Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
5BES313Erişkin Hastalıklarda Beslenme ve Diyetetik Uygulamaları I2+2+035

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Beslenme ve Diyetetik
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı Şişmanlık, yeme bozuklukları, Diabetes Mellitus, Metabolik Sendrom, Reaktif hipoglisemi, koroner kalp hastalıkları, hipertansiyon, gastrointestinal sistem hastalıkları, enteral-parenteral beslenme, etiyolojisi, komplikasyonları, klinik belirtileri ve tıbbi beslenme tedavilerini öğretmek, beslenme tedavileri ile ilgili pratik uygulama yapmaktır
Dersin İçeriği Şişmanlık, Zayıflık, Anoreksia Nervoza, Blumia Nervoza, Diabetes Mellitus, Reaktif Hipoglisemi, Kalp-Damar Hastalıkları, Hipertansiyon, Gastrointestinal Sistem Hastalıkları, Enteral- parenteral beslenme
Dersin Yöntem ve Teknikleri
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Uzman Nevin AVHAN
Dersin Yardımcıları Arş.Gör. Merve Özvar merve.ozvar@gedik.edu.tr
Dersin Staj Durumu Var

Ders Kaynakları
Kaynaklar Ders Notu MODERN NUTRITION IN HEALTH AND DISEASES Diğer Kaynaklar ESPEN, CLINICAL NUTRITION, FUNDEMENTALS
Ders Notları
Vize/Final

Ders Yapısı
Alan Bilgisi %100

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 2 28
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 4 56
Ara Sınavlar 1 6 6
Uygulama 14 2 28
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 5 128

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Yetişkin bireylerde akut ve kronik hastalıkların etiyolojisi, bulguları ve komplikasyonlarının beslenme ile etkileşimini yorumlar.
2 Yetişkin bireylerde bu hastalıkların tıbbı beslenme tedavi yöntemlerini öğrenir.
3 Yetişkin bireylerde bu hastalıkların beslenme durumlarının değerlendirilmesini öğrenir.
4 Yetişkin bireylerde bu hastalıklarda enerji ve besin ögeleri gereksinimlerini öğrenir.
5 Yetişkin bireylerde bu hastalıkların tıbbi beslenme tedavisini izlem yöntemlerini öğrenir.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Hastalıklarda Diyete Giriş
2 Şişmanlık
3 Obezite
4 Şişmanlık, Zayıflık, A.Nervoza,B. Nervoza
5 Diabetes Mellitus
6 Diabetes Mellitus
7 Diabetes Mellitus-Fonk. Reak.Hipoglisemi, Metabolik Sendrom
8 Ara Sınav Haftası
9 Kalp-Damar Hastalıkları
10 Kalp-Damar Hastalıkları, Hipertansiyon
11 Gastrointestinal Sistem Hastalıkları
12 Gastrointestinal Sistem Hastalıkları, Posa ve Sağlıkla Etkileşimi
13 Enteral-Parenteral beslenme
14 Enteral-Parenteral beslenme
15 Genel Tekrar
16 Final Sınav Haftası


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10
Tüm 5 4 4 3 2 5 3 5 4
Ö1 5 4 4 3 2 5 3 5 4
Ö2 5 4 4 3 2 5 3 5 4
Ö3 5 4 4 3 2 5 3 5 4
Ö4 5 4 4 3 2 5 3 5 4
Ö5 5 4 4 3 2 5 3 5 4

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=118759&curProgID=5610&lang=tr