Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
3BES255Genel Beslenme İlkeleri2+0+024

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Beslenme ve Diyetetik
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Bu dersin amacı, beslenmenin temel prensipleri ve önemi, enerji ve makro/mikro besin ögeleri, besinlerin enerji, karbonhidrat, protein, yağ gibi içeriklerinin değerlendirilmesi, farklı yaş ve cinsiyet gruplarında gereksinimlerin belirlenmesi, besin tüketim durumunun saptanması ve fiziksel aktivite düzeyinin belirlenmesi ile menü planlama, sağlıklı besin işleme-saklama ve pişirme yöntemleri gibi konularda bilgi sahibi olunmasını sağlamaktır.
Dersin İçeriği Beslenmenin temel prensipleri ve beslenmenin önemi, makro/mikro besin ögeleri kavramları, besinlerin enerji, karbonhidrat, protein, yağ gibi içeriklerinin değerlendirilmesi, vitaminler ve mineraller, enerji gereksiniminin, besin tüketim durumunun ve fiziksel aktivite düzeyinin saptanması, farklı yaş ve cinsiyet gruplarında gereksinimlerin belirlenmesi, menü planlama, sağlıklı besin işleme-saklama ve pişirme yöntemlerinin belirlenmesi.
Dersin Yöntem ve Teknikleri
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Öğr.Gör. Çağla Pınarlı cagla.pinarli@gedik.edu.tr
Dersin Yardımcıları Arş.Gör. Merve Özvar merve.ozvar@gedik.edu.tr
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Baysal, A. (2018) Beslenme (18.baskı). Ankara: Hatipoğlu Yayıncılık.
Türkiye'ye Özgü Beslenme Rehberi (2015). Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Ankara.
Whitney, E.N., Rolfes, S.R. (2016) Understanding Nutriton. 14th Edition, Cengage Learning
Mahan, L.K., Raymond, J. (2017) Krause's Food & the Nutrition Care Process (14.baskı). Washington: Elseiver.
Berdarier, C.D. ,Dwyer, J.T., Heber, D. (2013). Handbook of Nutrition and Food (Ed by), Third Edition, CRC Press.
Mann, J., Truswell S. (2007) Essentials of Human Nutrition. Oxford University Press.
Ders notları haftalık olarak verilecektir
Vize/Final

Ders Yapısı
Alan Bilgisi %100

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 2 28
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 5 70
Ara Sınavlar 1 2 2
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 2 2
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 4 102

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Sağlıklı beslenmenin önemini kavrar ve sağlıklı beslenme ilkelerini öğrenir.
2 Besin tüketim ve fiziksel aktivite kayıt yöntemlerini öğrenir.
3 Karbonhidratların sağlıklı beslenme ve vücut çalışmasındaki önemini kavrar.
4 Günlük karbonhidrat gereksinmesinin karşılanabileceği besin kaynaklarını, miktarlarını öğrenir. Bu besinlerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini öğrenir.
5 Yağların sağlıklı beslenme ve vücut çalışmasındaki önemini kavrar.
6 Proteinlerin sağlıklı beslenme ve vücut çalışmasındaki önemini öğrenir. Diyetin protein kalitesinin önemini kavrar. Protein kalitesi değerlendirme yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur.
7 Et, yumurta, kurubaklagil besin grubunun fiziksel ve kimyasal özelliklerini öğrenir, sağlıklı beslenmede ki önemini kavrar.
8 Sağlıklı beslenmede enerji metabolizması ve fiziksel aktivite düzeyinin önemini öğrenir.
9 Menü planlama ve sağlıklı besin pişirme, hazırlama ve saklama yöntemlerini öğrenir.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Beslenme Bilimine Giriş
2 Karbonhidratların Tanımı, Çeşitleri ve Sınıflandırılması
3 Karbonhidrat Kaynakları, Vücutta Görevleri ve Metabolizmaya Etkileri
4 Proteinlerin Tanımı, Çeşitleri ve Sınıflandırılması
5 Protein Kaynakları, Proteinlerin Görevleri ve Metabolizmaya Etkileri
6 Yağların Tanımı, Çeşitleri ve Sınıflandırılması ile Vücuttaki Görevleri
7 Enerji Dengesi ve Vücut Kompozisyonu
8 Ara Sınav Haftası
9 Enerji Gereksiniminin Saptanması ve Farklı Enerji Gereksinimi Hesaplama Yöntemlerinin Değerlendirilmesi
10 Besin Tüketim Durumunun ve Fiziksel Aktivite Düzeyinin Değerlendirilmesi
11 Vitaminler
12 Mineraller
13 Makro ve Mikro Besin Ögelerinin Vücutta Sindirim ve Emilimi
14 Besin Grupları ve Önemi
15 Özel Gruplarda Beslenme ve Menü Planlama Yöntemleri
16 Final Sınavı Haftası


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10
Tüm 5 5 4 3 3 5 5 5 5
Ö1 5 5 4 3 3 5 5 5 5
Ö2 5 5 4 3 3 5 5 5 5
Ö3 5 5 4 3 3 5 5 5 5
Ö4 5 5 4 3 3 5 5 5 5
Ö5 5 5 4 3 3 5 5 5 5
Ö6 5 5 4 3 3 5 5 5 5
Ö7 5 5 4 3 3 5 5 5 5
Ö8 5 5 4 3 3 5 5 5 5
Ö9 5 5 4 3 3 5 5 5 5

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=118841&curProgID=5610&lang=tr