Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
6BES316Toplu Beslenme Sistemleri II2+2+035

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Beslenme ve Diyetetik
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı Toplu beslenme sistemlerinde geniş çapta hazırlama ve pişirme yöntemleri, besin güvenliğini sağlama yolları, HACCP-ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi ve toplu beslenme yönünden ticari işletmelerle ticari olmayan işletmeler arasındaki farklılıkların öğretilmesi amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği Toplu beslenme sistemlerinde ticari işletmeler ve bu işletmelerde organizasyon/ mutfak personeli, ticari işletmelerde mutfak/restoran planı, geniş çapta hazırlama ve pişirme yöntemleri, servis yöntemleri, hijyen/HACCP, ISO 22000, maliyet kontrolü
Dersin Yöntem ve Teknikleri
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Öğr.Gör. Rabia Melda Erdoğan melda.erdogan@gedik.edu.tr
Dersin Yardımcıları Arş.Gör. Merve Özvar merve.ozvar@gedik.edu.tr
Dersin Staj Durumu Var

Ders Kaynakları
Kaynaklar Gisslen W, Essentials of Professional Cooking ,John Wiley & Sons Inc, USA, 2004.
Marriott N G, Principles of Food Sanitation, Fourth Edition, An Aspen Publication, Gaithersburg, Mayland, 1999.
Axler B H, Litrides CA. Ctyles of Food Service ,Food and Beverage Service, John Willey& Sons, USA 1990.
1. Arora RK. (2007). Food Service And Catering Management. APH Publishing, India.
2- Jones P, Merricks P. (1994) The management of food service operations. Thomson Learning, UK (ISBN: 9780304329076)
3. Grossbauer, S. (2001). Managing Foodservice Operations: A Systems Approach for Healthcare and Institutions (Fourth edition). Kendall Hunt, USA.
4. Doğan, M. (2018). Toplu Beslenme Sistemleri ve Catering Hizmetleri Yönetimi. Nobel Akademik Yayıncılık.
Ders notları
Vize/Final

Ders Yapısı
Alan Bilgisi %100

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Ödev 2 % 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 50
Toplam :
4
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 2 28
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 4,50 63
Ara Sınavlar 1 4 4
Uygulama 14 2 28
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 5 5
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 5 128

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Ticari nitelikli ve ticari olmayan toplu beslenme kuruluşlarının farklılıklarını öğrenir
2 Yiyecek içecek servisinin önemini, organizasyonunu ve iş tanımlarını bilir
3 HACCP sistemini toplu beslenme sistemlerinde uygular
4 Besin ve besin ögesi kayıplarını önlemek için her besine özgü besin hazırlama ve pişirme yöntemlerini değerlendirir
5 Farklı ülkelere ait servis yöntemlerinin özelliklerini bilir ve toplu beslenme sistemleri yönünden yorumlar
6 Ekonomik üretim ve hizmet sunumunu ve maliyet kontrolünü öğrenir


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Toplu beslenme sistemlerinde ticari işletmeler
2 Ticari işletmelerde organizasyon ve mutfak personeli
3 Toplu beslenme sistemlerinde besin hazırlama ve pişirme yöntemleri, soslar, çorbalar, garnitürler ve sebze kesimleri I
4 Toplu beslenme sistemlerinde besin hazırlama ve pişirme yöntemleri, soslar, çorbalar, garnitürler ve sebze kesimleri II
5 Ticari işletmelerde servis yöntemleri I
6 Ticari işletmelerde servis yöntemleri II
7 Toplu beslenme sistemlerinde hijyen I
8 Ara Sınav Haftası
9 Toplu beslenme sistemlerinde hijyen II
10 Toplu beslenme sistemlerinde HACCP- TS EN ISO 22000 Yaklaşımı
11 Toplu beslenme sistemlerinde kullanılan denetim listeleri ( check-list'ler)
12 Toplu beslenme sistemlerinde kullanılan denetim listeleri ( check-list'ler)
13 Toplu beslenme sistemlerinde maliyet kontrolü
14 Toplu beslenme sistemlerinde maliyet kontrolü
15 Genel Tekrar
16 final Sınavı Haftası


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10
Tüm 5 5 5 2 4 2 3 3 2
Ö1 5 5 5 2 4 2 3 3 2
Ö2 5 5 5 2 4 2 3 3 2
Ö3 5 5 5 2 4 2 3 3 2
Ö4 5 5 5 2 4 2 3 3 2
Ö5 5 5 5 2 4 2 3 3 2
Ö6 5 5 5 2 4 2 2 3 2

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=118796&curProgID=5610&lang=tr