Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
2BES114Beslenme İlkeleri II3+2+045

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Beslenme ve Diyetetik
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı Vitamin ve minerallerin yapısı, özellikleri, sınıflandırılması, fonksiyonları, kaynakları, günlük alım önerileri, yetersizliği, aşırı alım ve toksisitelerini değerlendirmek, besinlerin vitamin-mineral içeriklerini değerlendirmek
Dersin İçeriği Vitamin ve minerallerin sağlıklı beslenmedeki önemi, yapısı, özellikleri, sınıflandırması, fonksiyonları, kaynakları, günlük alım önerileri, yetersizliği, aşırı alım ve toksisiteleri. Besinlerin vitamin ve mineral içerikleri, hazırlama ve pişirme yöntemleri sırasında oluşan besin ögesi kayıpları, bazı temel ve geleneksel yemek tarifelerinin beslenme ilkeleri uygun şekilde laboratuvar ortamında uygulanmasıdır
Dersin Yöntem ve Teknikleri
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Öğr.Gör. Çağla PINARLI cagla.pinarli@gedik.edu.tr
Dersin Yardımcıları Arş.Gör. Merve Özvar merve.ozvar@gedik.edu.tr
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar http://www.eatright.org/
Krause's Food & Nutrition Care Process Janice L. Raymond
Beslenme ve Diyet Temel İlkeleri Prof. Dr. Haydar Özpınar
e için Temel Cep Kitabı. Width, M., Reinhard T.
2.Beslenme. Baysal A.
3.Krause Besin ve Beslenme Bakım Süreci. Mahan, K., Arlin, M.
4. Contemporary Nutrition. Wardlaw, G., Smith, A.
Ders sunumları
Vize/Final

Ders Yapısı
Alan Bilgisi %100

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Ödev 2 % 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 50
Toplam :
4
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 3 42
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 4 56
Ara Sınavlar 1 1 1
Uygulama 14 2 28
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 1 1
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 5 128

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Su ve elektrolitlerin vücut çalışmasında görevleri öğrenilir.
2 Vitamin ve minerallerin insan beslenmesindeki rolü kavranır.
3 Menü planlamayı etkileyen faktörler anlaşılır. Menü planlama becerileri geliştirilir.
4 Vitamin ve mineral kaybını önleyecek besin hazırlarama, pişirme ve saklama teknikleri öğrenilir.
5 Besin grupları karbonhidrat, protein, yağ ve enerji içeriklerine göre karşılaştırılır.
6 Farklı yaş ve özel gruplardaki bireyler için beslenme önerileri geliştirilir.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Su ve elektrolitler (Sodyum, Potasyum, Klor)
2 Kalsiyum ve Magnezyum
3 Fosfor ve Kükürt
4 Demir, Bakır, İyot ve Flor
5 Çinko, Mangan, Krom ve diğerleri
6 A ve D vitaminleri
7 E ve K vitaminleri
8 Vize Sınavı
9 Tiamin ve Riboflavin vitaminleri
10 Niasin ve B6 vitaminleri
11 B12 vitamini ve Folik asit
12 C vitamini ve Pantotenik asit
13 Diğer suda çözünen vitaminler
14 Diğer suda çözünen vitaminler
15 Genel Tekrar
16 Final Sınavı


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10
Tüm 5 5 4 3 3 5 5 5 5
Ö1 5 5 4 3 3 5 5 5 5
Ö2 5 5 4 3 3 5 5 5 5
Ö3 5 5 4 3 3 5 5 5 5
Ö4 5 5 4 3 3 5 5 5 5
Ö5 5 5 4 3 3 5 5 5 5
Ö6 5 5 4 3 3 5 5 5 5

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=118789&curProgID=5610&lang=tr