Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
4BES256Gıda Güvenliği2+0+024

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Beslenme ve Diyetetik
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Gıda güvenliğinin tanımı, gıdalardaki bulaşma türlerini, gıdaların işleme aşamasında ve sonrasında, işlenmeyen çiğ gıdalarda oluşabilecek toksinlerin, enfeksiyonların veya bulaşan kimyasalların sağlığa etkileri ve korunma yollarını Türkiye'de ve dünyada uygulanan besin güvenliği uygulamalarını öğretmektir.
Dersin İçeriği Gıda güvenliği, hijyen ve sanitasyonun tanımı, tüketilen gıdalarda insan sağlığına zarar verebilecek etmenlerin nedenleri, zararları ve önleme yolları, toplu beslenme yapılan kurumlarda gıda güvenliği, hijyen ve sanitasyon, Gıda zehirlenmeleri ve kontrolü, Türkiye'de ve dünyada besin güvenliği ile ilgili uygulamalardır.
Dersin Yöntem ve Teknikleri
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. FATİH TARLAK
Dersi Verenler Yok
Dersin Yardımcıları Arş.Gör. Merve Özvar merve.ozvar@gedik.edu.tr
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Gıda Güvenliği Ve Gıda Mevzuatı Nevzat Artık, Gıda Endüstrisinde “Güvenli Gıda” Üretmek, Telime Mahmutoğlu, ODTÜ Yayınevi Nevin Şanlıeri Aybüke Ceyhan Sezgin, Detay Yayıncılık
Ders Notları
Vize/Final

Ders Yapısı
Alan Bilgisi %100

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 2 28
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 5 70
Ara Sınavlar 1 2 2
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 2 2
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 4 102

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Çiftlikten çatala gıda güvenliği prensibini öğrenir.
2 Gıda kaynaklı toksinlerin bulaşma ve oluşum nedenlerini, sağlığa üzerine etkilerini ve korunma yollarını öğrenir
3 Gıda üretimindeki potansiyel riskleri belirleme ve risk analizi yapabilmeyi öğrenir
4 Toplu beslenme yapılan kurumlarda gıda güvenliğini etkileyen etmenleri ve uygulamaları öğrenir
5 Gıda zehirlenmeleri ve kontrolü uygulamalarını öğrenir
6 Türkiye'de ve dünyada besin güvenliği ile ilgili uygulamaları öğrenir


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Gıda güvenliğinin tanımı ve önemi
2 Türkiye'de ve dünyada gıda güvenliği ile ilgili yasal düzenlemeler
3 Gıdalarda bulaşma türleri (Fiziksel, kimyasal ve biyolojik) ve önlenmesi
4 Gıdalarda bulaşma türleri (Fiziksel, kimyasal ve biyolojik) ve önlenmesi
5 Gıdalardaki toksik bileşiklerin sağlık üzerine etkileri
6 Gıdalardaki toksik bileşiklerin sağlık üzerine etkileri
7 Makale değerlendirme -sunum
8 Ara Sınav Haftası
9 Hijyen ve sanitasyon tanımı, personel hijyeni ve sanitasyon
10 Gıda üretim aşamasında sanitasyonu etkileyen etmenler
11 Besin hazırlama, saklama ve servis aşamalarında hijyen
12 Fonksiyonel Besinler: Pazar Araştırması Öğrenci Sunuları, Tartışma
13 Gıda zehirlenmeleri ve kontrolü
14 Gıda zehirlenmeleri ve kontrolü
15 Genel Tekrar
16 Final Sınavı Haftası


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10
Tüm 5 5 1 1 2 5 4 4 1
Ö1 5 5 1 1 2 5 4 4 1
Ö2 5 5 1 1 2 5 4 4 1
Ö3 5 5 1 1 2 5 4 4 1
Ö4 5 5 1 1 2 5 4 4 1
Ö5 5 5 1 1 2 5 4 4 1
Ö6 5 5 1 1 2 5 4 4 1

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=118775&curProgID=5610&lang=tr