Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
4BES220Gıda Mikrobiyolojisi2+0+022

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Beslenme ve Diyetetik
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı Mikrobiyotanın tanımı, Mikrobiyotanın eğitimideki terbiyeyi öğretmek.
Dersin İçeriği Mikrobiyotaya giriş, Anatomik bölgeler ve mikrobiyatanın oluşumu, Sağlık ve hastalıklarda bağırsak mikrobiyotası, Fonksiyonel besinler ve mikrobiyota, Mikrobiyota, GIS sağlığı ve bağırsak hastalıkları, Egzersizin bağırsak mikrobiyotasına etkisi, Mikrobiyota ve yaşlılık, Obezite ve mikrobiyota, Diyabet ve mikrobiyota, Kanser ve mikrobiyota, ve Nörolojik hastalıklar ve mikrobiyota.
Dersin Yöntem ve Teknikleri
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Doç.Dr. Özlem AYTEKİN
Dersin Yardımcıları Arş.Gör. Merve Özvar merve.ozvar@gedik.edu.tr
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Ders notları, güncel makaleler
Power Point Ders Notları
Erkmen, Osman (Editör). Gıda Mikrobiyolojisi, Efil Yayınevi, 6. Baskı 2022.
Erkmen, Osman; Bozoglu, T. Faruk. Gıda Mikrobiyolojisi: Uygulamaya İlkeleri. Cilt 1: Gıdalarla İlgili Mikroorganizmalar, Gıda Kaynaklı Hastalıklar ve Gıda Bozulması.. John Wiley and Sons, Ltd., Chichester, 2016. ISBN: 978-1-119-23776-1, doi.org/10.1002/9781119237860
Erkmen, Osman; Bozoglu, T. Faruk. Gıda Mikrobiyolojisi: Gıdaların Korunması ve İşlenmesinde Mikroorganizmalar. Cilt 2: Gıdalarla İlgili Mikroorganizmalar, Gıda Kaynaklı Hastalıklar ve Gıda Bozulması. John Wiley and Sons, Ltd., Chichester, 2016. ISBN: 978-1-119-23776-1, doi.org/10.1002/9781119237860
Erkmen, Osman. Gıdaların ve Gıda işleme alanlarının Mikrobiyolojik Analizleri. Elsevier Inc., London, 2022. ISBN: 9780323916516, 26 Nov 2022.
Erkmen, Osman. Mikrobiyolojide laboratuvar uygulamaları. Elsevier Inc., Oxford, 2021, 292p. ISBN: 978-0-323-91017-0, doi.org/10.1016/B978-0-323-91017-0.09981-9
Ders powerpoint notları

Ders Yapısı
Fen Bilimleri %10
Sağlık Bilimleri %90

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 2 28
Sınıf Dışı Ç. Süresi 12 2 24
Ara Sınavlar 1 2 2
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 2 2
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 2 56

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Gıdalarda bulunan mikroorganizmaları ve bulaşma kaynaklarını öğrenir.
2 Gıdalarda mikroorganizmaların çoğalmasını etkileyen iç ve dış faktörleri öğrenir.
3 Yararlı mikroorganizmaları fermente ürün üretiminde kullanılmasını öğrenir.
4 Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıkları öğrenir.
5 Gıdalardaki mikrobiyolojik bozulmaları öğrenir.
6 Gıdalarda bulunan mikroorganizmaların kontrolünü öğrenir.
7 Sindirim sistemi mikrobiyotasını öğrenir.
8 Genetiği değiştirilmiş organizmaları öğrenir.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Gıda Mikrobiyolojisine giriş
2 Gıdalarda Bulunan Mikroorganizmalar ve Bulaşma Kaynakları
3 Mikroorganizmaların Çoğalmasını Etkileyen Faktörler
4 Gıda Besinlerinin Metabolizması
5 Gıdalarda Mikrobiyal Bozulmalar
6 Gıda Koruma Yöntemleri
7 Gıda Kaynaklı Bakteriyel Hastalıklar
8 Ara Sınav
9 Gıda Kaynaklı Virüs ve Parazit Hastalıkları
10 Mushroom Poisoning
11 Fermente Gıdalar-1
12 Fermente Gıdalar-2
13 Sindirim Sistemi Mikrobiyotası
14 Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
15 Final


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10
Ö1
Ö2 2 3 2
Ö3 4 4 5
Ö4
Ö5
Ö6 2 3 2
Ö7
Ö8

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=118739&curProgID=5610&lang=tr