Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
6BES368Gıda Hijyeni ve Sanitasyonu2+0+024

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Beslenme ve Diyetetik
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Gıda işletmelerinde uygulanan hijyen ve sanitasyon işlemi ile ilgili temel kavramları öğretme ve gıda endüstrisi için gerekliliğini kavratma, Mikrobiyolojik, biyolojik, kimyasal ve fiziksel bulaşmalar hakkında bilgi verme, Üretim prosesine ve üretilen ürüne uygun farklı temizlik ve dezenfeksiyon yöntemlerini seçebilme yetisini kazandırma, Uygulanan hijyen ve sanitasyon programının etkinliğini belirleyebilme yetkinliğini kazandırmadır.
Dersin İçeriği Kişisel hijyen uygulamaları, Hijyenik temizlik uygulamaları ve kullanılan maddeler, Gıda hijyeni, Personel hijyeni, Gıda işletme hijyeni, Gıda üretiminde temizlik, Gida işletmelerinde sanitasyon ve Gida tesislerinin dezenfeksiyonu.
Dersin Yöntem ve Teknikleri
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. Fatih TARLAK fatih.tarlak@gedik.edu.tr
Dersi Verenler Prof.Dr. OSMAN ERKMEN
Dersin Yardımcıları Arş.Gör. Merve Özvar merve.ozvar@gedik.edu.tr
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar O. Erkmen ve T.F. Bozoglu. Food Safety. İle Punblishing, Ankara.
Ders notları
VİZE/FİNAL

Ders Yapısı
Mühendislik Bilimleri %10
Fen Bilimleri %25
Sağlık Bilimleri %65

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 2 28
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 5 70
Ara Sınavlar 1 2 2
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 2 2
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 4 102

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Kişisel hijyeni sağlamak.
2 İşletme temizlik ve dezenfeksiyon kurallarını uygulamak.
3 Hijyen ve sanitasyon tanımını yapmak.
4 Personel, su, alet-ekipman, işyeri ve gıda hijyeni konuları hakkında bilgi sahibi olmak.
5 Gıda endüstrisinde uygulanan hijyen ve sanitasyon kurallarının önemini bilmek.
6 Gıda endüstrisinde uygulanan hijyen kurallarının önemini bilir.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Tanımlar ve temel kavramlar
2 Kişisel hijyen uygulamaları
3 Temiz suyun sağlanması ve sanitasyon
4 Hijyenik temizlik uygulamaları ve kullanılan maddeler
5 Personel hijyeni
6 Gıda hijyeni
7 Gıda işletme hijyeni
8 Ara Sınav Haftası
9 Gıda üretiminde temizlik
10 Gıda işletmelerinde sanitasyon
11 Sanitizerler
12 Gıda tesislerinin dezenfeksiyonu
13 Bazı gıda tesislerinde sanitasyon.
14 Biyofilmler
15 Genel tekrar haftası
16 Final Sınavı Haftası


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10
Tüm 2 2 2 2 2 2 2 2 2
Ö1 2 2 2 2 2 2 2 2 2
Ö2 2 2 2 2 2 2 2 2 2
Ö3 2 2 2 2 2 2 2 2 2
Ö4 2 2 2 2 2 2 2 2 2
Ö5 2 2 2 2 2 2 2 2 2
Ö6 2 2 2 2 2 2 2 2 2

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=118850&curProgID=5610&lang=tr