temel kavramlar
Besin kaynaklı hastalıkların epidemiyolojisi
Besinlerde mikrobiyal üremeyi etkileyen etmenler
Dersin Yöntem ve Teknikleri
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Uzman Züleyha PESTİL
Dersin Yardımcıları Arş.Gör. Merve Özvar merve.ozvar@gedik.edu.tr
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar 1)Brooks GF, Butel JS, Morse SA (2008) "Jawetz, Melnick, & Adelberg's Medical Microbiology", Twenty-fourth edition, McGraw-Hill Companies inc., USA 2)Murray PR, Rosenthal KS, Kobayashi GS, Pfaller MA (2002) "Medical Microbiology", Fourth edition, Mosby Inc, Missouri USA 3)Topçu AW, Söyletir G, Doğanay M (2002) "İnfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyolojisi" Cilt1-2, Nobel Matbaacılık. Türkiye. 4)Roitt I, Brotoff J, Male D (2005) "Immunology" Seventh edition, Mosby Inc, Missouri USA
Genel Mikrobiyoloji Kitapları ve Ders Notları
Vize/Final

Ders Yapısı
Fen Bilimleri %80
Sağlık Bilimleri %10
Alan Bilgisi %10

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 3 42
Sınıf Dışı Ç. Süresi 11 3 33
Ara Sınavlar 1 1 1
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 1 1
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 3 77

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 İnsanlarda lokal veya sistemik infeksiyonlara neden olan bakteri, mantar ve virüsleri sınıflandırabilme
2 Normal vücut florasını oluşturan mikroorganizmaları sayabilme
3 Sterilizasyon, dezenfeksiyon işlemlerinin sayabilme
4 Mikroorganizmaların (bakteri, virüs, mantar) neden olduğu infeksiyon hastalıklarını ayırt edebilme
5 Mikroorganizmaların patogenezini açıklayabilme
6 Mikroorganizmaların neden olduğu infeksiyon hastalıklarında hastadan örnek alma ve tanı testleri için transport prensiplerini açıklayabilme
7 Mikroorganizmalara tanı amacı ile uygulanan testleri sayabilme
8 İmmün sistem hücrelerini sayabilme
9 Mikroorganizmalara karşı oluşan immün sistem yanıtlarını açıklayabilme
10 Aktif ve pasif bağışıklık yöntemlerini sayabilme


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Mikrobiyolojiye giriş, tarihçe kapsam ve sınıflandırma
2 Mikroorganizmaların yapısı
3 Mikroorganizmaların yapısı
4 Mikroorganizmaların beslenmesi ve üretilmesi
5 Enfeksiyon hastalıklarının tanısı
6 Konak mikroorganizma ilişkileri
7 Sterilizasyon ve dezenfeksiyon
8 Ara Sınav
9 Sterilizasyon ve dezenfeksiyon
10 Mikroorganizmalar ve yaptıkları enfeksiyonlar
11 Microorganisms and their infections
12 Hastane enfeksiyonları, korunma ve kontrol yöntemleri
13 Hastane enfeksiyonları, korunma ve kontrol yöntemleri
14 Aşılar, bağışık serumlar
15 Genel Tekrar
16 Final Sınavı


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10
Tüm 3 2 3 1 1 1 2 2 1
Ö1 3 2 3 1 1 1 2 2 1
Ö2 3 2 3 1 1 1 2 2 1
Ö3 3 2 3 1 1 1 2 2 1
Ö4 3 2 3 1 1 1 2 2 1
Ö5 3 2 3 1 1 1 2 2 1
Ö6 3 2 3 1 1 1 2 2 1
Ö7 3 2 3 1 1 1 2 2 1
Ö8 3 2 3 1 1 1 2 2 1
Ö9 3 2 3 1 1 1 2 2 1
Ö10 3 2 3 1 1 1 2 2 1

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=118730&curProgID=5610&lang=tr