Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
1BES113Beslenme İlkeleri I3+2+045

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Beslenme ve Diyetetik
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı Enerji ve makro besin ögelerinin (karbonhidrat, protein, yağ) sağlıklı beslenme ve vücut çalışmasındaki önemini öğretmek, besinlerin enerji, karbonhidrat, protein ve yağ içerikleri açısından değerlendirilmesini, farklı yaş ve cinsiyete göre günlük enerji, karbonhidrat, protein ve yağ gereksinmeleri ile bunların sağlanabileceği besinlerin tür ve miktarını öğretmek, beslenme durumunun saptanmasında, bireysel besin tüketim kayıtları ve fiziksel aktivite kayıt yöntemlerinin uygulanmasını ve sağlıklı beslenme için öneriler geliştirmek.
Dersin İçeriği Karbonhidratların, proteinlerin ve lipitlerin sağlıklı beslenmedeki önemi, kimyasal yapısı, özellikleri, sınıflandırılması, fonksiyonları, kaynakları, günlük alım önerileri, aşırı alım durumu. Bireysel besin tüketim kayıtları ve fiziksel aktivite kayıt yöntemleri.
Dersin Yöntem ve Teknikleri Düz Anlatım Yöntemi
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Öğr.Gör. Çağla Pınarlı cagla.pinarli@gedik.edu.tr
Dersin Yardımcıları Arş.Gör. Merve Özvar merve.ozvar@gedik.edu.tr
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Baysal, A. (2018) Beslenme (18.baskı). Ankara: Hatipoğlu Yayıncılık.
Türkiye'ye Özgü Beslenme Rehberi (2015). Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Ankara.
Whitney, E.N., Rolfes, S.R. (2016) Understanding Nutriton. 14th Edition, Cengage Learning.
Mahan, L.K., Raymond, J. (2017) Krause's Food & the Nutrition Care Process (14.baskı). Washington
Berdarier, C.D. ,Dwyer, J.T., Heber, D. (2013). Handbook of Nutrition and Food (Ed by), Third Edition
Mann, J., Truswell S. (2007) Essentials of Human Nutrition. Oxford University Press.
1. Klinik Beslenme için Temel Cep Kitabı. Width, M., Reinhard T.
2.Beslenme. Baysal A.
3.Krause Besin ve Beslenme Bakım Süreci. Mahan, K., Arlin, M.
4. Contemporary Nutrition. Wardlaw, G., Smith, A.
Ders sunumları
Vize/Final

Ders Yapısı
Sağlık Bilimleri %100

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 3 42
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 4 56
Ara Sınavlar 1 2 2
Uygulama 14 2 28
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 2 2
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 5 130

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Sağlıklı beslenmenin önemini kavrar ve sağlıklı beslenme ilkelerini öğrenir.
2 Besin tüketim ve fiziksel aktivite kayıt yöntemlerini öğrenir.
3 Karbonhidratların sağlıklı beslenme ve vücut çalışmasındaki önemini kavrar.
4 Günlük karbonhidrat gereksinmesinin karşılanabileceği besin kaynaklarını, miktarlarını öğrenir. Bu besinlerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini öğrenir.
5 Yağların sağlıklı beslenme ve vücut çalışmasındaki önemini kavrar.
6 Proteinlerin sağlıklı beslenme ve vücut çalışmasındaki önemini öğrenir. Diyetin protein kalitesinin önemini kavrar. Protein kalitesi değerlendirme yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur.
7 Et, yumurta, kurubaklagil besin grubunun fiziksel ve kimyasal özelliklerini öğrenir, sağlıklı beslenmede ki önemini kavrar.
8 Sağlıklı beslenmede enerji metabolizması ve fiziksel aktivite düzeyinin önemini öğrenir.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Beslenmenin Önemi
2 Besin tüketim durumunun ve fiziksel aktivite kayıtları
3 Karbonhidratlar-I
4 Karbonhidratlar-II
5 Karbonhidrat kaynakları: Tahıllar, un, makarna, şeker, nişasta, bal, pekmez
6 Yağlar -I
7 Yağlar -II
8 Ara Sınav Haftası
9 Proteinler-I
10 Proteinler-II
11 Protein Kalitesi
12 Diyetisyenlik Mesleği İle İlgili Uygulamalar
13 Et, yumurta, kuru baklagiller
14 Enerji metabolizması ve fiziksel aktivite
15 Genel tekrar
16 Final Sınavı Haftası


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10
Tüm 5 5 4 3 3 5 5 5 5
Ö1 5 5 4 3 3 5 5 5 5
Ö2 5 5 4 3 3 5 5 5 5
Ö3 5 5 4 3 3 5 5 5 5
Ö4 5 5 4 3 3 5 5 5 5
Ö5 5 5 4 3 3 5 5 5 5
Ö6 5 5 4 3 3 5 5 5 5
Ö7 5 5 4 3 3 5 5 5 5
Ö8 5 5 4 3 3 5 5 5 5

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=118810&curProgID=5610&lang=tr