Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
8BES422Klinik Uygulaması IV0+1+079

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Beslenme ve Diyetetik
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı Toplu beslenme sistemlerinde yönetici diyetisyenin rolü, toplu beslenme sistemleri aşamalarının gözlemlenmesi, farklı kurumların toplu beslenme hizmetlerinin tartışılması amaçlanmaktadır
Dersin İçeriği Toplu beslenme sistemlerinde yönetici diyetisyenin rolü ve görevleri, Toplu beslenme sistemleri aşamaları, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri, toplu beslenme sistemlerinde besin güvenliği.
Dersin Yöntem ve Teknikleri
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Hasan Uğur ÖNCEL
Dersi Verenler Dr. Öğretim Üyesi HASAN UĞUR ÖNCEL
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Var

Ders Kaynakları
Kaynaklar Ders Notları
Vize/Final

Ders Yapısı
Alan Bilgisi %100

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 2 28
Ara Sınavlar 1 3 3
Uygulama 14 14 196
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 3 3
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 9 230

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Toplu beslenme hizmeti verilen kuruluşta yönetim ve organizasyonun önemini kavrar, diyetisyenin yönetici rolünü öğrenir ve bu konudaki bilgi ve becerilerini geliştirir.
2 Toplu beslenme sistemleri süreçlerini gözlemler, var olan teorik bilgileriyle yorumlar; toplu beslenme sistemlerinde karşılaşılan sorunları görebilme, analiz etme, problem çözme ve karar verme becerisi kazanır.
3 Hizmet edilen hedef gruba yönelik menü planlama uygulamalarını öğrenir.
4 Besin güvenliği yönünden toplu beslenme sistemleri süreçlerini gözlemler ve yorumlar.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Toplu beslenme yapılan kuruluşta staj - Toplu beslenme hizmeti verilen kurumlarda yönetim ve organizasyon yapısının gözlemlenmesi
2 Toplu beslenme yapılan kuruluşta staj - Toplu beslenme sistemlerinin özellikleri ve yeni üretim sistemleri- konuya yönelik makale sunumu
3 Toplu beslenme yapılan kuruluşta staj - Staj yapılan kurum hakkında genel bilgi, mutfak ve yemekhane fiziki koşulları, mutfak ve yemekhane planlarının incelenmesi
4 Toplu beslenme yapılan kuruluşta staj - Staj yapılan kurumun depo koşulları, mevcut araç-gereçlerin (kapasiteleri, nitelikleri, markaları vb.) incelenmesi
5 Toplu beslenme yapılan kuruluşta staj - Kurumun satın alma bilgileri, ihale yöntemi, ihaleye hazırlık aşamaları, idari şartname örnekleri, , teknik şartname örnekleri, sipariş için kullanılan form örnekleri, sipariş için kullanılan gramajlar, formlar
6 Toplu beslenme yapılan kuruluşta staj - Her bir yemek grubuna ait geniş çapta hazırlama ve pişirme yöntemleri, standart yemek tarifeleri örnekleri.
7 Toplu beslenme yapılan kuruluşta staj - Hazırlama ve Pişirmede oluşan besin kayıplarına yönelik makale sunumu
8 Ara Sınav Haftası
9 Toplu beslenme yapılan kuruluşta staj - Staj yapılan kurumda uygulanan menülerin incelenmesi
10 Toplu beslenme yapılan kuruluşta staj - Staj yapılan kuruma yönelik öğrencinin planladığı menülerin incelenmesi
11 Toplu beslenme yapılan kuruluşta staj - Menü yönetim ve denetimi ile ilgili makale sunumu
12 Toplu beslenme yapılan kuruluşta staj - Özel gruplar için toplu beslenme hizmetlerine yönelik (huzurevi, kreş, işçiler v.b) makale sunumu
13 Toplu beslenme yapılan kuruluşta staj - Toplu beslenme sistemlerinde besin hijyeni, personel hijyeni, Araç-gereç ve fiziki koşulların hijyeni- konuya yönelik makale sunumu
14 Toplu beslenme yapılan kuruluşta staj - Toplu beslenme sistemlerinde HACCP- ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi uygulamaları- konuya yönelik makale sunumu
15 Toplu beslenme yapılan kuruluşta staj - Toplu beslenme sistemlerinde HACCP- ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi uygulamaları- konuya yönelik makale sunumu
16 Final Sınavı Haftası


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10
Tüm 5 4 5 4 5 4 5 4 5
Ö1 5 4 5 4 5 4 5 4 5
Ö2 5 4 5 4 4 4 4 4 5
Ö3 4 4 5 4 4 4 5 4 5
Ö4 5 5 5 4 5 4 5 4 5

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=132991&curProgID=5610&lang=tr