Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
5BES367Sürdürülebilir Beslenme2+0+024

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Beslenme ve Diyetetik
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Küresel besin zinciri, onun bileşenleri ve aralarındaki ilişkiler hakkında bilgi sağlamak Besin zincirini etkileyen temel eğilimler ile sektörün ve polita yapıcıların karşı karşıya olduğu ana problemleri incelemek
Dersin İçeriği Bu ders kapsamında küresel besin zinciri sistemleri, tarım ve ilgili endüstriler, besin isteğindeki değişim eğilimleri, diyet ve besin tüketimi alışkanlıklarındaki değişimin göstergeleri, besin zincirinde eklenen değerlerin paylaşımı, besin desteğinde ticaret başta olmak üzere eğilimler, küresel ısınmanın etkilerinin değerlendirilmesi, dünyada besin üretimde çevresel ayak izi sistemi başlıkları ele alınacaktır.
Dersin Yöntem ve Teknikleri
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Öğr.Gör. Çağla Pınarlı cagla.pinarli@gedik.edu.tr
Dersin Yardımcıları Arş.Gör. Merve Özvar merve.ozvar@gedik.edu.tr
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar https://eatforum.org/eat-lancet-commission/
1. Esnouf C., Russel M., Bricas N., Food System Sustainability. Cambridge University Press, 2013
2. Campbell-Platt G. Food Science and Technology. Wiley-Blackwell, Oxford UK, 2009
3. Barbosa-Canovas G.V., Mortimer A., Lineback A., Spiess W., Buckle K., Colonna P. Global Issues in Food Science and Technology. Academic Press, 2009
4. FAO. The State of Food Insecurity in the World: 2011. Rome, 2011. Food and Agriculture Organization of the United Nations
5. FAO. "Managing Systems at Risk". The State of the World's Land and Water Resources for Food and Agriculture (SOLAW). Retrieved 4 June 2012 from http://www.fao.org/nr/solaw/en/.

Ders Yapısı
Eğitim Bilimleri %40
Sağlık Bilimleri %60

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Veri yok

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 2 28
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 5 70
Ödevler 2 1 2
Ara Sınavlar 1 1 1
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 1 1
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 4 102

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Değişimi etkileyen etmenleri ve devam eden eğilimleri değerlendirebilir ve tartışabilir.
2 Besin sistemlerinin nüfus artışına ve iklimsel değişimlere adaptasyonunu açıklar ve tartışabilir.
3 Sürdürülebilir kalkınma hedefleriyle ilgili bilgi sahibi olur.
4 Sürdürülebilirlik ve sağlık arasındaki ilişkiyi değerlendirir.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Sürdürülebilir beslenmeye giriş ders notları
2 Sürdürülebilir kalkınma hedefleri ders notları
3 Sürdürülebilir diyet modelleri ders notları
4 Sürdürülebilirlik ve su ayakizi ders notları
5 sürdürülebilirlik ve sera gazı emisyonları ders notları
6 Beslenmenin ve çevre üzerine etkileri ders notları
7 genel tekrar ders notları
8 vize sınavı
9 Besin ögesi yoğunluğuna genel bakış ders notları
10 Makale taraması ders notları
11 makale taraması ders notları
12 proje sunumu
13 proje sunumu
14 proje sunumu
15 genel tekrar ders notları
16 final sınavı


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10
Tüm 3 3 2 4 2 4 4 2
Ö1 3 3 2 4 2 4 4 2
Ö2 3 3 2 4 2 4 4 2
Ö3 3 3 2 4 2 4 4 2
Ö4 3 3 2 4 2 4 4 2

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=118847&curProgID=5610&lang=tr