Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
4BES252Toplumda Beslenme Durumunun Saptanması2+0+024

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Beslenme ve Diyetetik
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Bireyin ve toplumun beslenme durumunun saptanmasında kullanılan yöntemleri ve beslenme durumunu tarama testlerini/araçlarını kullanarak hasta ve sağlıklı bireylerin beslenme durumlarının saptanmasını öğretmek.
Dersin İçeriği Toplum beslenmesi, toplum sağlığı diyetisyeni ve beslenme epidemiyolojisi, Beslenme durumunun saptanması yöntemleri, Antropometrik ölçümler, Klinik belirtiler, Biyokimyasal ve biyofizik yöntemler, Besin tüketim araştırmaları, Sağlık istatistikleri; yaşa özgü mortalite ve morbidite hızları, vb., Beslenme durumunu tarama testleri/araçları, Antropometrik ölçümlerin uygulanması, Bireysel besin tüketim araştırmasının uygulanması, değerlendirilmesi, rapor edilmesi
Dersin Yöntem ve Teknikleri
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Sabiha Gonca Güzel Ünal gonca.unal@gedik.edu.tr
Dersi Verenler Dr. Öğretim Üyesi SABİHA GONCA GÜZEL ÜNAL
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Ders notları, güncel makaleler
1. Pekcan, G. Beslenme Durumunun Saptanması, Diyet El Kitabı, (Ed. A. Baysal ve ark.) 67-142, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara, 2011.
2. Margetts BM, Nelson M (1997). Design Concepts in Nutritional Epidemiology. Oxford University Press, Oxford, 2nd Ed.
3. Gibson RS (2005). Principles of Nutritional Assessment. Oxford University Press, Newyork, 2nd Ed.
4. Willett W (1998). Nutritional Epidemiology. Oxford University Press. NewYork, 2nd Ed.
5. Jelliffe DB, Jelliffe EFP. Community Nutritional Assessment. Oxford University Press, Oxford, 1989.
6. Lee RD, Nieman DC (2007). Nutritional Assessment. McGrawHill, Boston, 4th Ed
ders notları
Vize/Final

Ders Yapısı
Sağlık Bilimleri %50
Alan Bilgisi %50

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 2 28
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 5 70
Ara Sınavlar 1 2 2
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 2 2
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 4 102

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Toplum beslenmesi ve alan ile ilgili terimleri tanımlar ve toplum sağlığı diyetisyeni kavramını ve görevlerini açıklar.
2 Besin tüketimi kayıt yöntemlerini tanımlar ve porsiyon miktarının doğru saptanmasını bilir.
3 Besin tüketim kayıtlarını uygular ve ilgili bilgisayar programlarını kullanır.
4 Antropometrik ölçümler ve vücut bileşiminin değerlendirilmesini tanımlar ve uygular.
5 Biyokimyasal testler, klinik belirtileri değerlendirir ve tarama testlerini bilir.
6 Besin ve beslenme rehberleri, diyet kalite indekslerini tanımlar.
7 Enerji harcaması ve fiziksel aktivite durumunun saptanmasını bilir.
8 Beslenme durumunun saptanması yöntemlerini (antropometrik ölçümler, klinik belirtiler, biyokimyasal ve biyofizik yöntemler, besin tüketim araştırmaları, sağlık istatistikleri; yaşa özgü mortalite ve morbidite hızları,vb) kavramlarını uygular ve yorumlar.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Toplum Beslenmesine Genel Bakış-Tanımlar
2 Diyet Kayıt Yöntemleri
3 Porsiyon Miktarının Doğru Saptanması
4 Besin Tüketim Kaydı Alınması Ve Değerlendirme
5 Besin Ve Beslenme Rehberleri-Diyet Kalite İndeksleri-Tarama Testleri
6 Anket Formu Hazırlanması Ve Rapor Yazımı
7 Antropometrik Ölçümler
8 Ara Sınav
9 Antropometrik Ölçümlerin Uygulaması
10 Vücut Bileşiminin Laboratuvar Yöntemler İle Saptanması
11 Enerji Harcaması Ve Fiziksel Aktivite Durumunun Saptanması
12 Biyokimyasal Testler Ve Klinik Bulgular
13 Proje Sunumu
14 Proje Sunumu
15 Genel Tekrar
16 Final Sınavı


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10
Tüm 5 5 5 5 5 5 5 5 5
Ö1 5 5 5 5 5 5 5 5 5
Ö2 5 5 5 5 5 5 4 5 5
Ö3 4 4 4 5 5 5 5 5 4
Ö4 5 5 4 4 5 5 5 4 5
Ö5 5 5 4 5 5 4 5 5 5
Ö6 4 5 5 5 5 5 5 4 5
Ö7 5 5 4 5 5 4 5 5 5
Ö8 5 5 4 5 5 4 5 5 4

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=118738&curProgID=5610&lang=tr