Dersin Dili
|
Türkçe
|
Dersin Düzeyi
|
Lisans
|
Bölümü / Programı
|
Hemşirelik
|
Öğrenim Türü
|
Örgün Öğretim
|
Dersin Türü
|
Seçmeli
|
Dersin Amacı
|
Bu dersin amacı, beslenmenin temel prensipleri ve önemi, enerji ve makro/mikro besin ögeleri, besinlerin enerji, karbonhidrat, protein, yağ gibi içeriklerinin değerlendirilmesi, farklı yaş ve cinsiyet gruplarında gereksinimlerin belirlenmesi, besin tüketim durumunun saptanması ve fiziksel aktivite düzeyinin belirlenmesi ile menü planlama, sağlıklı besin işleme-saklama ve pişirme yöntemleri gibi konularda bilgi sahibi olunmasını sağlamaktır.
|
Dersin İçeriği
|
Beslenmenin temel prensipleri ve beslenmenin önemi, makro/mikro besin ögeleri kavramları, besinlerin enerji, karbonhidrat, protein, yağ gibi içeriklerinin değerlendirilmesi, vitaminler ve mineraller, enerji gereksiniminin, besin tüketim durumunun ve fiziksel aktivite düzeyinin saptanması, farklı yaş ve cinsiyet gruplarında gereksinimlerin belirlenmesi, menü planlama, sağlıklı besin işleme-saklama ve pişirme yöntemlerinin belirlenmesi.
|
Dersin Yöntem ve Teknikleri
|
|
Ön Koşulları
|
Yok
|
Dersin Koordinatörü
|
Yok
|
Dersi Verenler
|
Dr. Öğretim Üyesi Çağla Pınarlı
|
Dersin Yardımcıları
|
Arş.Gör. Merve Özvar Arş.Gör. R. Melda Karaağaç
|
Dersin Staj Durumu
|
Yok
|
Ders Kaynakları
Kaynaklar
|
Berdarier, C.D. ,Dwyer, J.T., Heber, D. (2013). Handbook of Nutrition and Food (Ed by), Third Edition, CRC Press. Mann, J., Truswell S. (2007) Essentials of Human Nutrition. Oxford University Press. Baysal, A. (2018) Beslenme (18.baskı). Ankara: Hatipoğlu Yayıncılık. Türkiye'ye Özgü Beslenme Rehberi (2015). Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Ankara. Whitney, E.N., Rolfes, S.R. (2016) Understanding Nutriton. 14th Edition, Cengage Learning Mahan, L.K., Raymond, J. (2017) Krause's Food & the Nutrition Care Process (14.baskı). Washington: Elseiver.
|
|
Ders notları haftalık olarak verilecektir
|
|
|
|
|
|
Vize/Final
|
|