Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
5BES319Toplu Beslenme Sistemleri I2+2+035

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Beslenme ve Diyetetik
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı Toplu beslenme sistemlerinde (TBS) yönetim ve organizasyon, mutfak ve yemekhane planlama, menü planlama, satın alma ve depolama gibi toplu beslenme sistemleri süreçleri konularında bilgi verilmesi amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği Toplu beslenme ve önemi, TBS sistem tipleri/ yeni üretim sistemleri, yönetim ve organizasyon, mutfak/yemekhane planlama, TBS'de kullanılan araç gereçler, menü yönetimi ve denetimi, standart yemek tarifeleri ve denetimi, satın alma ve depolama teknikleri, iş güvenliği.
Dersin Yöntem ve Teknikleri
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Sabiha Gonca Güzel ÜNAL gonca.unal@gedik.edu.tr
Dersi Verenler Dr. Öğretim Üyesi SABİHA GONCA GÜZEL ÜNAL
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Var

Ders Kaynakları
Kaynaklar Toplu Beslenme Sistemi Sağlıklı Yönetim Rehberi. Prof. Dr. Türkan Kutluay Merdol. Hatipoğlu Yayınları.
1. Arora RK. (2007). Food Service And Catering Management. APH Publishing, India.
2- Jones P, Merricks P. (1994) The management of food service operations. Thomson Learning, UK (ISBN: 9780304329076)
3. Grossbauer, S. (2001). Managing Foodservice Operations: A Systems Approach for Healthcare and Institutions (Fourth edition). Kendall Hunt, USA.
4. Doğan, M. (2018). Toplu Beslenme Sistemleri ve Catering Hizmetleri Yönetimi. Nobel Akademik Yayıncılık.
5.Bilici S, Baş M, Toplu Beslenme Sistemleri, Hedef Basın -Yayın Ankara, Turkiye
Ders notları
Vize/Final

Ders Yapısı
Alan Bilgisi %100

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 2 28
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 4,50 63
Ara Sınavlar 1 4 4
Uygulama 14 2 28
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 5 5
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 5 128

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Toplu beslenmenin önemini kavrar, toplu beslenme yapılan kuruluşların özelliklerini, yeni üretim sistemlerini kavrar
2 Yönetimin fonksiyonlarını yönetici diyetisyen olarak toplu beslenme sistemlerine adapte eder
3 Yeni yönetim yaklaşımlarını öğrenir ve kurumda stratejik yönetim yaklaşımını uygulayarak kurumun misyon, vizyon, stratejik amaç ve hedeflerini belirler.
4 Mutfak-yemekhane planlayabilme becerisine sahip olur
5 Toplu beslenme yöneticisi olarak kuruluşa uygun araç-gereç seçimini yapar.
6 Hedef gruba yönelik menü planlar
7 Yiyeceklerin uygun satın alma ve depolama ilkelerini bilir
8 Toplu beslenme sistemlerinde iş kazalarının önlenmesine yönelik uygulamaları bilir


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Toplu beslenme sistemlerine (TBS) giriş, Toplu beslenme sistemlerinin tarihsel gelişimi
2 Toplu beslenme (TB) yapılan kuruluşlar: sınıflandırılması ve özellikleri
3 Yönetimin Önemi ve Tarihsel Gelişimi, TBS’de Yönetim ve Organizasyon
4 Toplu beslenme çalışanlarının organizasyonu ve görev tanımları
5 Toplu Beslenmede Yemek Üretim Yöntemleri
6 Toplu Beslenmede Yemek Üretim Yöntemleri
7 TBS’de Fiziki Koşullar/Mutfak ve Yemekhane Planlama ve Araç-Gereçler I
8 Ara Sınav Haftası
9 TBS’de Fiziki Koşullar/Mutfak ve Yemekhane Planlama ve Araç-Gereçler II
10 Menü Planlama I
11 Menü Planlama II
12 Standart Tarife Geliştirme/Menü Zenginleştirme
13 Toplu beslenme sistemlerinde satın alma yöntemleri
14 Toplu beslenme sistemlerinde depolama yöntemleri
15 Genel Tekrar
16 Final Sınavı Haftası


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10
Tüm 5 5 5 2 4 2 3 3 2
Ö1 5 5 5 2 4 2 3 3 2
Ö2 5 5 5 2 4 2 3 3 2
Ö3 5 5 5 2 4 2 3 3 2
Ö4 5 5 5 2 4 2 3 3 2
Ö5 5 5 5 2 4 2 3 3 2
Ö6 5 5 5 2 4 2 3 3 2
Ö7 5 5 5 2 4 2 3 3 2
Ö8 5 5 5 2 4 2 3 3 2

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=118760&curProgID=5610&lang=tr