Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
6BES370Enteral ve Parenteral Beslenme2+0+024

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Beslenme ve Diyetetik
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Erişkin hastalıklarda beslenme durumunun saptanması, enteral ve parenteral beslenme yöntemlerini, gereksinmelerini, ürünlerini ve farklı hastalıklardaki uygulamaları öğretmek
Dersin İçeriği Yetişkin hastaların beslenme durumunun saptanması, Yetişkin hastalarda enteral ve parenteral beslenme yöntemleri, gereksinmeler, ürünlerin öğrenilmesi, Enteral ve parenteral beslenme tedavisi yöntemlerindeki farklı uygulamalar ve yaklaşımların tartışılması, Yetişkin hastalarda enteral ve parenteral beslenme uygulamaları
Dersin Yöntem ve Teknikleri
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. FATİH TARLAK fatih.tarlak@gedik.edu.tr
Dersi Verenler Yok
Dersin Yardımcıları Arş.Gör. MERVE ÖZVAR merve.ozvar@gedik.edu.tr
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Ders Notları
Haftalık olarak verilecektir.

Ders Yapısı
Alan Bilgisi %100

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Veri yok

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 2 28
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 5 70
Ara Sınavlar 1 2 2
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 2 2
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 4 102

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Enteral ve parenteral beslenme konusunda ekip çalışması yapma becerisini kazanır; diyetisyenin ekip içerisindeki yerini ve sorumluluklarını öğrenir.
2 Beslenme destek yöntemleri, enteral ve parenteral beslenme uygulanacak hastaların beslenme durumlarının değerlendirilmesi ve gereksinimlerinin belirlenmesi hakkında bilgi edinir.
3 Enteral beslenme yöntemleri ve kullanılacak ürünler ile ilgili bilgi edinir.
4 Parenteral beslenme yöntemleri ve kullanılacak ürünler ile ilgili bilgi edinir.
5 Enteral ve parenteral beslenme uygulanacak hastaların klinik bulgularına göre hastaya özgü beslenme planı geliştirme bilgisini öğrenir
6 Enteral ve parenteral beslenme ile ilgili bilgiye ulaşabilme, analiz edebilme ve bu bilgiyi sunma becerisi kazanır


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Enteral ve parenteral beslenmede ekip çalışması, nutrisyon destek ekibinde diyetisyenin görev ve sorumlulukları
2 Beslenme durumunun saptanması
3 Beslenme destek yöntemleri
4 Gereksinimlerin belirlenmesi
5 Enteral beslenme yöntemleri
6 Enteral beslenmede kullanılan ürünler ve özellikleri
7 Parenteral beslenme yöntemleri
8 Ara Sınav
9 Parenteral beslenmede kullanılan ürünler ve özellikleri
10 Özel durumlarda (KBY, KOAH, vb.) beslenme
11 Nutrisyon desteğinin izlemi
12 Enteral-parenteral beslenmeden oral beslenmeye geçiş
13 Vaka Sunumları
14 Vaka Sunumları
15 Vaka Sunumları
16 Yarıyıl Sonu Sınavı


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10
Tüm 4 4 5 5 3 3 4 4 4
Ö1 5 4 5 4 4 3 3 2 5
Ö2 4 4 4 5 3 2 4 5 5
Ö3 5 5 5 5 5 4 3 4 4
Ö4 3 3 3 2 2 3 2 2 2
Ö5 4 4 5 4 5 5 5 5 5
Ö6 3 4 4 4 3 5 5 3 4

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=118851&curProgID=5610&lang=tr