Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
4BES258Acil ve Afet Durumlarında Beslenme2+0+024

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Beslenme ve Diyetetik
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Afet öncesi, afet durumunda ve afet sonrası beslenme hizmetlerinin yönetiminde gerekli bilgilerin öğretilmesi amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği Afet nedir?, Afet öncesi, afet durumunda ve afet sonrası beslenme durumunun yönetiminde besin güvencesi ve güvenliğinin sağlanması, Beslenme durumunun ve sorunların tanımlanması, Yaş, cinsiyet ve fizyolojik durum özelliklerine göre beslenme programları (emzirme, tamamlayıcı besinlerle beslenme, gebelikte beslenme), Toplu beslenme sistemlerinin oluşturulması, uygulanması, izlenmesi, değerlendirilmesi, Uygun eğitim programlarının geliştirilmesinde ve uygulanmasındaki temel ilkeler
Dersin Yöntem ve Teknikleri
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Yok
Dersin Yardımcıları Arş.Gör. Merve Özvar merve.ozvar@gedik.edu.tr
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Food and nutrition needs in emergencies Authors: World Health Organization, United Nations High Commissioner for Refugees, United Nations Children's Fund, World Food Programme
Ders Notları
Vize/Final

Ders Yapısı
Alan Bilgisi %100

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 2 28
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 5 70
Ara Sınavlar 1 2 2
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 2 2
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 4 102

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Afet öncesi, afet durumunda ve afet sonrası beslenme durumunun yönetiminde besin güvencesini sağlar
2 Afet durumunda ve afet sonrası beslenme durumunun yönetiminde besin güvenliğinin sağlar
3 Afet durumunda beslenme durumunu saptar ve sorunları tanımlar
4 Yaş, cinsiyet ve fizyolojik durum özelliklerine göre beslenme hizmetlerine ilişkin programların oluşturulmasını, uygulanmasını, izlenmesini, değerlendirilmesini yorumlar
5 Uygun eğitim programlarının geliştirilmesinde ve uygulanmasındaki temel ilkeleri uygular


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Acil durum ve afet nedir? Beslenmenin önemi
2 Acil durum ve afet nedir? Beslenmenin önemi
3 Acil ve afet durumlarında enerji ve besin ögeleri gereksinmesinin karşılanması
4 Acil ve afet durumlarında enerji ve besin ögeleri gereksinmesinin karşılanması
5 Acil ve afet durumlarında enerji ve besin ögeleri gereksinmesinin karşılanması
6 Acil ve afet durumlarında karşılaşılan beslenme ve sağlık sorunları
7 Acil ve afet durumlarında karşılaşılan beslenme ve sağlık sorunları
8 Ara Sınav Haftası
9 Acil ve afet durumlarında beslenme durumunun saptanması ve taranması
10 Acil ve afet durumlarında beslenme durumunun saptanması ve taranması
11 Kısa dönemde beslenme hizmetlerinin yönetimi
12 Kısa dönemde beslenme hizmetlerinin yönetimi
13 Uzun dönemde beslenme hizmetlerinin yönetimi
14 Uzun dönemde beslenme bakımı yönetimi
15 Genel Tekrar
16 Final Sınavı Haftası


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10
Tüm 4 4 5 1 2 3 4 5 2
Ö1 4 4 5 1 2 3 4 5 2
Ö2 4 4 5 1 2 3 4 5 2
Ö3 4 4 5 1 2 3 4 5 2
Ö4 4 4 5 1 2 3 4 5 2
Ö5 4 4 5 1 2 3 4 5 2

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=118752&curProgID=5610&lang=tr