Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
3BES257Dünya Mutfakları2+0+024

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Beslenme ve Diyetetik
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Bu dersin amacı uluslararası mutfaklar hakkında bilgi vermek ve Dünya mutfaklarının pişirme tekniklerini öğrenip uygulamak ve Dünya mutfaklarında kullanılan ürünler hakkında bilgi sahibi olmak
Dersin İçeriği Dünyadaki belli başlı mutfakların kültürel temelleri, temel özellikleri, başlıca yiyecek hazırlama pişirme teknikleri, yiyecek hazırlamada kullanılan başlıca besin maddeleri, başlıca soslar, baharatlar ve garnitürler, başlıca araç-gereçler, başlıca sıcak ve soğuk yemekler, salatalar ile tatlı ve pasta örneklerini içermektedir.
Dersin Yöntem ve Teknikleri
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Yok
Dersin Yardımcıları Arş.Gör. Merve Özvar merve.ozvar@gedik.edu.tr
Arş.Gör. Rabia Melda KARAAĞAÇ melda.erdogan@gedik.edu.tr
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar MacVeigh J. (Ed: Garza D), (2009). Uluslararasi Mutfak, Clifton Park, NY, ABD.
Gürbüz, B. (2007). Dünya Mutfağı. Ankara: Detay Yayıncılık.
Vize/Final

Ders Yapısı
Alan Bilgisi %100

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 2 28
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 5 70
Ara Sınavlar 1 2 2
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 2 2
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 4 102

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Dünya mutfakları hakkında bilgi sahibi olur.
2 Dünya mutfaklarında kullanılan belli ürünleri tanır
3 Uluslararası mutfaklarda çalışabilir ve bu mutfakları yönetebilir
4 Uluslararası mutfak terminolojisi hakkında bilgi sahibi olur
5 Dünyaca ünlü yemekleri tanır ve pişirir.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Uluslararası mutfakların genel özellikleri, mutfak yapı ve organizasyonları, uluslararası doğrama teknikleri ve uluslararası temel pişirme yöntemleri
2 Çin ve Uzakdoğu mutfağının genel özellikleri, terimler, mutfağa özgü spesifik malzemeler, baharatlar, temel tatlar ve yemek reçetelerinin uygulanması
3 Fransız mutfağının genel özellikleri, terimler, mutfağa özgü spesifik malzemeler, baharatlar, temel tatlar ve yemek reçetelerinin uygulanması
4 Japonya-Kore mutfağının genel özellikleri, temel tatlar ve yemek reçetelerinin uygulanması
5 Afrika mutfağı ve özellikleri, yemek reçetelerinin uygulanması
6 Amerika kıtasına özgü mutfağın genel özellikleri, temel tatlar ve yemek reçetelerinin uygulanması
7 Etnik mutfaklar ve özellikleri, yemek reçetelerinin uygulanması
8 Ara sınav
9 Peru Mutfağı ve özellikleri, yemek reçetelerinin uygulanması
10 Orta Doğu mutfağı ve özellikleri, yemek reçetelerinin uygulanması
11 Karayip - Filipin mutfağı ve özellikleri, yemek reçetelerinin uygulanması
12 Tayland mutfağı ve özellikleri, yemek reçetelerinin uygulanması
13 Lübnan mutfağı ve özellikleri, yemek reçetelerinin uygulanması
14 Alman mutfağı ve özellikleri, yemek reçetelerinin uygulanması


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10
Tüm 1 2 1 2 1 2 2 1 2
Ö1 1 2 1 2 2 1 2 1 2
Ö2 1 1 2 1 1 2 1 1 1
Ö3 1 1 1 2 1 2 1 2 1
Ö4 1 1 1 2 1 2 2 1 2
Ö5 1 2 1 2 1 2 2 1 2

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=118807&curProgID=5610&lang=tr