Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
3BES221Gıda Kontrolü ve Mevzuatı2+0+023

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Beslenme ve Diyetetik
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı Türkiye'de ve Dünyada Besin kontrolünün amacını, gıda mevzuatında yer alan temel kavramları, Türkiye'de ve Avrupa'da besinlerle ilgili yasal düzenlemeleri, besin kirliliğine neden olan etmenleri ve yasal düzenlemeleri, açıklamak ve değerlendirmek.
Dersin İçeriği Besinlerde kalite kontrolü ve mevzuatı ile ilgili temel kavramlar, Türkiye'de ve Dünyada besinlerle ilgili yasal düzenlemeler, besin güvenliğini bozan etmenler; sağlık üzerine etkileri ve ilgili yasal düzenlemelerdir.
Dersin Yöntem ve Teknikleri
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Doç.Dr. Fatih Özbey
Dersin Yardımcıları Arş.Gör. Merve Özvar merve.ozvar@gedik.edu.tr
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Başoğlu, F. (2016). Gıda Kalite Kontrolünün Esasları ve Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri
Artık, N., Şanlıer, N., Sezgin, C. ''Gıda Güvenliği ve Gıda Mevzuatı'' Detay yayıncılık, 2019.
Kodeks Alimentarius Komisyonu
https://www.tarimorman.gov.tr/GKGM/Belgeler/DB_Gida_Isletmeleri/kodeks_alimentarius_komisyonu.pdf
Preedy VR., Watson RR. (2005). Revıews In Food and Nutrıtıon Toxıcıty (Edited by) Volume 3, CRC press
Artık, N., Şanlıer, Y., Sezgin, AC. (2017). Gıda Güvenliği ve Gıda Mevzuatı
Vize/Final

Ders Yapısı
Sağlık Bilimleri %30
Alan Bilgisi %70

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 2 28
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 3 42
Ara Sınavlar 1 4 4
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 4 4
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 3 78

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Besinlerde kalite kontrolünün ve mevzuatının önemini kavrar.
2 Dünya'da ve Türkiye'de besin kontrolünden sorumlu kuruluşları ve uygulamaları öğrenir.
3 Geçmişten günümüze gıda kontrolü ile ilgili yasaların Türkiye'deki gelişimini öğrenir.
4 Ülkemizde gıda kontrolü ile ilgili çıkarılmış olan yönetmelikleri ve besin tebliğlerini öğrenir.
5 Gıda katkı maddelerinin özelliklerini, besinlerde kullanımını ve yasal düzenlemeleri öğrenir.
6 Besin kirliliğine neden olan kimyasal kirleticileri ve bununla ilgili yasal düzenlemeleri öğrenir.
7 Gıdaların ışınlanması ve bu konudaki yasal düzenlemeyi öğrenir.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Besin Kontrolü ve Mevzuatına Giriş
2 Dünya’da ve Türkiye’de Besin Kontrolü (Sorumlu Kuruluşlar ve Uygulamalar)
3 Gıda Kontrolü ile İlgili Yasalar (560-5179-5996 sayılı yasalar)
4 Gıda Kontrolü ile İlgili Yönetmelikler
5 Besin Tebliğleri (1)
6 Besin Tebliğleri (2)
7 Besin Tebliğleri (3)
8 Ara Sınav Haftası
9 Gıda Katkı Maddelerinin Özellikleri ve Besinlerde Kullanımı Gıda Katkı Maddeleri ile İlgili Yasal Düzenlemeler-I
10 Gıda Katkı Maddelerinin Özellikleri ve Besinlerde Kullanımı Gıda Katkı Maddeleri ile İlgili Yasal Düzenlemeler-II
11 Besin Kirliliği ve İlgili Yasal Düzenlemeler-I (Pestisitler, Bitki Gelişimini Düzenleyiciler, Anabolizanlar)
12 Besin Kirliliği ve İlgili Yasal Düzenlemeler-II (Metalik Bulaşmalar, Deterjanlar, Plastikler, Pişirme ile Oluşan Toksik Ögeler)
13 Gıdaların Işınlanması
14 Gıdaların Işınlanması
15 Genel Tekrar
16 Final Sınavı Haftası


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10
Tüm 4 4 5 3 4 5 4 5 5
Ö1 4 4 5 3 4 5 4 5 5
Ö2 4 4 5 3 4 5 4 5 5
Ö3 4 4 5 3 4 5 4 5 5
Ö4 4 4 5 3 4 5 4 5 5
Ö5 4 4 5 3 4 5 4 5 5
Ö6 4 4 5 3 4 5 4 5 5
Ö7 4 4 5 3 4 5 4 5 5

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=118731&curProgID=5610&lang=tr