Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
2BES112Tıbbi Biyoloji ve Genetik3+0+035

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Beslenme ve Diyetetik
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı Moleküler biyoloji, hücre biyolojisi ve moleküler genetik konularında bilgi birikimine sahip olan ve edindiği bilgileri beslenme ve diyetetik konularına uyarlayabilen öğrenciler yetiştirmektir.
Dersin İçeriği Canlılar sistemi, biyomoleküller, hücre yapı ve fonksiyonları, enerji metabolizması, genetik materyalin niteliği, DNA paketlenmesi ve kromozomun yapısı, RNA yapı, sentez ve fonksiyonu, genetik kod ve protein sentezi, kalıtımın temel prensipleri ve insanda tek gen hastalıklarında Mendel kalıtımı, hücre döngüsü ve hücre bölünmesi, mutasyon, beslenme ile ilgili genler ve biyoteknolojik ürünlerin önemi
Dersin Yöntem ve Teknikleri
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Öğr.Gör.Dr. TUBA AVCILAR
Dersin Yardımcıları Arş.Gör. Merve Özvar merve.ozvar@gedik.edu.tr
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Ders Sunumları
Ders notları haftalık olarak verilecektir.
Vize/Final

Ders Yapısı
Fen Bilimleri %80
Sağlık Bilimleri %20

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 3 42
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 6 84
Ara Sınavlar 1 1 1
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 1 1
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 5 128

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Hücrenin yapısını, organellerini ve hücrelerin birbirleri ile ilişkilerini kavrar
2 Genetik materyalin yapısal özelliklerini ve replikasyon mekanizmasını öğrenir
3 Genetik kod ve genetik kontrol mekanizmalarının hücre için önemini kavrar
4 İnsan kalıtım modellerinin tiplerini ve özelliklerini kavrar
5 Genetik materyalde meydana gelen değişikliklerin özelliklerini ve önemini kavrar
6 Beslenme bozukluklarında ve biyoteknolojik ürünlerin oluşturulmasında genetiğin önemini kavrar


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Hücre kavramı ve hücrenin bileşenleri
2 Hücre yapı ve fonksiyonları
3 Genetik bilgi: DNA yapısı, fonksiyonu ve replikasyonu
4 Genom organizasyonu: kromozom ve kromatin yapısı
5 RNA’nın yapı ve fonksiyonu, RNA tipleri
6 Genetik bilgi akışı: transkripsiyon
7 Genetik bilgi akışı: protein sentezi
8 Ara Sınav Haftası
9 Hücre döngüsü ve bölünmesi
10 Kalıtımın temel prensipleri
11 Mutasyon tanımı ve tipleri
12 Beslenme ile ilgili genler ve hastalıklara örnekler
13 Beslenme ile ilgili genler ve hastalıklara örnekler
14 Biyoteknolojik ürünler
15 Genel Tekrar
16 Final Sınavı Haftası


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10
Tüm 3 2 3 1 1 1 3 3 1
Ö1 3 2 3 1 1 1 3 3 1
Ö2 3 2 3 1 1 1 3 3 1
Ö3 3 2 3 1 1 1 3 3 1
Ö4 3 2 3 1 1 1 3 3 1
Ö5 3 2 3 1 1 1 3 3 1
Ö6 3 2 3 1 1 1 3 3 1

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=118784&curProgID=5610&lang=tr