Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
6BES376Mikrobiyota ve Beslenme2+0+024

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Beslenme ve Diyetetik
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Mikrobiyotanın tanımı, Mikrobiyotanın eğitimideki terbiyeyi öğretmek.
Dersin İçeriği Mikrobiyotaya giriş, Anatomik bölgeler ve mikrobiyatanın oluşumu, Sağlık ve hastalıklarda bağırsak mikrobiyotası, Fonksiyonel besinler ve mikrobiyota, Mikrobiyota, GIS sağlığı ve bağırsak hastalıkları, Egzersizin bağırsak mikrobiyotasına etkisi, Mikrobiyota ve yaşlılık, Obezite ve mikrobiyota, Diyabet ve mikrobiyota, Kanser ve mikrobiyota, ve Nörolojik hastalıklar ve mikrobiyota.
Dersin Yöntem ve Teknikleri
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Öğr.Gör. Çağla PINARLI cagla.pinarli@gedik.edu.tr
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar 1. Kochhar, S., Martin, F.-P. (2015). Beslenme ve Hastalıkta Metabonomik ve Bağırsak Mikrobiyotası. Springer-Verlag, Londra, 375p.
2. Ishiguro, E., Haskey, N., Campbell, K. (2018). Gut Microbiota: Interactive Effects on Nutrition and Health, Elsevier Inc, 194p.
3. Erkmen, O., Erten, H., Sağlam, H. (2020). Fermente Ürünler Teknolojisi ve Mikrobiyolojisi. Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara, 2020, 862p. ISBN: 978-625-406-665-8
Ders powerpoint notları
Vize/Final

Ders Yapısı
Fen Bilimleri %10
Sağlık Bilimleri %90

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 2 28
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 5 70
Ara Sınavlar 1 2 2
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 2 2
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 4 102

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Beslenme ve mikrobiyota ilişkisini öğrenir.
2 Sağlıklı mikrobiyotanın hastalıklarla ile ilişkisini öğrenir.
3 Birey, toplum sağlığının korunması ve hastalıkların tedavisi sürecinde menü ve beslenme programlarını bağırsak mikrobiyotasını iyileştirecek şekilde planlama yapar.
4 Mikrobiyota sağlık ilişkisinde güncel bilgileri takip etme, değerlendirme, aktarma ve multidisiplinler araştırmalara katılma becerisi kazanır.
5 Çeşitli hastalıkların mikrobiyota ile İlişkisini bağlantısı kurma bilgisini alır.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Mikrobiyota ve beslenme ilişkisine giriş
2 Anatomik Bölgeler ve mikrobiyotanın oluşumu-1
3 Anatomik Bölgeler ve mikrobiyatanın oluşumu
4 Sağlık ve hastalıklarda bağırsak mikrobiyotası
5 Mikrobiyota ve GIS sağlığı
6 Mikrobiyota ve bağırsak hastalıkları
7 Egzersizin bağırsak mikrobiyotasına etkisi
8 Ara Sınav
9 Mikrobiyota ve yaşlılık
10 Obezite ve mikrobiyota-1
11 Obezite ve mikrobiyota-2
12 Diyabet ve mikrobiyota
13 Kanser ve mikrobiyota
14 Nörolojik hastalıklar ve mikrobiyota


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10
Tüm 2
Ö1
Ö2 3
Ö3 3 5
Ö4 4
Ö5 3

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=118853&curProgID=5610&lang=tr