Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
3BES253Fonksiyonel Besinler ve Sağlık2+0+024

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Beslenme ve Diyetetik
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Fonksiyonel besinler ile ilgili temel bilgi ve kavramların öğrenilmesi, fonksiyonel besinlerin sağlık üzerine etkilerinin tartışılmasıdır.
Dersin İçeriği Fonksiyonel besin ve besin bileşeni tanımı, fonksiyonel besin bileşenlerinin sınıflandırılması, fonksiyonel besinler ile ilgili yasal düzenlemeler ve fonksiyonel besinlerin pazardaki yeri.
Dersin Yöntem ve Teknikleri
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Uzman Taylan Kümeli
Dersin Yardımcıları Arş.Gör. Merve Özvar merve.ozvar@gedik.edu.tr
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Bagchi, D., Preuss, H.G., Swaroop, A. (2015). Nutraceuticals and Functional Foods in Human Health and Disease Prevention. Wildman R.E.C. (2007). Handbook of Nutraceuticals and Functional Foods.
Ders Notları
Vize/Final

Ders Yapısı
Sağlık Bilimleri %40
Alan Bilgisi %60

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 2 28
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 5 70
Ara Sınavlar 1 2 2
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 2 2
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 4 102

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Fonksiyonel besini tanımlar
2 Fonksiyonel besinleri biyoaktif besin bileşenlerine göre sınıflandırır
3 Fonksiyonel besin bileşenlerinin olası sağlık etkilerini bilir
4 Fonksiyonel besinlerin diyette yer almasına yönelik uygun öneri geliştirir
5 Fonksiyonel besinleri kapsayan ulusal ve uluslararası düzenlemeleri bilir
6 Ulusal ve uluslararası pazarda bulunan fonksiyonel besinleri tanır, kullanım alanlarını bilir


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Fonksiyonel Besin Kavramı, Fonksiyonel Besin Tanımı, Fonksiyonel Besinlerin Gelişim Süreci, Biyoaktif Bileşenlerine Göre Fonksiyonel Besinlerin Sınıflandırılması
2 Probiyotikler ve Sağlık
3 Prebiyotikler ve Sağlık
4 Bitkisel steroller, stanoller ve sağlık
5 Polifenoller ve Sağlık I, Fenolik asitler
6 Polifenoller ve Sağlık II, Flavonoidler: Kateşinler, Antosiyanidinler
7 Fitoöstrojenler ve Sağlık
8 Ara Sınav Haftası
9 Kükürtlü Bileşikler (Glukosinolatlar, Allisinler) ve Sağlık
10 Karotenoidler ve Sağlık
11 Yağ Asitleri (n-3 Çoklu Doymamış Yağ Asitleri, Tekli Doymamış Yağ Asitleri, Konjuge Linoleik Asit) ve Sağlık
12 Fonksiyonel Besinler: Pazar Araştırması Öğrenci Sunuları, Tartışma
13 Fonksiyonel Besinler İle İlişkili Ulusal Ve Uluslararası Düzenlemeler
14 Fonksiyonel Besinler: Diyetisyenin Sorumlulukları
15 Genel Tekrar
16 Final Sınavı Haftası


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10
Tüm 3 1 4 4 1 5 1 4 1
Ö1 3 1 4 4 1 5 1 4 1
Ö2 3 1 4 4 1 5 1 4 1
Ö3 3 1 4 4 1 5 1 4 1
Ö4 3 1 4 4 1 5 1 4 1
Ö5 3 1 4 4 1 5 1 4 1
Ö6 3 1 4 4 1 5 1 4 1

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=118764&curProgID=5610&lang=tr