Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
4BES212Beslenme Biyokimyası3+0+034

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Beslenme ve Diyetetik
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı Bu ders öğrenciye biyokimya kavramı, numune alma yöntemleri ve dikkat edilmesi gerekenler, hücre yapısı, karbonhidrat, protein ve yağ metabolizması, temel biyokimyasal testler hakkında gerekli bilgi ve beceriyi kazandırmayı amaçlamaktadır.
Dersin İçeriği Beslenme biyokimyası ile ilgili temel konuları teorik olarak öğretmek
Dersin Yöntem ve Teknikleri
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Dr. Öğretim Üyesi Hasan Uğur Öncel ugur.oncel@gedik.edu.tr
Dersin Yardımcıları Arş.Gör. Merve Özvar merve.ozvar@gedik.edu.tr
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Ders notları, PowerPoint sunumlar, tıbbi dergiler ve yayınlar.
Ders notları, PowerPoint sunumlar, tıbbi dergiler ve yayınlar.
Vize/Final

Ders Yapısı
Fen Bilimleri %50
Alan Bilgisi %50

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 3 42
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 4 56
Ara Sınavlar 1 3 3
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 3 3
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 4 104

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Canlı organizmaların kimyasal yapılarını ve yaşamları boyunca meydana gelen kimyasal olayları mikro besin öğelerini ele alarak inceler
2 Canlılığın sürebilmesi için organizmada meydana gelen parçalanma ve sentez olaylarını mikro besin öğelerini ele alarak tanımlar
3 Yağda ve suda çözünen vitaminler ile minerallerin nasıl metabolize oldukları, hücreler tarafından nasıl alınıp yararlanıldığı ve fonksiyonları gibi konularda bilgi verir
4 Su ve elektrolitlerin yaşamın devamı açısından önemini inceler
5 Mikro besin öğeleri ile ilişkili anomaliler ve bunların temelinde yatan metabolizma bozukluklarını inceler


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Beslenme Biyokimyasına Giriş
2 Esansiyel besinler ve beslenme gereksinimleri
3 Metabolizmanın besinlerden enerji etme süreçleri
4 Temel Besin Grupları, Karbonhidratlar ve Glukoz
5 Temel Besin Grupları, Karbonhidratların sindirim mekanizmaları ve hormonların etkileri
6 Temel Besin Grupları, Proteinler ve besinlerin protein içerikleri
7 Temel Besin Grupları, Lipitler ve besinlerin lipit içerikleri
8 Ara Sınav
9 Kolesterol ve Fraksiyonlarının beslenme ile ilişkisi ve yarattığı sağlık sorunları
10 Tat alma duyusu ve Tat alma reseptörleri
11 Yapay Tatlandırıcılar ve metabolizma üzerindeki etkileri
12 Temel Besin Grupları, Vitaminler ve yapısal özellikleri
13 Suda ve Yağda çözünen vitaminler ve besinler ile ilişkileri
14 Flavanoidler ve bitkisel antioksidanlar
15 Genel Tekrar
16 Final Sınavı


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10
Tüm 5 4 4 3 3 4 4 5 5
Ö1 5 4 4 3 3 4 4 5 5
Ö2 5 4 4 3 3 4 4 5 5
Ö3 5 4 4 3 3 4 4 4 5
Ö4 5 5 4 3 3 4 4 4 5
Ö5 5 5 4 3 3 4 4 5 5

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=118735&curProgID=5610&lang=tr