Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
5BES369Özel Gruplarda Menü Planlama2+0+024

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Beslenme ve Diyetetik
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Menü yönetim ve denetimi konularında bilgi ve beceri kazanarak, her kuruluş ve hedef tüketiciye yönelik makro ve mikro besin ögesi ihtiyaçlarına uygun menüler planlayabilme becerisini kazandırmak.
Dersin İçeriği Menü planlamanın önemi ve yararları, menü planlamada göz önünde bulundurulması gereken etmenler, menü modeli geliştirme aşamaları ve ilkeleri, kreşlere yönelik menü planlama, işçilere yönelik menü planlama, huzurevlerine yönelik menü planlama, vejeteryan ve beslenmesinde çeşitli özelliklere dikkat eden bireyler için menü planlama, sporcular için menü planlama, diyet menüleri planlama ve her bir özel grup için menü değerlendirmesi.
Dersin Yöntem ve Teknikleri
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Öğr.Gör. Çağla Pınarlı cagla.pinarli@gedik.edu.tr
Dersin Yardımcıları Arş.Gör. Merve Özvar merve.ozvargedik.edu.tr
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Beyhan Y, Ciğerim N, Toplu Beslenme Sistemlerinde Menü Yönetimi ve Denetimi, Kök Yayıncılık, Ankara,1995.
Paul J. McVety,Bradley J. Ware,Claudette Lévesque Ware, Fundamentals of Menu Planning, John&Wiley Sons, New Jersey, 2009.
Lisa Gordon-Davis, Hospitality Industry Handbook on Nutrition and Menu Planning, 2002
Ders notları haftalık olarak verilecektir.
Vize/Final

Ders Yapısı
Alan Bilgisi %100

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 2 28
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 5 70
Ara Sınavlar 1 2 2
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 2 2
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 4 102

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Menü planlamanın yeterli ve dengeli beslenme için önemi konusunu kavrar, menü, çeşitlerini ve özelliklerini bilir.
2 Menü planlamayı etkileyen etmenleri bilir.
3 Menü modeli geliştirme ve menü planlama aşamalarını bilir.
4 Hedef gruba yönelik menü planlama konusunda bilgi sahibi olur.
5 Hedef gruba yönelik menü planlar ve değerlendirir.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Toplu beslenmenin tanımı ve önemi, yeterli ve dengeli beslenmede menü planlamanın önemi, menü çeşitleri
2 Menü planlamada göz önünde bulundurulması gereken etmenler
3 Menü modeli geliştirme aşamaları ve ilkeleri
4 Okul öncesi dönem çocuklara yönelik menü planlama ilkeleri
5 Okul dönemi çocuklara yönelik menü planlama ilkeleri
6 Kreş, anaokulu ve tam gün eğitim veren okul menülerinin değerlendirilmesi ve menü planlama uygulaması
7 Huzurevlerine yönelik menü planlama ilkeleri
8 Ara Sınav Haftası
9 İşçilere yönelik menü planlama ilkeleri
10 Huzurevleri ve çeşitli iş kollarında çalışan işçiler için hazırlanan menülerinin değerlendirilmesi ve menü planlama uygulaması
11 Sporculara yönelik menü planlama ilkeleri
12 Vejetaryen ve çeşitli beslenme alışkanlıklarına yönelik menü planlama ilkeleri
13 Sporcular, vejetaryenler için hazırlanan menülerin değerlendirilmesi ve menü planlama uygulaması
14 Diyet menüleri planlama ilkeleri, hastaneler için menü planlama uygulaması
15 Genel Tekrar
16 Final Sınavı Haftası


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10
Tüm 4 5 5 2 2 2 3 3 1
Ö1 4 5 5 2 2 2 3 3 1
Ö2 4 5 5 2 2 2 3 3 1
Ö3 4 5 5 2 2 2 3 3 1
Ö4 4 5 5 2 2 2 3 3 1
Ö5 4 5 5 2 2 2 3 3 1

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=118846&curProgID=5610&lang=tr